Parlamentarii și-au bătut joc de artiștii români. Politicienii au trântit la vot legea care le dadea dreptul la plata pentru prestatia prin Internet!
Postat la: 10.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
O lege mult asteptata de comunitatea artistilor din România a picat la vot in aceasta saptamana, la Camera Deputatilor (for decizional), dupa ce fusese respinsa si la Senat. Reglementarile ar fi dat posibilitatea artistilor sa fi renumerati proportional si pentru prestatiile prin Internet, prin organismul de gestiune coleciva CREDIDAM. Parlametarii au ales, însa, sa-si bata joc de artistii români. Mai jos publicam protestul CREDIDAM, istoricul acestei chestiuni si documente legate de problema ridicata de artisti.
"NE-AȚI MINȚIT DOMNULE MINISTRU și ați demonstrat lumii întregi, că pentru voi, artiștii români și din lumea întregă sunt INVIZIBILI. DIRECTIVA UE 2019/790, numită Directiva INTERNET, prevede dreptul artiștilor la o remunerație proporțională și adecvată pentru utilizarea prestațiilor artistice pe INTERNET (art.18). Aceeași Directivă prevede (considerentul 73) că statele membre pot utiliza mecanisme existente pentru a implementa această remunerație. În Legea nr. 8/1996 avem art. 119 referitor la "împrumut și închiriere". Inserarea acestei remunerații la acest articol, garanta că acestă remunerație nu poate fi îndepărtată în nici un fel.
La votul din Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților (comisia decizională), această popunere a CREDIDAM, recomandată de AEPO-ARTIS, a fost respinsă de reprezentantul Ministerului Culturii cu motivația "este PESTE Directivă". Dincolo de expresia semidoctă, a fost evidentă reaua credință față de artiștii interpreți. În schimb, ați dat drepturi, cu vârf și îndesat EDITORILOR DE PRESĂ. Deși aceeași Directivă doar menționează editorii de presă drept titulari de drepturi conexe, le-ați dat gestiune colectivă (deși dreptrile lor sunt gestionate individual) pentru a putea lua copie privată din sumele cuvenite ARTIȘTILOR INTERPREȚI.
O altă aberație este EXONERAREA de la plata cuvenită artiștilor, dacă utilizatorul nu primește factură fiscală. Convenția de la Roma/1961, art.12, prevede obligativitatea plății unei remunerații echitabile către artiștii interpreți. Această prevedere a unui Tratat internațional, ratificat de România în 1998, este anulată de modificarea legii. CREDIDAM, dacă emite factură fiscală, trebuie să plătească TVA. Dacă utilizatorul nu plătește, CREDIDAM trebuie să plătească acest TVA din propria cotă de administrare, maxim 15%. Dacă nu plătește, ANAF calculează penalități de întârziere, ceea ce duce la desființarea OGC-ului. Ministerul Culturii a aprobat această propunere.
Tot în acest delir creativ, deputații au propus, și Ministerul Culturii a aprobat, ca facturarea să se facă OBLIGATORIU prin sistemul e-facturare.ro. Acest sistem este doar un proiect, care este prevăzut să înceapă a funcționa din 2023, doar pentru achizițiile guvernamentale, urmând că în anii ce vor urma să fie extins și în zona privată. Îl întrebăm pe ministrul Culturii, cum vom factura, după promulgarea legii, în baza unui sistem inexistent?
Ședința de la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților din 09.02.2022 nu a fost anunțată public. Personal, la ora 12,40, am primit un telefon de la domnul Bogdan Ficeac, care m-a întrebat dacă ajung la Parlament, unde urma să se dezbată proiectul de modificare a legii. Am reușit să intru în sală la ora 13,15. În timpul dezbaterilor am aflat că nu se discuta pe baza documentului primit de la Ministerul Culturii, după dezbaterea din 11.01.2022, document ce avea 24 de puncte, ci un document nou, cu 47 de puncte, la care nu am avut acces. Am avut la dispoziție 1 minut să prezint observații/propuneri, toate respinse de reprezentantul ministerului Culturii, asistat de doamna Irina Lucan-Arjoca, fostă angajată la ORDA.
În final, domnul deputat Ioan Cupșa, mi s-a adresat cu următoarea frază, citez: 'Am două întrebări retorice la care vă interzic să răspundeți'. Concluzia? O lege distrusă doar pentru a-i ajuta pe cei care refuză să plătească desi folosesc prestațiile artiștilor interpreți. Ce contează că România a ratificat Tratate internaționale, o facem cum vrem noi (adică ei, cei trimiși în Parlament prin votul nostru), 'pentru că putem!'", scrie reprezenrantul CREDIDAM în comunicat.
ISTORIC - evoluția modificării Legii 8/1996
1. În anul 2019, au fost adoptate două directive europene, pentru a asigura o protecție sporită a titularilor de drepturi ca urmare a rapidelor evoluții tehnologice (dezvoltarea mediului online): directivele UE nr. 789/2019 și nr. 790/2019. Termenul de implementare al celor două directive în legislațiile naționale ale statelor membre era 7 iunie 2021.
2. Pentru artiști, unul din cele mai importante articole, este art.18 din Directiva 790/2019. Acesta este practic o recunoaștere a necesitatii remunerării artistilor din exploatarile online, realitatea demonstrând categoric că acestia nu primesc cât ar trebui (fair remuneration) din utilizarile prestatiilor lor artistice în mediul digital.
Întrucat articolul 18 statuează un principiu, anume că artistii au dreptul să primească o remunerație adecvată și proportională, este obligatoriu ca la transpunerea acestui principiu (articol 18) să fie stabilit un mecanism simplu, clar și eficient (pentru materializarea principiului - în lipsa unui mecanism concret, rămane doar un principiu teroretic).
3. Astfel, la nivel european (prin asociația AEPO-ARTIS http://www.aepo-artis.org/ și compania specializata de lobby angajata de AEPO-ARTIS, C8 consultants) a fost demarată Campania PayPerformers (în contextul transpunerii directivei 790/2019, focus art. 18). Campania este practic o continuare a Campaniei FairInternet (derulată anterior, la momentul redactarii celor 2 directive).
Pagina dedicată Campaniei este https://www.payperformers.eu/.
4. În luna august 2020, CREDIDAM s-a alăturat Campaniei și a promovat cu toate ocaziile posibile o transpunere eficientă a prevederilor directivei (art. 18) pentru garantarea unei remunerații corecte din streaming pentru artiștii interpreți. Pe scurt, mecanismul propus general este asigurarea unei remunerații echitabile inalienabile în beneficiul artiștilor, gestionată obligatoriu prin intermediul organismelor de gestiune colectivă, achitată de platformele online (utilizatori). Un astfel de mecanism este complementar oricăror altor aranjamente contractuale pe care artiștii le-ar putea, oricând, stabili cu producătorii (de ex.).
Anexa 1 - corespondență ref. informare autorități cu privire la Campanie și obiective
5. În prima jumătate a anului 2020, CREDIDAM a solicitat în mod repetat Ministerului Culturii (în virtutea transparenței) comunicarea proiectului de Lege (în lucru) pentru modificarea Legii 8/1996 (modificare legislativă demarată practic pentru transpunerea celor 2 directive), pentru a da posibilitatea CREDIDAM de a formula observații pertinente, având o experiență de 25 de ani din domeniu și 16.000 de membri direcți. În paralel, a comunicat Ministerului punctul de vedere al AEPO-ARTIS, din nou.
Este important de precizat faptul că relația CREDIDAM cu fostul ministru al Culturii (dl. Bogdan Gheorghiu) a fost una de respingere a CREDIDAM (de ură față de CREDIDAM). Motivul este faptul că domnia sa a deținut un post de televiziune (BUCOVINA TV) iar în această calitate (de utilizator) a refuzat constant respectarea Legii 8/1996, respectiv plata remunerațiilor datorate artiștilor pentru radiodifuzare.
Anexa 2 - corespondență și punctul de vedere AEPO ARTIS (RO) + sentințe BG Media
6. În data de 21 iulie 2020, ca urmare a solicitarii CREDIDAM, Ministerul Culturii a invitat CREDIDAM la o întrevedere (avută cu dl Mihai Firică, secretar de stat în Minister la aceea vreme). Întâlnirea a fost una constructivă. Ulterior, la plecarea domniei sale, a preluat atribuțiile dna Iulia Popovici cu care dialogul nu a mai fost deloc la fel (ba din contră).
7. CREDIDAM a continuat să transmită propunerile sale cu privire la o implementare corectă a prevederilor celor 2 directive (în mod special directiva 790/2019).
8. În paralel, a solicitat să fie inclus în grupul de lucru ce urma a fi stabilit pentru modificarea Legii 8/1996. Ministerul Culturii a raspuns ca va comunica componenta grupului.
Anexa 3 - corespondență
9. În decembrie 2020, Ministerul Culturii anunță înființarea grupului de lucru pentru modificarea Legii 8/1996, cu scopul transpunerii celor 2 directive. În mod uimitor și regretabil și în ciuda tuturor insistențelor și demersurilor asociatiei noastre, CREDIDAM nu a fost invitat ca membru în acest grup. Reprezentativitatea și experiența sa au fost ignorate total. Ceea ce este și mai surprinzator este faptul că membrii grupului sunt asociații fără experientă în domeniu, în mod special asociații ale utilizatorilor, pentru a lucra la o lege dedicata titularilor și un singur OGC (UCMR-ADA). Anexam ordinul nr. 3475/15.12.2020 - Anexa 4.
Este de reținut faptul că acest grup a fost constituit exclusiv pentru transpunerea directivelor UE.
CREDIDAM a transmis din nou observatiile sale Grupului din care a fost exclus deliberat.
10. În aprilie 2021, Ministerul Culturii a publicat proiectul de modificare al Legii 8/1996. CREDIDAM a transmis observațiile sale față de proiectul în dezbatere (în 10 mai) și a revenit (în 2 iulie).
Anexa 5 - adrese CREDIDAM (a+b).
11. În data de 19 iulie 2021, delegația CREDIDAM a avut o întrevedere cu reprezentanții Administrației Prezidențiale, pe tema îmbunătățirii condiției artistului interpret din perspectiva modificării Legii nr.8/1996 - transpunerea celor două directive fiind o oportunitate unică.
12. În data de 22 iulie 2021, a avut loc și o întrevedere cu reprezentanții Ministerului Culturii, referitor la modificarea Legii nr. 8/1996. Întâlnirea a avut loc într-o atmostefera extrem de neprietenoasă. Detalii in raportul intocmit cu sinteza discuțiilor (anexa 6).
13. Proiectul de modificare al Legii 8/1996 a fost transmis către Senat (PL 412/2021). Acum, unii senatori - dna senator Alina Gorghiu etc, au propus amendamente extrem de periculoase pentru drepturile titularilor și fără nicio legătură cu textul directivelor care trebuiau de fapt transpuse.
În octombrie 2021, au avut loc o serie de întâlniri online la Senat (la una din acestea, CREDIDAM a reusit sa participe, la următoarea, cand s-au discutat amendamentele, i a fost interzis accesul, fiind se pare una secretă). Deși la întâlnirea online la care a participat și CREDIDAM, chiar domnia sa, dna Gorghiu, a susținut ca trebuie să ne axam doar pe directive, fiind depasit termenul de transpunere, tot domnia sa a propus amendamentele extra Directive, cel puțin spus criticabile.
Anexam - anexa 7- observatiile CREDIDAM pe aceste amendamente.
CREDIDAM a încercat să aibă o întalnire cu dna Senator pentru a-i prezenta în detaliu propunerile noastre și pentru a avea șansa de a discuta pe amendamentele propuse. Deși inițial domnia sa a confirmat disponibilitatea, cu cateva ore înainte de data stabilită, secretara dânsei a contramandat, iar întalnirea nu a mai avut loc și nu mai fost reprogramata niciodată.
14. Propunerile de la Senat nu au fost indiferente nici comunității internaționale care a reacționat de urgență. AEPO - ARTIS a venit în sprijinul artiștilor romani și a transmis Președintelui Camerei Deputaților (precum și Președinților Comisiilor permanente pentru Cultură și Juridică), o scrisoare de protest prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la câteva din amendamentele care amenință drepturile artiștilor interpreți și sistemul de gestiune colectivă a acestora, cuprinse în PL412/2021. Anexam scrisoarea (Anexa 8).
15. Proiectul de Lege (adoptat de Senat) a fost transmis acum catre Camera Deputaților (inregistrat în noiembrie 2021, sub nr PL 565/2021). De îndata (decembrie 2021), CREDIDAM a transmis propunerile sale și observatiile fata de proiect către Presedintelui Camerei, al Comisiilor și presedintilor partidelor politice. Anexa 9 (atasam doar una, cu titlu de exemplu - acestea sunt identice).
Constatăm că acum autoritățile române decidente invocă infingementul și eventuale amenzi din partea CE. Comisia europeană a transmis, într-adevăr, o notificare formală tuturor statelor membre cu privire la stadiul transpunerii celor 2 directive DAR nu a stabilit niciodată un alt termen de transpunere (ulterior celui stabilit în textul directivelor -7 iunie 2021). Chiar si acum, la 3 ani dupa adoptarea directivelor, nici jumătate din statele membre nu au transpus directivele UE la acest moment (sunt doar 10 state care au transpus directivele). Deci nici aceste argumente nu sunt justificate pentru o transpunere ineficientă https://www.payperformers.eu/post/meps-and-performers-meet-to-exchange-on-the-future-of-performer-remuneration
În plus, constatăm existența unui alt proiect de modificare al Legii 8/1996, care urmărește exonerarea utilizatorilor de obligația de a transmite playliste către organismele de gestiune colectivă (PL 277/2021). Anexa 10.
16. În data de 6 decembrie 2021, Comisia de Cultură a Camerei Deputaților a invitat părțile interesate (inclusiv CREDIDAM) la o întâlnire/consultare ref. PL 565/2021. CREDIDAM a susținut necesitatea garantării remunerării artiștilor interpreți de pe Internet (viitorul fiind Internetul) și a propus același mecanism simplu (prin extinderea scopului remunerației prevăzută deja la art 119 din Legea 8/1996, astfel incat să acopere si dreptul de punere la dispozitia publicului). Anexa 11.
Cu această ocazie, dl Iulian Bulai (presedintele Comisiei) a stabilit amânarea dezbaterilor până în februarie 2022.
17. Întrucât dezbaterea proiectului la Camera Deputatilor fusese amanată pentru începutul lunii februarie 2022, Ministerul Culturii (noul Ministru, dl. Lucian Romașcanu) a organizat o întalnire în 11 ianuarie 2022pentru a centraliza, DIN NOU, toate propunerile, din partea tuturor partilor interesate, cu privire la modificarea Legii, susținând că nu își însușește acțiunile întreprinse în acest sens de fostul ministru, dl. Bogdan Gheorghiu. CREDIDAM a transmis în prealabil toate propunerile sale, pentru eficienta discutiilor. Anexam adresa trimisa de CREDIDAM si raportul rezultat in urma discutiilor - anexa 12.
Consultantul dlui. Demeter, secretar de stat în Ministerul Culturii, responsabil cu modificarea Legii este dna. Irina Lucan Arjoca (fost director ORDA și angajat SRTV/acum suspendata).
18. În data de 07.02.2022, delegatia CREDIDAM s-a întâlnit cu dl. deputat Gigel Stirbu, care și-a exprimat susținerea.
19. În data de 09.02.2022, ședința de la Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaților nu a fost anunțată public. Dl. director executiv al CREDIDAM a primit un telefon, la ora 12,40, de la domnul Bogdan Ficeac (DACIN-SARA), care l-a întrebat dacă ajunge la Parlament, unde urma să se dezbată proiectul de modificare a legii. În timpul dezbaterilor, nu se discuta pe baza documentului primit de la Ministerul Culturii, după dezbaterea din 11.01.2022, document ce avea 24 de puncte, ci un document nou, cu 47 de puncte, la care nu am avut acces. Reprezentantul CREDIDAM a avut dispoziție 1 minut să prezint observații/propuneri, toate respinse de reprezentantul ministerului Culturii, asistat de doamna Irina Lucan-Arjoca, fostă angajată la ORDA.
În final, domnul deputat Ioan Cupșa, i-a adresat dlui. Ștefan Gheorghiu următoarea frază, cităm: "Am două întrebări retorice la care vă interzic să răspundeți".
20. Cu toate acestea, în 2 martie 2022, Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor si-a intocmit raportul impreuna cu Comisia Juridica și Comisia TIC prin care a adoptat toate amendamentele criticate de CREDIDAM și în aceeași zi proiectul a fost adoptat în plen.
CREDIDAM avusese anterior mai multe întâlniri cu președintele Comisiei de Cultura (dl. Bulai), domnia sa fiind informat cu privire la punctul de vedere al CREDIDAM și la pericolul adoptarii amendamentor în discuție.
21. CREDIDAM a transmis observațiile fata de acest proiect, domniei sale, Președintele României (în 4 martie 2022). Anexam adresa. Anexa 13
În prezent, proiectul este la Secretariatul General pentru exercitarea (eventuala) a dreptului de sesizare a instantei constitutionale http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?cam=2&idp=19684
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...