NYT: Puterile neobișnuite ale lui William Burns. Este unul dintre cei mai puternici directori CIA din istorie

Postat la: 10.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

NYT: Puterile neobișnuite ale lui William Burns. Este unul dintre cei mai puternici directori CIA din istorie

New York Times a publicat un profil al lui William Burns care evidențiază influența și publicitatea neobișnuită a acestuia pentru directorii Agenției Centrale de Informații. Burns este un veteran al Serviciului de Informații Externe al SUA, fost ambasador în Rusia, și a lucrat în toate administrațiile din ultimii ani, cu excepția administrației Trump.

În noiembrie 2021, Burns (și nu secretarul de stat Anthony Blinken, pentru care sarcina părea mai naturală) a fost cel pe care Joe Biden l-a trimis la Moscova pentru a explica liderilor ruși și personal lui Vladimir Putin că Washingtonul era la curent cu planurile sale de invazie militară a Ucrainei și că le va contracara. Potrivit sursei ziarului, președintele îi cere deseori directorului CIA să asiste personal la raportul zilnic de informații și îi adresează diverse întrebări.

William Burns a mai ocupat funcții de conducere la Departamentul de Stat în perioada de dinaintea invaziei din 2003 în Irak, când CIA a fost considerată că nu a dat dovadă de independența corespunzătoare în fața convingerii administrației Bush că Irakul deținea arme de distrugere în masă. Dar el consideră că problema a fost depășită.

Împreună cu consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan și cu directorul Serviciului Național de Informații Euryl Haynes, Burns a dezvoltat o procedură inter-agenții pentru dezvăluiri periodice de informații, testată în lunile premergătoare atacului rusesc asupra Ucrainei, pentru a nu periclita sursele și metoda de colectare a acestor date, se arată în document. Dacă Biden va fi reales în 2024, surse de la Washington prevăd că Burns va fi următorul secretar de stat, funcție deținută în prezent de Anthony Blinken.

loading...
PUTETI CITI SI...