Nord Stream 2: Rusia avertizează asupra unor noi obstacole din partea UE

Postat la: 10.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Nord Stream 2: Rusia avertizează asupra unor noi obstacole din partea UE

Moscova a avertizat sâmbătă împotriva unor noi obstacole ridicate de Uniunea Europeană în construirea gazoductului Nord Stream 2, după ce Berlinul a anunţat că statele UE au ajuns la un compromis privind reglementarea proiectului.

"Dacă sunt pregătite obstacole pentru a forţa Rusia să furnizeze gaze prin Ucraina, conform condiţiilor lor, tarifelor lor şi incertitudinilor privind problemele legale, atunci acest proiect ar putea să nu funcţioneze", a declarat adjunctul ministrului de Externe, Anlexander Pankin. Este neclar, însă, care sunt condiţiile sau tarifele la care s-a referit oficialul rus. Cu toate acestea, Pankin a reafirmat că Rusia va continua să furnizeze gaz prin Ucraina.

Gigantul rus Gazprom încearcă să construiască, împreună cu firmele europene, o conductă de 1.200 de kilometri care să transporte gazul natural din Rusia spre Germania prin Marea Baltică, ocolind Polonia, Ucraina şi ţările baltice. Polonia, Ucraina şi statele baltice se tem că proiectul va creşte dependenţa Europei de gazul provenit Rusia şi va ajuta Kremlinul să obţină un venit suplimentar de câteva miliarde de dolari în plus.

Vineri, cancelarul german Angela Merkel a anunţat că statele UE au ajuns la un acord privind reglementarea gazoductului Nord Stream 2, fără a da mai multe detalii. Presa germană a relatat anterior că guvernul federal a exercitat presiune asupra Franței și României în disputa privind proiectul conductei de gaze Nord Stream 2, pentru a forța o decizie în favoarea sa în cadrul reuniunii Coreper de vineri dupa-amiaza.
Stirea este relatata în ediția de vineri a cotidianului "Bild-Zeitung", care face referire la surse din cercul guvernamental, scrie Știripesurse.ro. Pe aceasta tema a avut loc, în cursul serii de miercuri, o convorbire telefonica intre cancelarul federal Angela Merkel (CDU) si premierul roman Viorica Dancila. Si presedintele Frank-Walter Steinmeier va purta o discutie telefonica, in cursul diminetii de vineri, cu cateva ore inainte de decizie, cu presedintele roman Klaus Iohannis.

Cotidianul sus-mentionat relatează că, atât Cancelaria federală, cât și Administrația președintelui federal a confirmat aceste convorbiri telefonice. Cu toate acestea, continutul discutiilor între Merkel și Dăncilă este "confidențial", iar tema convorbirii dintre Steinmeier și Iohannis ar fi în mod exclusiv Kirchentag 2019 (Ziua Bisericii). România deține Președinția Consiliului UE și prezidează discuțiile de vineri în Coreper cand se discuta despre modificarea directivelor gaze.

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a recunoscut ajungerea la un acord pe această temă, deși nu a oferit amânunte. Potrivit unui comunicat al Guvernului, România a obținut vineri mandatul pentru inițierea negocierilor cu Parlamentul European pe revizuirea Directivei privind gazele naturale, conform unui comunicat postat pe site-ul Guvernului. "Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a înregistrat astăzi un progres remarcabil obținând mandatul pentru inițierea negocierilor cu Parlamentul European pe unul dintre cele mai sensibile și mai importante dosare legislative ale agendei europene - revizuirea Directivei privind Gazele Naturale. Demersul inițiat de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a beneficiat de o largă susținere din partea statelor membre. Dosarul a fost gestionat în coordonarea directă a prim-ministrului, dată fiind complexitatea și impactul acestuia pentru funcționarea pieței interne și pentru consolidarea securității energetice a Uniunii Europene, dosar de importanță geostrategică", precizează comunicatul. Propunerea de directivă are ca obiectiv asigurarea un cadru de reglementare uniform și transparent la nivelul Uniunii, prin extinderea aplicării normelor comune europene la proiectele de interconectare în domeniul gazelor naturale cu state terțe. "Succesul de astăzi, înregistrat după negocieri extrem de dificile la nivelul Consiliului Uniunii Europene de peste un an de zile, precum și sprijinul semnificativ din partea statelor membre acordat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene evidențiază încă o dată angajamentul nostru comun - state membre și instituții europene - de a acționa în beneficiul întregii Uniuni Europene", se mai arată în comunicat.

În baza mandatului acordat de statele membre, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene intenționează să inițieze, în cel mai scurt timp, negocierile cu Parlamentul European, pentru finalizarea dosarului cât mai curând în cadrul actualului ciclu legislativ european. Nord Stream 2 va permite livrarea de gaz rusesc către Germania și alte țări din Europa, trecând direct prin Marea Baltică și prin urmare ocolind Ucraina, până acum principalul punct de tranzit. Acest gazoduct va urma același parcurs ca primul gazoduct de acest fel, Nord Stream 1, via apele teritoriale a cinci țări: Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania.

Reamintim că SUA, dar și unele state europene, în special din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Polonia, consideră că proiectul gazoductului Nord Stream 2 al Gazprom e menit să sporească dependența Europei față de gazele rusești și totodată să submineze veniturile bugetare ale regimului pro-euroatlantic al Ucrainei.

loading...
PUTETI CITI SI...