Parlamentarii UDMR se mută în Ungaria unde își cumpăra case în Budapesta si deschid conturi bancare

Postat la: 17.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Parlamentarii UDMR se mută în Ungaria unde își cumpăra case în Budapesta si deschid conturi bancare

Actualii deputați și senatori UDMR nu se pot lăuda cu averi comparabile cu ale lui Attila Verestoy, fostul lider multimilionar în euro al partidului, cel care a decedat în 2018, dar sunt oameni descurcăreți. Mai toți au case și terenuri în județele cu populație maghiară numeroasă, așa cum reiese din declarațiile de avere.

Însă, ultima modă pentru parlamentarul UDMR este să aibă proprietăți în Ungaria, nu doar Ținutul Secuiesc. Spre exemplu, deputatul Kulcsar-Terza József-György are un apartament la Budapesta pe care l-a cumpărat anul trecut. El mai deține și o casă de vacanță în România.

Kolcsar Anquetil, deputat UDMR de Mureș, este unul dintre cei mai înstăriți parlamentari ai uniunii maghiare. El deține trei terenuri agricole de o sută de hectare, trei terenuri intravilane de trei hectare, două case de locuit, spații comerciale. Se înscrie și el în moda parlamentarilor UDMR cu proprietăți în Ungaria, unde a cumpărat un apartament în Budapesta. Însă, conturile bancare sunt în România și sunt în lei, au o valoare de aproape 800.000 de lei. A creditat și două firme cu o sumă care trece de peste 1,2 milioane de lei.

Zece terenuri are și deputata Biro Rozália-Ibolya. Proprietățile sunt în județele Bihor, Cluj și Harghita. Are și o casa de locuit în Cluj, de aproape 500 metri pătrați, o casă în Harghita și o casă de vacanță în Mureș, dar și două apartamente. Deține și o casă de peste 500 de metri pătrați în Ungaria. Aceasta a mai trecut că ar fi vândut un teren în Vama Veche pe care a luat aproape 400.000 de euro.

La capitolul număr de apartamente, conduce senatorul István-Loránt Antal. El are șapte în România și unul în Budapesta (140 de metri pătrați, cumpărat în 2020). Mai deține și o un spațiu comercial în Brașov și un Range Rover Evoque. Colecția sa de ceasuri și tablouri se ridică la 50.000 de euro. Anul trecut a vândut un imobil și un teren aferent cu 240.000 de euro. Proprietatea era în Cluj.

Deputatul Hajdu Gábor deține conturi în Ungaria în care se găsesc peste 7.500 de euro. Chiar și un credit de 160.000 de euro a fost făcut tot în Ungaria. Însă, are și un credit ipotecar la o bancă românească. A contribuit și el cu peste 120.000 de lei în campania electorală a partidului care l-a trimis în Parlament.

Parlamentarul Kelemen Attila este un caz atipic. El nu deține proprietăți sau bunuri în Ungaria sau în Ținutul Secuiesc. Deputatul UDMR are trei terenuri intravilane în județul Dolj și un apartament, primit donație, în Deva. A avut venituri salariale de puțin peste 37.000 de lei și dividende de peste 20.000 de lei.

Parlamentarul Zakarias Zoltán și-a cumpărat anul trecut un teren intravilan la Vama Veche, cu o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Tot anul trecut a făcut un împrumut de 68.000 de lei pe care vrea să-l plătească din veniturile de parlamentar, asta pentru că anul de plată este 2021. Konczei Csaba este unul dintre puținii parlamentari UDMR - și nu numai - care deține în declarația de avere un autoturism Dacia, model Solenza, din 2004.

Parlamentarii UDMR au împrumutat partidul anul trecut, an de campanii electorale, cu sume cuprinse între 25.000 de lei și 95.000 de lei. Seres Dénes stă bine la proprietăți imobiliare, are zece terenuri în Sălaj. Mai sunt trecute în declarația de avere două apartamente și o casă de locuit. Cu 40.000 de lei a contribuit la campania UDMR. Farago Petru a dat 55.000 de lei la partid. Și Csep Éva-Andrea a contribuit cu 50.000 de lei. Irina Elisabeta Kovasc a împrumutat UDMR doar cu 35.000 de lei.

Reamintim că banii dați de acești parlamentari ca împrumut la UDMR vor fi restituiți de fapt de Autoritatea Electorală în cursul acestui an, asta în condițiile în care tranzacțiile au fost legale.

Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, deține o casă de locuit de 190 de metri pătrați în Cluj-Napoca și este pasionat de călătoriile într-o rulotă, asta pentru că deține așa ceva. A împrumutat partidul cu 70.000 de lei.

Președintele partidului, Kelemen Hunor, deține două terenuri agricole: unul în Harghita (4.000 metri pătrați) și unul în Cluj (peste 700 de metri pătrați). Deputatul mai deține și trei terenuri intravilane. Hunor are și trei case de locuit, două în Cluj-Napoca și una în Cristuru-Secuiesc. Cea mai mică dintre locuințe are 110 metri pătrați.

Deputatul UDMR este și un iubitor de artă. El deține tablouri de 6.000 de euro, conform declarației de avere. Hunor nu primește doar indemnizația de parlamentar, peste 130.000 de lei, ci și salariu din partea UDMR, de 125.000 de lei pe an. Și soția sa este angajată la partid, având venituri anuale de 64.000 de lei.

Tanczos Barna se remarcă prin cele 17 conturi pe care le are deschise împreună cu familie, conturi în care se regăsește cam 200.000 de lei. El deține și cinci terenuri și o casa de locuit, toate în Harghita. Datoriile sale către o persoana fizică se ridică la 300.000 de lei.

Cseke Attila-Zoltan a contribuit la partid înainte de a ajunge ministrul Dezvoltării cu 95.000 de lei. Este cea mai mare sumă cu care parlamentarii maghiari au ajutat propria formațiune politică.

Deși nu are proprietăți imobiliare, senatorul Lóránd Turos este darnic, a acordat împrumuturi de peste 350.000 de lei.

loading...
PUTETI CITI SI...