Ministerul Culturii dedică, pe repede-înainte, proiecte încropite lui Eminescu

Postat la: 10.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Ministerul Culturii dedică, pe repede-înainte, proiecte încropite lui Eminescu

Senatorii Lungu şi Alexandrescu din Comisia Cultură afirmă ca Ministerul Culturii încurajează proiectele încropite de Ziua Culturii Naţionale. Ministerul Culturii 2017 va "sacrifica performanţa şi excelenţa culturală în numele rigidităţii legislative".

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a anunţat vineri, 6 ianuarie, concurs de proiecte dedicate Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Termenul scurt, mai puţin de zece zile, pentru a alege proiectele şi a le implementa, a dus la revoltă civică şi flash-mob virtual. În cursul zilei de luni 9 ianuarie, ministerul Culturii a postat un comunicat în care se precizează că "„Ziua Culturii Naţionale reprezintă un eveniment important, ce nu poate fi ignorat sau tratat cu indiferenţă". Senatorul Dan Lungu, membrul Comisiei Cultură-Media, consideră că se preferă improvizaţia: "favorizează proiectele simple, încropite".

O altă precizare a comunicatului ministerial este legată de absenţa de detalii din anunţul iniţial al concursului de idei. Ministerul declară că absenţa precizărilor a fost voită, pentru a stimula libertatea de creaţie. Metodologia concursului a apărut luni 9 ianuarie pentru deadline-ul de 11 ianuarie. Tot senatorul Dan Lungu arată că Metodologia cere lucruri imposibile în timpul scurt precizat: "Sesolicită de pildă „planul de comunicare şi PR" sau, în cazul achiziţiilor, „dovada selecţiei de oferte şi a atribuirii achiziţiei se face prin anexarea, în spatele documentelor justificative, a cererii de ofertă transmise la furnizori/prestatori (cu detalierea produselor/serviciilor solicitate), oferte primite de la furnizori/prestatori, tabelul comparativ al ofertelor sau proces verbal de selecţie/atribuire". Cum să faci toate astea în câteva zile ?"

Amânarea publicării metodologiei este o enigmă pentru senatorul Vlad Alexandrescu, membru al Comisiei Cultură-Media, care recunoaşte în totalitate actele oficiale elaborate pentru precedentul concurs Ziua Culturii Naţionale 2016. Deci, au trecut zile importante ca ministerul, practic, să dea copy-paste concursului organizat de fostul ministru al Culturii.

Senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii şi membru al Comisiei Cultură Media din Senat: "Este îmbucurător că ministrul Vulpescu a decis să continue principiul inaugurat de mine anul trecut, anume de a scoate la concurs finanţarea pentru Ziua Culturii Naţionale. Acest lucru nu s-a făcut mai înainte. Din pricina lipsei de timp de la instalarea lui, nu a putut probabil să lase un interval mai mare de depunere a proiectelor. Anul trecut, am gândit aceste oportunităţi ca micro-proiecte destinate marcării Zilei Culturii Naţionale într-un stil diferit festivismului obişnuit. Suma de 200.000 lei nu este mare, dar permite finanţarea unui anumit număr de micro-proiecte prin care cultura alternativă din România să capete vizibilitate naţională. Nu pot preciza motivele pentru care anunţul de organizare a concursului nu a fost însoţit şi de metodologia aferentă, dar pot să informez că aceste documente erau în portofoliu şi puteau fi publice încădin 6 ianuarie. Sunt documentele cu care s-a scos la concurs finanţarea şi anul trecut."

Senatorul Dan Lungu, membru al Comisiei Cultură Media: "Pe de o parte, avem un proaspăt minister care se numeşte „al Culturii şi Identităţii Naţionale" şi un eveniment Ziua Culturii Naţionale care bate la uşă, iar pe de altă parte avem o birocraţie rigidă şi imposibilitatea de a executa bugete multianuale. Rezultatul e un concurs pe repede înainte, un compromis care favorizează proiectele simple, încropite. Sesiunea de finanţare ar fi trebuit organizată cel mai târziu la sfârşitul anului trecut pentru anul acesta, dar legislaţia nu permite acest lucru. Este imposibil ca în mai puţin de o săptămână să faci un proiect serios. Este suficient să ne uităm la normele metodologice şi la anexe ca să vedem că e o adevărată aventură să întocmeşti un proiect într-un timp atât de scurt. Se solicită de pildă „planul de comunicare şi PR" sau, în cazul achiziţiilor, „dovada selecţiei de oferte şi a atribuirii achiziţiei se face prin anexarea, în spatele documentelor justificative, a cererii de ofertă transmise la furnizori/prestatori (cu detalierea produselor/serviciilor solicitate), oferte primite de la furnizori/prestatori, tabelul comparativ al ofertelor sau proces verbal de selecţie/atribuire". Cum să faci toate astea în câteva zile ? Partea bună a acestei întâmplări este că însuşi ministerul s-a lovit de obtuzitatea legilor din domeniul culturii şi, sper eu, va lua toate măsurile în sensul flexibilizării. Altminteri, la modul general vorbind, vom sacrifica mereu performanţa şi excelenţa culturală în numele rigidităţii legislative, vom cheltui mereu festivist, fără impact real, dar desăvârşit din punct de vedere contabil."

loading...
PUTETI CITI SI...