Monica Anisie, cu masca si fara masca! Cine ar urma sa poarte cele 2,2 milioane de masti luate la suprapret de Ministerul Educatiei, daca profesorii sunt trimisi in somaj tehnic sau concediu fortat, iar elevii sunt in online?!

Postat la: 13.04.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Monica Anisie, cu masca si fara masca! Cine ar urma sa poarte cele 2,2 milioane de masti luate la suprapret de Ministerul Educatiei, daca profesorii sunt trimisi in somaj tehnic sau concediu fortat, iar elevii sunt in online?!

In plină stare de urgență când achizițiile cu cântec par scăpate de sub control, Ministerul Educației plătește 4 lei pe o mască importată cu 1,5 lei. Afacerea este intermediată de firma unui fost ofițer SRI.

"În afacerea prin care firma maramureșeană Pop-Up, controlată de Camelia Sas, soția fostului ofițer SRI Alexandru Sas, a dat către Unifarm 2,2 milioane de măști din China s-a intercalat și compania Med Healthcare Project. Această companie a fost intermediară. Au luat măștile aduse din China cu 0,285 dolari CIF, transport inclus, de către Pop-Up și le-au vândut cu 0,58 de dolari către Unifarm, care a adăugat 10 bani pentru a le da în spitale. Într-un răspuns pentru ziar, Camelia Sas recunoștea că ea le-a adus în țară cu 1,5 lei (preț cu tot cu transport) și că firma Med Healthcare Project le-a achiziționat de la ea cu 2,159 de lei/bucată", scrie Libertatea. Măștile au fost vândute mai apoi cu 4 lei către Ministerul Educației, condus de Monica Anisie, mai arată sursa citată

Anisie mai este in centrul unui scandal dupa cum coordoneaza ministerul in criza cu coronavirusul, iar transparenta decizionala, ca si in cazul de mai sus al achizitiei mastilor, nu este punctul ei forte. Pentru ca se pune intrebarea, fireasca, pentru cine sunt necesare atatea masti, 2,2 milioane, luate cu bani grei? Profesorii au cursurile suspendate, se petrec in online, nu au contacte cu elevii. Iar elevii, cum spuneam, nu sunt la scoala. Cine poarta mastile? Cei pe care Anisie ii trimite in concediu cu forta? Ca sa nu-i plateasca pentru programul intreg de lucru? Sau pe cei pe care doreste sa-i dea afara de tot.

Ministrul Monica Anisie și secretarul de stat pe învățământ preuniversitar se tem să recunoască trimiterea în concediu cu forța a profesorilor. Recent, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a transmis către inspectoratele școlare județene și către Inspectoratul Școlar al Municipiului București o adresă prin care obliga toți angajații din învățământul preuniversitar să solicite concediu de odihnă pe perioada vacanței de primăvară. Atât ministrul Monica Anisie, cât și secretarul de stat pe învățământ preuniversitar afirmă că nu este vorba de o obligație.

"Nu se pune această problemă (n.r. - ca angajații din învățământul preuniversitar să fie obligați să rămână în concediu). Nu sunt obligați nici acum. Profesorii au avut mereu posibilitatea să aleagă să intre în concediu de odihnă pe timpul vacanței de primăvară. Nu am spus că este obligatoriu. Noi am reluat aceeași adresă ca anul trecut", a declarat, pentru "România liberă", ministrul Monica Anisie. Secretarul de stat pe învățământ preuniversitar spune însă lucruri puțin diferite față de aserțiunile ministrului.

"Termenul obligativitate este discutabil. În vacanța de Paște profesorii erau oricum în concediu. Nu se pune problema de activitate, cât timp și în această perioadă profesorii stau acasă. Nu pot spune, la acest moment, dacă se va prelungi această măsură a concediului de odihnă, dar va fi luat în discuție în Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Am discutat cu sindicatele această măsură (n.r. - obligarea angajaților din învățământul preuniversitar la concediu de odihnă pe perioada vacanței de primăvară). Profesorii au optat pentru concediul de odihnă. Serviciul contabil va putea veni la serviciu pentru asigurarea plății salariilor", a declarat, pentru "România liberă" secretarul de stat pe învățământ preuniversitar din MEC, Luminița Barcari.

Totuși, în adresa Ministerului Educației și Cercetării se menționează că angajații "vor intra" în concediu de odihnă, nu că ar putea opta pentru acest lucru. "În perioada vacanței de primăvară a anului școlar 2019-2020, respectiv 04-21.0402020, întreg personalul din unitățile de învățământ/unitățile conexe și cel din inspectoratele școlare, cu asigurarea continuității la conducerea inspectoratului școlar și a casei corpului didactic, va fi programat în concediu de odihnă. Rechemarea din concediul de odihnă în perioada vacanței de primăvară se dispune cu respectarea precizărilor din Nota nr. 2344/18.10.2019, pe termen limitat de maximum 3 zile lucrătoare doar pentru ordonatorii de credite și administratorii financiari, în vederea efectuării plății unităților și a salariilor", se arată în adresa Ministerului Educației, semnată de secretarul de stat pe învățământ preuniversitar și transmisă către Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Prin comunicatul dat de Ministerul Educației vineri, 10 aprilie, instituția a cerut secretariatelor școlare și universitare să asigure permanența în privința documentelor necesare elevilor/studenților și familiilor acestora. Cererea instituției a venit la o zi după ce premierul Ludovic Orban a declarat la Radio România Actualități că personalul administrativ din școli, adică inclusiv secretarii, va intra în șomaj tehnic cu reducerea veniturilor la 75% din salariul de bază.

Reamintim că pe 9 aprilie, joi, premierul Ludovic Orban a declarat: „în ceea ce priveşte profesorii, mai ales că este nevoie de o creştere a activităţii profesorilor pe final de an şi pentru pregătirea tuturor examenelor, nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice." Potrivit estimării Edupedu.ro ar fi vizați aproape 60.000 de angajați în învățământul preuniversitar, care urmează să intre în șomaj tehnic, în ture de câte 15 zile.

loading...
PUTETI CITI SI...