Misterul morţii episcopul Grigorie Leu al Huşilor a fost dezvăluit după 70 de ani: a murit otrăvit de regimul comunist

Postat la: 10.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Misterul morţii episcopul Grigorie Leu al Huşilor a fost dezvăluit după 70 de ani: a murit otrăvit de regimul comunist

IICCMER a iniţiat un demers legal privind reconstituirea împrejurărilor care au dus la decesul episcopului Grigorie, mort în condiţii suspecte, la data de 1 martie 1949, existând suspiciunea otrăvirii sale de către reprezentanţii regimului comunist.

Astfel, prin ordonanţa din 21.09.2018 s-a dispus începerea urmăririi penale în această cauză, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, prevăzute de art. 439, alin. 1, lit. a din Codul penal.

În zilele de 25-26 septembrie 2018, a fost demarată, la sediul Episcopiei Huşilor, acţiunea de deshumare a rămăşiţelor pământeşti ale Episcopului Grigorie Leu, prelevându-se probele necesare efectuării unei expertize medico-legale toxicologice.

Comisia a fost alcătuită din arheologi ai IICCMER, procurori ai Parchetului Militar şi reprezentanţi ai Serviciului Criminalistică, un rol deosebit revenind directorului executiv al IICCMER din acea perioadă, preotul Radu Preda, domnului general de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, procuror militar, la acea vreme şef al secţiei Parchetelor Militare, şi domnului arheolog Gheorghe Petrov, expert IICCMER.

Raportul de expertiză medico-legală nr. 16932/c/24.02.2019, întocmit de Institutul de Medicină Legală Iaşi, a concluzionat că moartea Episcopului Grigorie Leu s-a datorat unei „intoxicaţii cu o substanţă ce conţine ioni de cupru", „care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie".

În data de 28.07.2021 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, a emis o Ordonanţă care confirmă otrăvirea Episcopului Grigorie Leu de către reprezentanţii regimului comunist.

Astfel, potrivit Ordonanţei de clasare în dosarul penal nr. 24/P/2018, „expertiza toxicologică face dovada faptului că moartea Episcopului Grigorie Leu a fost consecinţa inhalării ionilor de cupru, care, prin caracteristicile chimice şi prin cantitatea mare îngurgitată, a acţionat ca o substanţă otrăvitoare, suprimând viaţa înaltului prelat la scurt timp după întâlnirea avută de acesta cu Petru Groza, preşedintele Consiliului de Miniştri ai proaspăt proclamatei Republici Populare Române, întâlnire după care acesta a acuzat imediat o stare de rău, iar simptomele sunt şi ele unele specifice unei intoxicaţii cu substanţe otrăvitoare, fiind întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri".

Tot în Ordonanţa amintită se precizează că, în urma analizei documentelor existente în dosarul de urmărire informativă aflat în arhiva CNSAS, se dovedeşte opoziţia constantă a Episcopului Grigorie Leu faţă de regimul comunist, caracterizând drept „execuţie" acţiunea soldată cu moartea acestuia.

Dat fiind faptul că în această speţă au intervenit factori care împiedică exercitarea acţiunii penale, respectiv decesul suspectului sau al inculpatului, respectiv Petru Groza (decedat la 07.01.1958), a persoanelor din cadrul trupelor de securitate care şi-au dat concursul în această acţiune, precum şi timpul îndelungat scurs de la data faptelor, Ordonanţa menţionează imposibilitatea obiectivă de a mai putea stabili alţi eventuali participanţi la comiterea acestei omucideri, dispunându-se clasarea cauzei având ca obiect „săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 439 alin 1 lit. a (uciderea unei persoane) din Codul penal de către Petru Groza, la data faptelor preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române".

S-a finalizat astfel un amplu demers de stabilire a adevărului istoric, prin confirmarea, din partea instituţiilor abilitate ale Statului român, a uciderii Episcopului Grigorie Leu al Huşilor de către reprezentanţi de vârf ai regimului comunist ateu.

Acţiunile anticomuniste ale Episcopului Grigorie Leu nu erau rezultatul unor acte de natură politică, ci erau îndreptate - potrivit chiar concluziilor din Ordonanţa Parchetului Militar - „împotriva ideologiei comuniste", fiind chiar acuzat în public, în Parlament, în luna august 1947, că „nu s-a încadrat politic şi ideologic la cerinţele timpului, făcând opoziţie făţişă regimului", şi cerându-se trimiterea sa în judecată.

Născut pe 2 mai 1881, în Ţuţcani, judeţul Vaslui, Grigorie Leu a fost episcop al Huşilor din 1940 până în 1949, când a murit în condiţii suspecte la câteva zile după o întâlnire cu primul ministru Petru Groza.

Pentru că şi-a exprimat deschis nemulţumirile faţă de Guvern, iar fiul său vorbea la Radio Londra despre aduzurile regimului comunist, episcopul Grigorie Leu a fost convocat pe 25 februarie 1949 la Guvern, pentru a da explicaţii. Episcopul Grigorie s-a întâlnit cu Petru Groza, care l-a invitat la masă. În cadrul întâlnirii, ierarhul de la Huşi şi-a arăt nemultumirea faţă de noul Statut de Organizare al Bisericii Ortodoxe Romane.

Imediat ce a plecat spre casa, pe drum, episcopul a început să se simtă rău, drept pentru care s-a suspectat că ar fi fost otrăvit când a luat masa cu Petru Groza. A murit câteva zile mai târziu, pe 1 martie 1949. După moartea episcopului Leu, Episcopia Huşilor a fost desfiinţată.

loading...
PUTETI CITI SI...