Mii de tinere și-au pierdut viața după o tradiție veche care refuză să dispară!
Postat la: 01.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Vismaya Nair era căsătorită de puțin peste un an, când a fost găsită moartă în baia casei familiei soțului ei, în sud-vestul statului Kerala din India. Inițial, polițiștii nu aveau niciun motiv să vadă moartea studentei de 24 de ani din 21 iunie ca fiind suspectă, până când familia ei a depus o plângere în temeiul legii „decesului de zestre" al țării, scrie CNN.
Legea permite să fie aduse acuzații împotriva oamenilor pentru provocarea morții sau sinuciderii unei femei în primii șapte ani de căsătorie în care familia promisese o zestre - cadouri date familiei unui mire când un cuplu se căsătorește.
Zestrea a fost interzisă în India de mai bine de 60 de ani, dar practica persistă - și nu numai în zonele rurale și mai tradiționale ale țării. Kerala - unde a murit Nair - se mândrește cu una dintre cele mai ridicate rate de alfabetizare atât pentru bărbați, cât și pentru femei din India și este în general considerat un stat progresist - dar încă „prezintă o prezențăe puternică și persistentă a zestrei pentru femei din anii 1970 și are cea mai mare medie a practicii în ultimii ani", potrivit unui raport al Băncii Mondiale publicat în iunie.
Harshita Attaluri, inspector general al poliției din Kerala, a declarat că anchetatorii nu au stabilit încă dacă Nair s-a sinucis sau a fost ucisă. Poliția l-a arestat pe soțul lui Nair, Kiran Kumar, în temeiul legii Indiei cu privire la "moarte dinc auza zestrei". El rămâne în arest, dar nu a fost acuzat.
Avocatul lui Kumar, B. A. Aloor, a spus că Kumar nu a comis nicio infracțiune legată de zestre. „Nu există nimic înregistrat care să arate că acest domn fie a comis o crimă, fie o crimă determinată zestre", a spus el.
În mod tradițional, o zestre se referea la cadouri sub formă de bani sau bunuri pe care părinții le-au dat fiicei lor pentru a-i oferi mai multă siguranță financiară în căsătoria ei. Dar acum experții spun că familiile transferă numerar, aur, mașini, proprietăți imobiliare sau alte active către familia mirelui ca o condiție a căsătoriei. Și unele familii sunt profund nemulțumite de afacere.
Sistemul de zestre din India datează într-o anumită formă de mii de ani, când femeilor care nu au putut moșteni proprietăți conform legilor hinduse li s-a oferit o zestre înregistrată sub numele ei în timpul căsătoriei. De-a lungul timpului, practica a devenit asociată cu violența împotriva femeilor legată de constrângerea zestrei din partea familiei sale.
Infracțiunile au inclus abuzuri fizice și hărțuire, precum și decese legate de nemulțumirea din partea mirelui și a familiei sale față de cantitatea de zestre primită. Deci, a fost incriminată în temeiul Legii de interzicere a zestrei din 1961, cu o amendă și o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin cinci ani. Dar legea a fost ineficientă, spun experții, astfel încât în anii 1980 parlamentarii au introdus secțiuni în codul penal al Indiei, permițând autorităților să acuze bărbații sau membrii familiei lor cu o „moarte de zestre". Acuzația duce la pedeapsa cu închisoarea de la șapte ani până la închisoare pe viață.
Dar, în ciuda pedepselor mai dure, practica zestrei rămâne încă adânc înrădăcinată în societate ca parte integrantă a căsătoriei. Potrivit Băncii Mondiale, o zestre a fost acordată în 95% din cele 40.000 de căsătorii care au avut loc în India rurală între 1960 și 2008. Informațiile s-au bazat pe sondajul economic și demografic rural din 2006 - cea mai recentă sursă de date despre zestre care acoperă 17 state majore.
Cifrele recente ale criminalității sugerează că zestrele sunt încă plătite. În 2019, țara a înregistrat peste 13.000 de plângeri legate de zestre și peste 7.100 de "decese de zestre", potrivit Biroului Național de Evidență a Criminalității din India. Din cele 3.516 decese de zestre care au fost judecate în instanță în 2019, doar 35,6% au condus la o condamnare penală.
Experții spun că poate fi dificil pentru familii să demonstreze că hărțuirea din cauza unei zestre a dus la moartea unei femei. Mii de cazuri încă își desfășoară activitatea prin instanțe; la sfârșitul anului 2019, mai mult de 46.000 de cazuri erau încă de judecat. Activiștii spun că numărul mare de cazuri arată că legile în vigoare sunt extrem de ineficiente și au fost de mult timp. "Din punct de vedere legal este interzis, dar este o practică acceptată social", a spus Sandhya Pillai, administrator al Sakhi Women's Resource Center din Kerala. "Nimeni nu simte că nu este bine să dai sau să iei zestre, indiferent de lege."
Fratele lui Nair, Vijith Nair, a spus că sora lui a fost odată o „fată strălucitoare, îndrăzneață și activă". „Era o femeie foarte activă, nu numai că studia medicina, dar și făcea parte din Corpul Național al Cadetilor și reprezenta statul în taberele naționale", a spus el, referindu-se la implicarea ei în aripa de tineret a Armatei Indiene.
„Îi plăcea să danseze, îi plăcea să călătorească și să zboare". Asta s-a schimbat după ce s-a căsătorit, a spus el. „A fost restricționată să folosească rețelele de socializare, să nu-și cheme părinții, să zboare, din cauza acestui lucru - zestrea asta".
El a spus că soțul ei, Kumar, nu părea mulțumit de mașina pe care i-a oferit-o familia sa. „I-am dat o mașină bună, dar nu a încetat să ceară o mașină mai mare și mai scumpă", a spus Nair.
Inspectorul de poliție Attaluri a spus că Kumar a fost jenat de marca și modelul mașinii pe care a primit-o și nu este mulțumit de zestrea soției sale, care a inclus o cantitate de aur. Nair a spus că familia sa dorea ca sora lui să fie sigură din punct de vedere financiar. „Am dat atât de mult pentru ea - ceea ce am câștigat lucrând, economiile de o viață ale tatălui meu de peste 20 de ani de muncă, am dat totul pentru securitatea vieții ei", a spus el. „Și a trecut doar un an (după căsătoria ei) și am pierdut-o".
Avocatul lui Kumar a declarat că acuzațiile privind o dispută de zestre erau „false și nefondate".
Experții spun că este greu să înfrânezi controversatul obicei, deoarece acesta s-a împletit cu reputația și poziția socială a cuiva. „Oamenii se tem că vor fi priviți de sus dacă nu vor arăta bogăție în căsătoria fiicei lor", a spus Pillai.
Obiceiul a fost, de asemenea, normalizat sub masca „oferirii de cadouri" - estompând linia dintre ceea ce este considerat în mod tradițional „zestre" și ceea ce ar putea fi clasificat drept cadou oferit voluntar familiei mirelui de la mireasă.
Shahida Kamal, membru al Comisiei pentru femei din Kerala, descrie acest lucru ca o „lacună" în Legea de interzicere a zestrei din 1961. Ea spune că toate cadourile precum aurul, terenurile sau mașinile oferite de familii nu intră sub incidența actului. "Aici începe dilema de a pretinde (a fi) o familie bogată și (satisfacerea) familiei mirelui prin orice mijloace financiare", a spus ea.
Praveena Kodoth, profesor care cercetează genul, migrația și dezvoltarea umană la Centrul pentru Studii de Dezvoltare din Kerala, a declarat că multe femei din căsătorii în care zestre provoacă dispute nu spun nimic din cauza „rușinii și umilințelor".
Nair a spus că sora sa a fost abuzată fizic și verbal de soțul ei pe tot parcursul căsătoriei. Când familia ei a aflat, „am adus-o înapoi acasă și nu am vrut niciodată (să o trimitem) înapoi acasă la soțul ei", a spus el. Nair a spus că l-a convins să nu raporteze abuzul poliției.
Ea își dădea examenele practice la școală când soțul ei a găsit-o, și-a cerut scuze și i-a cerut să se întoarcă acasă, a spus fratele ei. Ea a fost de acord.
"După aceea, ea ne-a ascuns toate lucrurile. Am crezut că este bine", a spus Nair. El crede că sora lui nu a mai vrut să mai provoace durere familiei sale sau să le aducă vreo povară sau rușine.
Pillai spune că sentimentul de vinovăție este comun la femei - mai ales dacă părinții femeii sunt în vârstă sau au luptat să ofere o zestre suficient de mare.
Avocatul lui Kumar spune că acesta neagă acuzațiile de abuz, adăugând că nu au existat abuzuri fizice sau rele tratamente cauzate de Kumar pe parcursul căsătoriei.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...