Până unde poate ajunge corupția din spitale. Omul de la lenjerie și paznicul spitalului, coordonatori de medici șpăgari

Postat la: 13.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Până unde poate ajunge corupția din spitale. Omul de la lenjerie și paznicul spitalului, coordonatori de medici șpăgari

Două anchete penale care au vizat relativ în aceeași perioadă (2017-2018) două mari spitale din România arată până unde s-a putut ajunge cu "atențiile" date în unitățile sanitare pentru ca pacienții să-și poată rezolva problemele personale.

Pur și simplu rețelele de șpăgari din cele două spitale în discuție erau coordonate fie de paznic, fie de omul care se ocupa de spălatul lenjeriilor. Medicii nu se sfiau să împartă șpăgi derizorii, de câteva zeci de lei, cu cei care le aduceau clienți dispuși să plătească pentru un document medical.

La Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, un muncitor necalificat la spălătorie, Serviciul Administrativ, care se ocupa în principal de procesarea lenjeriei în unitate, potrivit procurorilor, era cel care coordona cine avea prioritate să intre la medicul X din Ambulatoriul spitalului. El era cel care prelua actele medicale de la diverși pacienți, veniți la spital pentru fișele medicale necesare obținerii permisului de conducere, și le ducea medicilor specialiști din Ambulatoriu Integrat de Specialitate. Tot el explicat cum "merge treaba". Fiecare pacient favorizat trebuia să lase sub scrumiera din cabinetul doctorului o sumă de bani, de regulă 30 de lei, arată procurorii. La rândul lui, omul de serviciu primea și el o mică atenție pentru favorul făcut.

"Astfel, pentru urgentarea completării fişelor medicale, intermediarii (complicii) asigurau „intrarea la toate cabinetele medicale" contra unor sume de bani, din care suma de 30 de lei o remiteau doctorului care trecea antecedentele medicale în fişa medicală, deşi taxele pentru consultații şi finalizarea fişei medicale în ambulatoriu pentru fiecare cabinet erau afişate la Avizierul spitalului şi includeau şi activitatea la Cabinetul de Interne", se arată în rechizitoriu.

Banii ceruți ca șpagă erau pentru obținerea cu prioritate a documentelor medicale care să ateste efectuarea unor analize şi controale medicale necesare întocmirii dosarelor pentru obținerea permisului de conducere, preschimbare, avizarea atestatului profesional, obținerea permisului port armă, angajare şi altele, susțin procurorii în rechizitoriu.

O situație similară a fost descoperită exact în aceeași perioadă în Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Aici tartor era agentul de pază al unității medicale care colabora cu doctorii de la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Acesta cerea sume de bani, între 50 și 100 de lei, oamenilor care aveau nevoie, de exemplu, de un diagnostic inventat pentru a primi concediu medical.

Din actele dosarului reiese că în perioada în care și-a desfășurat activitatea la Poarta nr.1 "Control-Acces", agentul s-a apropiat de doctorii de la UPU, dar și de asistentele și brancardierii din unitatea medicală.

"Având influență reală asupra medicilor și asistentelor din secția UPU, inculpatul și-a oferit contra-cost serviciile pentru intermedierea efectuării de investigații medicale "cu prioritate" sau pentru eliberarea unor certificate medicale în cazuri atât justificate dar și nejustificate de existența unor probleme medicale, promițând astfel că își va trafica influența reală și că va interveni pe lângă personalul medical (medici, asistente, etc) pentru soluționarea favorabilă a solicitărilor acestor persoane", se arată în rechizitoriu.

Potrivit sursei citate, cu ocazia interceptărilor autorizate în cauză au rezultat numeroase discuții telefonice purtate de inculpat cu diverse persoane "pentru care au existat suspiciuni de comitere a unor infracțiuni de corupție sau de falsuri în documente".

Acesta este contactat telefonic de numeroase persoane care-i solicită sprijinul, respectiv folosirea influenței, agentul de pază apelând, la rândul lui la rețeaua proprie de cunoștințe din cadrul unității, colegi de muncă sau personal medical (asistente, brancardieri, doctori) pentru rezolvarea acestor cereri.

Unul dintre clienți i-a cerut paznicului ajutorul pentru obținerea unui concediu medical pentru fiul său care urma să se căsătorească.

În ambele cazuri, procurorii din Prahova și Maramureș au dispus interceptarea și supravegherea audio-video a suspecților. În fața probelor evidente, șpăgarii din cele două spitale și-au recunoscut faptele și au fost dispuși să facă acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Atât omul de serviciu și complicii săi de la Spitalul din Baia Mare, dar și paznicul de la spitalul din Ploiești au primit pedepse cu închisoare cu suspendare. Cercetările continuă în cazul medicilor, doi de la Ploiești și unul din Baia Mare.

loading...
PUTETI CITI SI...