Omul serviciilor secrete ale Rusiei câștigă puterea în Austria. Operațiunea care a început acum 6 ani

Postat la: 26.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Omul serviciilor secrete ale Rusiei câștigă puterea în Austria. Operațiunea care a început acum 6 ani

Jurnaliștii de la Politico dezvăluie o mare operațiune condusă de Rusia, prin care au preluat conducerea serviciilor secrete din Austria. Totul a început în anul 2018, atunci când a avut loc un episod rușinos pentru istoria Austriei: ancheta poliției austriece împotriva serviciului de informații cunoscut sub numele de BVT. Agenția a fost atunci închisă, iar în locul său a fost creat un alt serviciu secret.

Cel care a condus respectiva operațiune a poliției a fost Herbert Kickl, ministru de Interne. Există, în prezent, dovezi că întreaga operațiune de distrugere a serviciului secret austriac ar fi fost coordonată de Rusia. La mai bine de șase ani distanță, adevărata amploare a ceea ce s-a întâmplat în acea zi abia acum se conturează.

Oficiali din serviciile de informații au declarat pentru POLITICO că noile dovezi sugerează că raidul a făcut parte dintr-o operațiune condusă de Moscova pentru a discredita serviciile de spionaj austriece, pentru a le reconstrui cu o nouă conducere sub influența Kremlinului. Crucial pentru acest efort, spun ei, a fost partenerul junior în coaliția guvernamentală de la acea vreme: Partidul Libertății (FPÖ) de extremă dreapta, pro-Rusia, care astăzi este cel mai popular partid Austria.

Luna trecută, procurorii austrieci au dezvăluit că oamenii despre care se crede că au pus bazele acțiunii erau agenți ruși conduși de Jan Marsalek, fostul director operațional fugar al firmei de procesare a plăților Wirecard, care s-a prăbușit și despre care autoritățile spun că lucrează pentru agenția de informații militare rusești GRU. Cel mai îngrijorător, însă, este faptul că omul responsabil în ultimă instanță pentru raidul de la BVT, ministrul de interne de la acea vreme, Herbert Kickl, este acum șeful FPÖ - ceea ce îl face unul dintre principalii candidați pentru a deveni următorul cancelar al Austriei după alegerile de la sfârșitul acestui an.

Deși observatorii politici experimentați insistă asupra faptului că Austria nu va deveni un vasal al Rusiei sub conducerea FPÖ, o cancelarie a lui Kickl ar face jocul președintelui rus Vladimir Putin, permițând Kremlinului să exercite o mai mare influență asupra țării în spatele scenei și repetând succesul său în cooptarea unor țări precum Ungaria și Serbia. „Putin ar fi în mod natural mulțumit de ambiguitatea privind poziția Austriei față de Ucraina și UE pe care Kickl ar aduce-o", a declarat Christian Rainer, un editor și comentator austriac cu mare experiență. „Pericolul pentru Austria este că ar fi complet izolată".

 

loading...
PUTETI CITI SI...