Mişcări ciudate în DNA - Procurorul din dosarul soţului şefei DIICOT vrea să plece

Postat la: 07.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Mişcări ciudate în DNA - Procurorul din dosarul soţului şefei DIICOT vrea să plece

Procurorul Marian Gherman solicită Secţiei pentru procurori a CSM să-i încuviinţeze plecarea din DNA şi continuarea activităţii la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Gherman este procurorul care a instrumentat dosarul Carpatica, în care este judecat Dan Hosu, soțul șefei DIICOT, Giorgiana Hosu.

Potrivit unor surse judiciare citate de g4media.ro, procurorul a fost nemulțumit de discuțiile din interiorul DNA privind concluziile pe care procurorul de ședință al DNA urma să le pună la ultimul termen al procesului. Potrivit acelorași surse, au existat opinii în cadrul DNA inclusiv în favoarea ideii ca procurorii să ceară achitarea inculpaților din dosar, în condițiile în care probele obținute de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) au fost anulate de instanță ca urmare a deciziilor CCR.

Marian Gherman este procurorul care a instrumentat şi dosarul în care Dan Radu Rușanu a fost achitat definitiv după ce a stat câteva luni în arest preventiv. Pe de altă parte, Secţia a II-a din DNA riscă să intre în criză, mai mulţi procurori dorind să plece după numirea în funcţia de adjunct a lui Mihai Prună, fratele fostului ministru Raluca Prună, procuror fără experienţă în domeniul anticorupţiei.

Toate probele strânse de DNA și SRI în baza mandatelor de siguranță națională în dosarul soțului șefei DIICOT, Giorgiana Hosu, au fost eliminate de instanța în iulie 2020. Practic, prin această decizie, Tribunalul București a constatat nulitatea absolută a mandatelor de supraveghere, precum și a tuturor probelor obținute în baza acestor mandate autorizate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din Poliția Română, a fost trimis în judecată în 2017 pentru trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și dare de mită. Soțul șefei DIICOT era, la dată faptelor, administrator al unei firme. În acest dosar, a fost trimisă în judecată și Angela Toncescu, membru în consiliul de administrație al SC Carpatica Asigurări S.A.

DNA preciza, în 2017, că Dan Hosu ar fi convins un fost subaltern să acceseze sistemul Evidenței Persoanelor și să furnizeze datele unor persoane decedate. "În baza acestor informații, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente", explică DNA.

loading...
PUTETI CITI SI...