Miză uriaşă, de 5,7 miliarde de dolari, în dosarul Roşia Montană. România se pregăteşte de o nouă audiere

Postat la: 08.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Miză uriaşă, de 5,7 miliarde de dolari, în dosarul Roşia Montană. România se pregăteşte de o nouă audiere

Completul de judecată al Tribunalului Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, în SUA, a programat pentru perioada 28 septembrie - 4 octombrie 2020 o nouă audiere a părţilor implicate. Procedura trebuia să aibă loc la Paris, cu reprezentanţii celor două părţi faţă în faă cu completul de jduecată, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, s-a decis ca audierea să se desfăşoare online.

Statul Român se judecă cu societatea canadiană Gabriel Resources, de mai bine de 5 ani, pentru proiectul minier eşuat de la Roşia Montană. Canadienii solicită României, la Tribunalul special al Băncii Mondiale de la Washington, suma de 5,75 de miliarde de dolari că urmare a blocării investiţiei ce ar fi trebuit să fie cea mai mare exploatare a aurului din Europa.

Cauza a trecut prin mai multe etape, cu depuneri de documente şi audieri. Primele dezbateri publice au avut loc în decembrie 2019, la sediul central al Băncii Mondiale din Washington. Proiectul a fost blocat în toamna anului 2013, după ce Parlamentul a respins o lege cu "dedicaţie" pentru proiect, iniţiată de Guvernul Victor Ponta. Statul Român este reprezentat în litigiul cu Gabriel Resources de către consorţiul format din casă elveţiană de avocatură Lalive din Geneva şi firma românească Leaua şi Asociaţii. De cealaltă parte, acţionarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case şi pe avocaţii români de la Tucă, Zbarcea şi Asociaţii.

Compania minieră acuză încălcarea, de către România, a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie. O decizie finală a diferendului comercial ar putea fi luată în 2021.

La audierea din decembrie 2019 au participat avocaţii celor două părţi, precum şi martori chemaţi să susţină poziţia Statului Român şi a companiei canadiene. Printre martorii Statului Român au fost şi foştii premieri Emil Boc şi Victor Ponta, şi foştii miniştri ai Economiei Ion Ariton (septembrie 2010 - februarie 2012) şi Lucian Bode (februarie - aprilie 2012), ultimul fiind, în prezent, ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Ludovic Orban.

Declaraţiile acestora au fost secretizate, că urmare a deciziei Tribunalului, la solicitarea celor două părţi implicate în litigiu. Emil Boc a mers personal la Washington pentru a răspunde întrebărilor avocaţilor şi membrilor completului de judecată, în timp ce Victor Ponta a dat o declaraţie scrisă. De asemenea, ministrul Lucian Bode a răspuns la întrebări în direct prin intermediul unei videoconferinţe.

Avocaţii Gabriel Resources se folosesc în cadrul procesului şi de faptul că România a reluat procedura de înscriere a Roşiei Montane în UNESCO. O decizie ar fi trebuit luată de UNESCO World Heritage în luna iulie 2020. După două amânări, cea de-a opta reuniune a membrilor convenţiei pentru protejarea patrimoniului cultural imaterial va avea loc în perioada 8-10 septembrie 2020, la Paris. Este de aşteptat ca în cadrul acestei întâlniri să fie discutată şi soarta Roşiei Montane. Dosarul a fost redepus de Guvern în ianuarie 2020, după ce, anterior, în 2018, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a retras propunerea României pe motiv că ar afecta procesul în care este implicat Statul Român.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

loading...
PUTETI CITI SI...