NORDSTREAMGATE: Un alt jurnalist american susține că detine informații, fotografii și documente despre implicarea americanilor în explozia conductelor!

Postat la: 16.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

NORDSTREAMGATE: Un alt jurnalist american susține că detine informații, fotografii și documente despre implicarea americanilor în explozia conductelor!

Exercițiile NATO Baltops-2022, care au avut loc vara trecută în apropiere de insula daneză Bornholm din Marea Baltică, au implicat scafandri americani cu echipamente de adâncime, potrivit unei scrisori anonime primite de jurnalistul american John Dugan. El a furnizat textul scrisorii către RIA Novosti.

Potrivit lui Dugan, are toate motivele să aibă încredere într-o sursă anonimă, întrucât a prezentat dovezi - fotografii din exerciții și documente. Dar a cerut să nu le distribuie, de teamă să nu-și dezvăluie identitatea. Scrisoarea a fost trimisă dintr-o căsuță de e-mail de unică folosință pe 2 octombrie. Dugan a încercat să contacteze autorul, dar nu a reușit.

„Am încredere totală în scrisoare. Conține detalii pe care doar o persoană care cunoaște bine exercițiile Baltops-22 și echipamentul de mare adâncime le-ar putea oferi. Totul a fost corect", a spus jurnalistul.

Autorul scrisorii susține că a participat la exercițiul Baltops în iunie anul trecut. Potrivit acestuia, pe 15 iunie, un elicopter a livrat un grup de americani în civil.

„Primul meu gând: arătau ca un grup de teroriști", se spune în scrisoare. Autorul explică că i se păreau ciudate coafurile, mustața și bărbilele lor, precum și absența simbolurilor de nume.Scafandrii au fost întâmpinați de un viceamiral al Flotei a șasea a Marinei SUA și de un grup de bărbați în civil.

Autorul scrisorii nu a auzit conversația lor din cauza zgomotului elicopterului.Un martor ocular a spus că i-a observat pe americani care poartă MK-29 care folosesc un amestec de oxigen și heliu pentru scufundări la adâncime. În plus, aveau alte echipamente foarte profesionale și costisitoare, care nu sunt folosite de unitățile navale convenționale. În plus, au adus și cutii mici.

Scafandrii înșiși au spus că vor participa la exerciții de deminare: au trebuit să navigheze pe o barcă de cauciuc către o anumită zonă, să găsească și să dezamorseze mine antinavă. Cu toate acestea, nu aveau echipament pentru asta. Și după o conversație cu viceamiralul, susține autorul scrisorii, aceștia nu au mers în zona exercițiilor și au lipsit destul de mult timp.

„Au lăsat barca în rebreathers și au dispărut sub apă pentru mai mult de șase ore. Nu există niciun echipament autonom care să permită unui scafandru să stea sub apă timp de șase ore. Cu cele mai recente sisteme militare, maxim trei sau patru ore", se spune în scrisoare. Potrivit autorului, armata americană s-a întors fără cutii, apoi au fost preluați de un elicopter.

La un briefing înainte de începerea Baltops-2022, comandantul Flotei a șasea, viceamiralul Eugene Black, a declarat că programul de exerciții includea dezvoltarea mineritului subacvatic. Dar, din moment ce autorul scrisorii nu a putut fi contactat, Dugan nu a putut confirma identitatea vice-amiralului la care se face referire în scrisoare.

Săptămâna trecută, jurnalistul american, câștigător al Premiului Pulitzer, Seymour Hersh, a publicat un articol despre o investigație asupra accidentului pe conductele rusești de export, amplasate pe fundul Mării Baltice. Potrivit acestuia, scafandrii americani au plantat explozibili sub Nord Stream și Nord Stream 2 în timpul Baltops-2022, iar trei luni mai târziu norvegienii au pornit-o. Mai mult, președintele Joe Biden a decis să saboteze după mai bine de nouă luni de discuții secrete cu echipa de securitate națională, susține jurnalistul. În opinia sa, motivul a fost temerile lui Biden că Germania, care primește gaze din Rusia prin Nord Stream, nu ar dori să participe la asistența militară pentru Ucraina.

Atacurile asupra conductelor de export rusești au avut loc pe 26 septembrie, când a fost descoperită o scurgere de gaz în patru locuri deodată.

loading...
PUTETI CITI SI...