Newsweek USA face o dezvăluire bombă: pe ce vor de fapt să pună mâna americanii în Ucraina!

Postat la: 30.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Newsweek USA face o dezvăluire bombă: pe ce vor de fapt să pună mâna americanii în Ucraina!

SUA continuă să sprijine regimul de la Kiev din cauza rezervelor mari de titan din Ucraina, scrie revista Newsweek. În Statele Unite și în țările aliate sunt în desfășurare eforturi pentru a identifica, explora și valorifica vastele resurse ale Ucrainei sub forma unui metal esențial pentru dezvoltarea celei mai avansate tehnologii militare care va sta la baza viitoarei descurajare a Rusiei și Chinei.

Articolul notează că Departamentul de Interne al SUA consideră titanul drept unul dintre cele 35 de minerale vitale pentru securitatea economică și națională a țării. În același timp, Statele Unite importă mai mult de 90% din minereu de titan.

„Deoarece există o dezbatere tot mai mare în Occident cu privire la motivul pentru care este în interesul nostru să continuăm să sprijinim Ucraina, cred că acesta este unul dintre argumentele pe care veți începe să le auziți cel mai des", a declarat sursa publicației.

În iulie anul trecut, ziarul WSJ a raportat că UE a blocat o propunere de a impune sancțiuni împotriva companiei ruse VSMPO-Avisma Corporation PJSC din cauza obiecțiilor Franței și ale altor țări. Ei se tem că Rusia nu va mai exporta titan în Uniunea Europeană.

Newsweek: Bătălia pentru Titanul din Ucraina

Sprijinul occidental acordat Ucrainei în ultimul an a legat în mod inextricabil SUA și aliații săi din Uniunea Europeană și NATO de soarta Kievului. A doua invazie a președintelui Vladimir Putin în țară pare să se fi întors împotriva sa, împingând Ucraina și mai adânc în brațele comunității euro-atlantice și consolidând ambiția Kievului de a deveni membru al UE și al NATO.

Acum, există un efort incipient în curs de desfășurare în SUA și în țările aliate pentru a identifica, dezvolta și utiliza resursele vaste ale Ucrainei dintr-un metal esențial pentru dezvoltarea celei mai avansate tehnologii militare occidentale, care va constitui coloana vertebrală a viitoarei descurajări împotriva Rusiei și Chinei.

Titanul este un metal ușor, dar puternic, utilizat pe scară largă în aplicații militare avansate, cum ar fi avioanele de luptă, elicopterele, navele militare, tancurile, rachetele cu rază lungă de acțiune și multe altele.

Dacă Ucraina câștigă, SUA și aliații săi vor fi în pole position pentru a cultiva un nou canal de titan. Dar dacă Rusia reușește să pună mâna pe zăcămintele și uzinele din țară, Moscova își va spori influența globală asupra unei resurse din ce în ce mai strategice.

Departamentul de Interne a clasificat titanul ca fiind unul dintre cele 35 de produse minerale vitale pentru securitatea economică și națională a SUA. Dar SUA încă importă peste 90% din minereul de fier, și nu toate din țări prietene.

Statele Unite nu mai dețin burete de titan în stocul național de apărare, iar ultimul producător intern de burete de titan s-a închis în 2020.

Ucraina este una dintre cele doar șapte națiuni care produc burete de titan, baza pentru metalul de titan. China și Rusia - cei mai importanți rivali strategici ai Americii - se numără printre acest grup select.

China a produs anul trecut peste 231.000 de tone de burete de titan, potrivit U.S. Geological Survey, reprezentând 57% din producția globală. Urmează Japonia, cu 17 procente, și Rusia, cu 13 procente. Kazahstanul a produs aproape 18.000 de tone, iar Ucraina peste 4.000 de tone.

Înarmarea resurselor energetice de către Moscova a generat temeri la Washington, D.C. și în alte capitale NATO că Kremlinul ar putea într-o zi să înghețe și exporturile de titan, ceea ce ar pune în dificultate companiile din domeniul aerospațial și al apărării.

Dependența occidentală de titanul rusesc înseamnă că metalul a scăpat până acum de campaniile de sancțiuni lansate împotriva Moscovei de SUA, UE și aliații lor.

Gigantul aerospațial Boeing își menține societatea mixtă cu VSMPO-Avisma din Rusia - cel mai mare exportator de titan din lume - deși a înghețat comenzile în urma invaziei. Alții, precum corporația europeană de avioane comerciale Airbus, continuă să se aprovizioneze cu titan de la VSMPO.

O sursă cu cunoștințe din industria de apărare americană, care nu a dorit să fie identificată deoarece nu a fost autorizată de angajatorul său să vorbească public, a declarat pentru Newsweek că titanul "este o vulnerabilitate cheie".

"Vorbim despre capacitatea noastră de a produce mai multe avioane, vorbim despre capacitatea noastră de a produce muniții. Toate acestea se bazează pe titan, iar noi ne-am permis să devenim dependenți de furnizorii străini pentru aceste lucruri. Anterior, Rusia a fost unul dintre acești furnizori principali."

Experții în securitate națională și avocații Ucrainei de pe The Hill îndeamnă tot mai mult factorii de decizie politică să privească spre est. Legea anuală de cheltuieli pentru apărare de anul trecut a ordonat Departamentului de Stat să investigheze "fezabilitatea utilizării surselor de titan din Ucraina ca o alternativă potențială la sursele chinezești și rusești".

"Ucraina are depozite cu adevărat semnificative de minerale de pământuri rare și, dacă ne jucăm cărțile cum trebuie, ar putea fi de fapt o alternativă foarte atractivă la sursele rusești și chinezești, de unde se află în prezent o mare parte din dependență", a declarat pentru Newsweek un membru al Congresului - care a cerut, de asemenea, anonimatul, deoarece nu a fost autorizat să vorbească în public.

"Pe măsură ce există dezbateri din ce în ce mai multe în Occident despre de ce este în interesul nostru să continuăm să sprijinim Ucraina, cred că acesta este unul dintre argumentele pe care veți începe să le auziți mai des."

Președintele rus Vladimir Putin și aliații săi au oferit o gamă amețitoare de justificări pentru invazia în curs. Preluarea buretelui de titan al Ucrainei nu este unul dintre obiectivele publice ale Kremlinului, dar ar fi o binefacere pentru Moscova.

Rusia are un nivel relativ scăzut de rezerve minerale de titan, iar în 2021 Ucraina a fost de fapt principala sa sursă de importuri de titan, potrivit U.S. Geological Survey.

Cele mai multe lupte s-au concentrat în estul și sudul Ucrainei, unde se află mii de miliarde de dolari în bogății minerale. Forțele rusești au confiscat cel puțin două situri de minereu de titan în primele luni ale invaziei.

Chiar înainte de atacul din februarie. Moscova a căutat să își asigure resursele vitale de titan prin intermediul rețelei sale corupte de oligarhi, funcționari și active de informații din Ucraina.

Magnatul Dmitri Firtash, care trăiește în prezent în exil în Austria, a fost obligat în 2021 să își vândă participația de 49% din Zaporizhzhia Titanium and Magnesium Plant - singura uzină de bureți de titan din Europa - fiind acuzat că a vândut titan Rusiei pentru uz militar. În ianuarie 2022, Firtash a vândut o fabrică de titan din Crimeea firmei rusești Titan.

Andriy Brodsky, directorul general al firmei ucrainene Velta, producătoare de titan, a declarat pentru Newsweek că metalul este vital pentru atacurile continue ale Rusiei.

"Există un conținut foarte ridicat de titan în rachetele care zboară în Ucraina aproape în fiecare zi", a explicat el. Potrivit acestuia, Moscova s-ar putea confrunta cu "un deficit semnificativ de arme moderne, de înaltă precizie" dacă nu își poate asigura noi livrări de titan.

Câștigarea unui acces îmbunătățit la titanul ucrainean va ajuta SUA în conflictul care mocnește cu China, despre care factorii de decizie politică se așteaptă să domine secolul XXI.

Titanul, a declarat pentru Newsweek sursa cu cunoștințe din industria de apărare, este necesar pentru a crea arme care vor contribui la descurajarea Beijingului. "Cred că chinezii înțeleg foarte bine, din păcate, baza industrială de apărare a SUA și vulnerabilitățile sale", a spus aceasta.

Efortul de advocacy prinde contur la Washington, D.C., a declarat membrul personalului din Congres, descriind că a văzut "cum se aprinde becul" în conversațiile cu legislatorii. "Este cu siguranță o nișă și cu siguranță nu primește aceeași atenție ca și nevoile militare urgente ale Ucrainei, dar este ceva pe care intenționăm să ne concentrăm."

S-ar putea să fie nevoie de implicarea directă a Casei Albe pentru a unge roțile, a declarat sursa din industria de apărare. "Nimic nu focalizează mintea ca o criză, cred că acesta este cu siguranță modul în care le place Statelor Unite să facă lucrurile."

"Conversațiile care au loc la un nivel scăzut durează uneori destul de mult timp pentru a se filtra până la nivelurile superioare și cred că asta se întâmplă aici... Cred că cei care sunt responsabili pentru lucruri precum Legea privind producția de apărare știu că trebuie să se gândească ce să facă în legătură cu titanul."

"Ei știu că trebuie să se uite la lucruri precum sursa ucraineană. Nu cred că au primit un semnal de cerere de la cele mai înalte niveluri: secretarul apărării, secretarul de stat și Casa Albă."

Ucraina se confruntă cu o sarcină de temut în ceea ce privește reconstrucția țării și atragerea investitorilor occidentali, în timp ce încearcă să se integreze în comunitatea euro-atlantică. Costurile estimate pentru reconstrucție se ridică la 1.000 de miliarde de dolari; această cifră a fost dată chiar de președintele Volodymyr Zelensky.

Kievul speră ca industria sa de titan să fie una dintre piesele care să atragă banii străini și protecția politică care vine odată cu aceștia.

"Astăzi avem titan și avem litiu, ambele sunt la mare căutare acum și vor fi și mai solicitate în viitor", a declarat pentru Newsweek Oleg Ustenko, consilier economic al lui Zelensky. "Înțelegerea mea este că majoritatea acestor depozite nici măcar nu sunt exploatate. Oportunitățile de afaceri în acest sector sunt cu adevărat uriașe".

"Este important din punctul de vedere al creșterii stabilității în sistemul global și al aprovizionării globale cu aceste produse. Noi ne vedem rolul nu numai în cadrul UE, ci și în ceea ce privește aprovizionarea mondială. Cred că este un rol cu adevărat important care ar putea fi jucat de Ucraina. Dar, din nou, pentru asta, trebuie să ne asigurăm că ne aflăm în condiții postbelice."

Stephen Blank, membru senior al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă și fost profesor de studii rusești la Colegiul de Război al Armatei SUA, a declarat pentru Newsweek că Ucraina ar putea livra cantități semnificative de titan către Occident la câteva luni de la sfârșitul războiului, oricând ar fi acesta.

"Ei trebuie să reconstruiască întreaga țară de sus până jos, ceea ce este de fapt o mare oportunitate pentru investitori, dacă vă gândiți la asta", a adăugat Blank. Va fi nevoie de sprijin din partea guvernelor de la Kiev și Washington D.C. pentru a elibera potențialul, a spus el.

"Statul va juca un rol important... veți avea nevoie de semnale din partea guvernelor că este în regulă să investiți". Dacă Kievul va fi favorabil, "atunci veți vedea un salt extraordinar înainte", a adăugat Blank.

Împiedicată de război și devastată de ani de corupție, industria ucraineană a titanului are nevoie disperată de investiții. Brodsky a declarat că Velta se numără printre firmele care caută "parteneri strategici" pentru a construi noi fabrici - fie în Ucraina, fie în străinătate.

Velta lucrează deja la o nouă instalație în Republica Cehă pentru a face o demonstrație a procesului Velta Ti, despre care compania spune că poate produce pulbere de titan metalic la costuri mai mici și cu un impact mult mai redus asupra mediului.

Brodsky a declarat că există un "mare interes" în rândul investitorilor străini și că societatea speră ca uzina din Cehia să fie funcțională până în toamnă și să demonstreze că pulberea Velta poate fi folosită pentru a presa, ștanța sau imprima 3D piese aerospațiale.

Instalații similare ar putea fi construite în SUA, a spus el. "Este evident pentru toată lumea că SUA trebuie să fie sigure în ceea ce privește aprovizionarea cu titan și trebuie să aibă ceva în interior. Ar putea fi chiar atât Ucraina, cât și SUA, cu Ucraina furnizând tehnologia".

"Cu siguranță este nevoie de investiții și de o atenție serioasă din partea noastră", a spus membrul Congresului. "Dar, pe termen lung, va merita dacă vom putea crea o aprovizionare durabilă dintr-o țară prietenoasă precum Ucraina."

loading...
PUTETI CITI SI...