Novak l-a premiat pe tatăl lui Novak!

Postat la: 10.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Novak l-a premiat pe tatăl lui Novak!

SNST a intrat în posesia documentelor care arată modul în care au fost acordate premierile pentru sportivii și antrenorii care au participat la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, desfășurate în perioada 24 august - 6 septembrie 2021.

În urma sesizărilor primite de sindicat cu privire la:

  • restanțele premierilor pentru sportivii care au obținut rezultate deosebite în anii 2021 și 2022,
  • datoriile acumulate la utilități de cluburile și direcțiile din țară,
  • anularea Galelor Sportive Județene și
  • bugetele insuficiente acordate pentru activitatea sportivă,
  • în condițiile în care Ministerul Sportului a anunțat public atât în decembrie 2021 cât și în decembrie 2022 că a obținut de la Guvern bugete majorate, record față de anii precedenți,

Sindicatul a verificat documentele referitoare la alocările bugetare la toate capitolele, solicitările, fundamentarea și modul de acordare a sumelor respective.

Să nu mai spună nimeni că actuala conducere a Ministerului Sportului nu dă bani pentru Sport!

Novak Carol l-a premiat pe Novak Karoly cu 112.000 de euro!

Din verificările făcute, ne-a atras atenția procedura prin care Ministerul Sportului, condus de ministrul Novak Carol Eduard, a făcut premierea rezultatelor obținute la Jocurile Paralimpice organizate la Tokyo - Japonia, în 2021, sub autoritatea Comitetului Internațional Paralimpic (IPC), la care România este afiliată prin Comitetul Național Paralimpic (CNP).

Deși CNP a stabilit în ședința Biroului Federal din data de 01.07.2021 antrenorul principal al lotului de ciclism al delegației României la J.P. Tokyo: Valoppi Cristiano, ulterior, în Statul de premiere nr.10702 / 25.10.2021, Ministerul Tineretului și Sportului îl trece pe Valoppi Cristiano la categoria inferioară, de antrenor secund, pentru a putea să îi acorde suma maximă, de 554.344 de lei, tatălui ministrului Sportului, Novak Karoly, pe care il înregistrează direct antrenor principal!

Astfel, deși în luna august 2021 Novak Karoly nu făcea parte din lotul național de ciclism pentru jocurile paralimpice, în mod surprinzător, două luni mai tărziu, pe statul de premiere și pe nota de fundamentare prin care au fost acordate premiile acesta apare ca antrenor principal - ciclism, iar Valoppi Cristiano apare ca antrenor secund.

Este, așadar, mai mult decât evident faptul că ministrul sportului Novak Carol-Eduard s-a folosit de funcția deținută, pentru a-l adăuga pe statul de premiere al Ministerului Sportului pe tatăl său, numitul Novak Karoly, ca antrenor principal, pentru a se asigura că acesta va primi un premiu în suma maximă ce s-a acordat de 554.344 lei (112.000 euro), împotriva deciziei Biroului Federal al Comitetului Național Paralimpic, care nu l-a nominalizat pe Novak Karoly nici măcar pe funcția de antrenor secund.

Novak Karoly a mai fost implicat în trecut într-un scandal legat de premieri, când a apărut pe ștatul de plată al Federației Române de Kaiac-canoe, de unde a încasat o primă de 156.579 de lei, pentru Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro 2016, conform site-ului www.libertatea.ro, care a preluat informația apărută pe blogul jurnalistului Lucian Oprea.

Contactat de "Libertatea", Eduard Novak, președinte FR Ciclism la vremea respectivă, a fost ofensiv, nefiind dispus să lămurească dacă acel Novak este el sau o altă persoană: "Și, care e problema? Nu mă interesează subiectul. Sunați la federațiile sportive și vedeți dacă sunt sunt eu acel Novak sau nu".

Președintele Federației de Kaiac-canoe: ..."Novak n-a fost niciodată pe ștatul de plată al federației noastre. Cu atât mai puțin antrenor de kaiac-canoe. N-am semnat niciodată așa ceva."

SNST solicită Agenției Naționale de Integritate, dar și Corpului de Control al Prim-Ministrului să dispună verificarea situațiilor create la Ministerul Sportului privind incompatibilitatea, abuzul în serviciu și conflictul de interese din procedurile de premiere, dar și cu privire la respectarea condițiilor egalității de șanse pentru sportivi și colectivele tehnice, dacă toți au primit același tratament sau dacă pentru unii s-a acordat premierea la nivelul maxim, iar pentru alții recompensele nu au mai fost alocate niciodată.

loading...
PUTETI CITI SI...