Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa şi lui Radu Mazăre

Postat la: 25.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa şi lui Radu Mazăre

Doi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa, respectiv preşedintele Marius Cristian Epure şi Adriana Ispas, l-au achitat definitiv pe fostul primar Radu Mazăre pentru vânzarea subevaluată a două terenuri din staţiunea Mamaia. Pe unul dintre ele se află Palatul Regal, iar pe celălalt Cazinoul.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost achitat definitiv în dosarul în care acesta era judecat şi condamnat la şase ani şi jumătate în primă instanţă pentru vânzarea subevaluată a două terenuri din centrul staţiunii Mamaia, pe care se află două monumente: Club Castel, al familiei regale, şi Cazino, construcţie-emblemă inaugurată de Regele Carol al II-lea.

Conform rechizitoriului procurorilor, în anul 2004, fostul primar a vândut firmei Light System SRL 15.465,91 metri pătraţi de teren aferent Palatului Reginei Maria cu doar 23, 56 de euro/mp, paguba ridicându-se la suma de 1.104.884,16 euro. În acelaşi dosar, Radu Mazăre a mai fost trimis în judecată pentru vânzarea, în 2007, a două terenuri aferente Cazinoului din Mamaia, în suprafaţă de 11.890 metri pătraţi, respectiv 502,81 metri pătraţi, tot la un preţ subevaluat, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro. Cele două terenuri au fost cumpărate de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina Gina Hortolomei Moscu, o apropiată a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre. Terenurile respective au fost ulterior transferate societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentate tot de către Sorina Gina Hortolomei Moscu.

În primă instanţă, judecătoarea Mihaela Vlăşceanu, de la Tribunalul Constanţa, l-a condamnat pe Radu Mazăre la şase ani şi jumătate închisoare, însă trei ani mai târziu, Curtea de Apel l-a achitat pe fostul edil. Hotărârea a surprins magistraţi şi procurori, dar, mai ales a stârnit furie în rândul opiniei publice. Din păcate, însă, nu se mai poate face nimic. Judecătorii spun că, o dată cu intrarea in vigoare a noului Cod de Procedură Penală, în 2014, recursul obişnuit a dispărut şi a rămas recursul în casaţie, care, practic, nu se poate introduce decât pentru motive de procedură. Spre exemplu, se poate introduce dacă în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal, dacă nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată, dacă s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege.

Şi procurorul şef DNA Constanţa, Andrei Bodean, care a instrumentat dosarele lui Mazăre, a confirmat pentru „Adevărul" că nu se mai poate face nimic în acest caz: „Nu există niciun motiv de recurs. 99 din cauze rămân la curţile de apel", spune procurorul DNA. „Am pierdut tot. S-au ridicat sechestrele, sunt bune de vândut terenurile", explică Andrei Bodean.

Hotărârea a produs vâlvă şi în spaţiul public. Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, în mandatul căreia Radu Mazăre a fost extrădat din Madagascar, a cerut ca ministrul Justiţiei, constănţeanul Stelian Ion, Inspecţia Judiciară şi Secţia de Judecători din CSM să se sesizeze în acest caz întrucât speţa „afectează imaginea Justiţiei". „Sper că până la această oră cel puţin Inspecţia Judiciară s-a autosesizat! Ar trebui să se autosesizeze şi Secţia de Judecători din CSM, dar acolo e şi doamna Savonea (cu gaşca sa) şi mă îndoiesc că se deranjează să analizeze şi să vină cu măsuri, exact aşa cum ar trebui o secţie de judecători din CSM! Solicit ministrului justiţiei şi noii conduceri CSM să introducă urgent pe agenda CSM această speţă extrem de gravă, care afectează imaginea justiţiei şi încrederea românilor cinstiţi în instanţele de judecată. Tipul acesta de tangenţe dintre magistraţi şi puşcăriaşi cu siguranţă slăbesc încrederea cetăţenilor în justiţie. Nu este de mirare că respectivul 'magistrat' este un apropiat al găştii Savonea, acest lucru fiind de notorietate publică", a scris Ana Birchall, pe pagina de Facebook.

Ulterior, preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a realiza cercetări cu privire la aspectele sesizate de mass-media în legătură cu judecătorul care l-a achitat pe Radu Mazăre în dosarul în care acesta a fost condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare în primă instanţă.

Presa locală a scris că Marius Cristian Epure, cel care a făcut parte din completul de doi judecători care l-au achitat pe Radu Mazăre, şi-a construit o vilă în cartierul rezidenţial Compozitori, chiar pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare cu executare, în februarie 2019.

Cotidianul „Adevărul" i-a solicitat un punct de vedere judecătorului Marius Cristian Epure, acuzat în spaţiul public de faptul că a beneficiat de un teren în cartierul Compozitori, pe care şi-a ridicat o vilă. Magistratul a refuzat să comenteze acuzaţiile şi ne-a dat un răspuns scurt: „Calitatea de judecător şi de preşedinte al instanţei îmi impune să nu intervin în cadrul discuţiilor publice pe subiectul expus, atât pentru a asigura respectarea obligaţiei de rezervă ce caracterizează statutul de magistrat, dar şi pentru motivul evocării lipsite de concreteţe a «acuzaţiilor» aduse, inclusiv sub aspectul unei norme legale imperative ce ar fi fost încălcate. Vă rog să nu interpretaţi acest răspuns ca o implicită confirmare a unor alegaţii sau speculaţii ce ar putea circula în «spaţiul public» şi cu privire la care nu mi-am propus a le cunoaşte în mod exhaustiv. Vă asigur că achiziţia bunului respectiv nu mi-a afectat imparţialitatea în soluţionarea vreunei cauze, întrucât a respectat dispoziţiile legale şi a născut în mod exclusiv doar drepturile şi obligaţiile contractuale, fără a genera vreo altă obligaţie, materială sau morală, faţă de părţile convenţiei sau faţă de o altă persoană".

Pe rolul instanţelor constănţene se mai află însă un dosar, în materie civilă, având ca obiect Palatul Regal din Mamaia. Moştenirea familiei regale de la malul Mării Negre a fost vândută în 2003 de SC Mamaia SA firmei „Light System" SRL, contra sumei de aproximativ 850.000 de lei. Această înstrăinare a avut loc deşi Palatul Regal din Mamaia a fost inclus în 1992 pe Lista monumentelor istorice, cu denumirea „Club Castel", şi, prin urmare, nu putea fi vândut decât dacă Ministerul Culturii nu-şi manifesta dreptul de preemţiune. Abia în 2018, Ministerul Culturii a făcut un prim pas pentru recuperarea monumentului istoric, cerând în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare dintre SC Mamaia şi Light System SRL. După doi ani, judecătorii constănţeni au constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 încheiat la data de 26 iunie 2003 şi autentificat sub nr. 672/27.06.2003. Acum, dosarul se judecă în apel, după ce hotărârea a fost atacată de SC Mamaia SA.

loading...
PUTETI CITI SI...