Memorandumul de achiziție a vaccinului MODERNA, semnat de Barna, Voiculescu și Nazare! Dozele au fost rezervate cu obligația de a cumpăra

Postat la: 10.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Memorandumul de achiziție a vaccinului MODERNA, semnat de Barna, Voiculescu și Nazare! Dozele au fost rezervate cu obligația de a cumpăra

În scandaloasa afacere a vaccinurilor cumpărate peste necesitățile populației, unul dintre documentele foarte importante în ecuația anchetei Direcției Naționale Anticorupție (DNA) este MEMORANDUMUL semnat în baza adresei nr. 1007609/18.03.2021 de către vicepremierul de la acea dată, Dan Barna, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Acest Memorandum a fost necesar în vederea aprobării semnării celui de-al doilea contract de furnizare de vaccin împotriva Covid-19 produs de compania Moderna pentru o cantitate de 6.390.404 de doze la o valoare de aproximativ 151.500.000 de euro, scrie Gandul.ro.

Gândul deține acest document din care reiese modul în care a fost realizată comanda, prin semnarea acestei tranșe de vaccinuri de la Moderna de către unul dintre cei puși acum sub urmărire penală, Vlad Voiculescu. Conform procurorilor DNA, Voiculescu este acuzat că ar fi semnat pentru achiziționarea a 14.445.798 doze de vaccin, din care o cantitate de 6.390.404 doze MODERNA, iar restul de la PFIZER.

Din document reiese că, la data semnării acestui Memorandum, existau încă "multe necunoscute în legătură cu nevoia de a re-vaccina".

"Durata protecției nu este cunoscută în momentul de față și nu poate fi exclusă necesitatea administrării unei noi doze de vaccin la un anumit interval de timp, în special în situația în care virusul rămâne foarte răspândit la nivel global. Eficacitatea față de unele tulpini virale noi este diminuată, din datele disponibile, pentru vaccinurile care au fost testate în zone în care acestea au o prevalență mare, iar administrarea unei a treia doze din vaccinurile curente sau a unei doze noi dintr-un vaccin adaptat la tulpinile noi vor trebui luate în calcul.

În momentul de față, atât Moderna, cât și BioNTech/Pfizer și CureVac au început studii clinice care investighează efectul administrării unei a 3-a doze de vaccin la un interval de câteva luni de la primele. În plus, Moderna și BioNTech/Pfizer au produs deja vaccinuri adaptate la noile tulpini în cantități suficente pentru derularea studiilor clinice. Dacă sunt autorizate ca produs nou sau ca variație sub actuala autorizație de punere pe piață, se va putea negocia ca doze din aceste vaccinuri adaptate să înlocuiască dozele deja contractate (acest lucru a fost prevăzut în contractele noi, suplimentare, și nu era posibil în contractele inițiale)."

Documentul evidențiază faptul că numărul estimat la început pentru contractarea de doze de vaccin anti-covid destinate populației - 10.70.000 - nu acopereau decât aproximativ 70% din adulți (conform datelor INS, 15.683.675 de cetățeni rezidenți cu vârsta peste 18 ani în ianuarie 2020), iar acest procent era considerat, la data semnării documentului, pentru a limita semnificativ răspândirea virusului, necesar dar nu și suficient.

Semnatarii Memorandumului au subliniat faptul că acoperirea unei proporții mai mari de populație vaccinată ar fi benefică, în document fiind menționată cifra de 13.500.000 de vaccinați cu vârsta mai mare de 18 ani sau "extinderea vaccinării la categorii noi de vârstă (încă aprox. 2.000.000 de cetățeni cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani)".
Era momentul în care și Pfizer, dar și Moderna efectuau studii clinice pe voluntari cu vârste între 12-18 ani, înrolați încă de la sfârșitul anului 2020.

Documentul transmis spre aprobare premierului de la acea vreme, Florin Cîțu evidențiază faptul că "dozele suplimentare ar fi fost foarte dificil de obținut pe termen mediu, și de aceea ar fi fost importantă accesarea tuturor contractelor suplimentare negociate de către CE (n.r.- Comisia Europeană) (...) pentru a asigura accesul la vaccin în cazul în care va fi nevoie".

Conform Memorandumului semnat de fostul vicepremier Barna și miniștrii Voiculescu și Nazare, contractul inițial semnat de către Comisia Europeană cu compania Moderna prevedea achiziția a 80 de milioane de doze inițiale de vaccin și opțiunea pentru încă 80 de milioane de doze. Aceste doze opționale au fost activate din decembrie 2020.

Termenul de răspuns a fost scurt, existând un calendar de livrare abia spre finele anului 2021. Din acest motiv, 16 state europene nu au intrat în contract iar alte patru state au solicitat o cantitate mai mică decât cea pentru optaseră inițial, motiv pentru care dozele au fost redistribuite statelor care au crescut numărul de doze pe opțional. "România nu a accesat dozele opționale din acest contract", se arată în document.

"Comisia Europeană a încheiat în numele Statelor Membre un nou contract cu compania Moderna pentru 150 de milioane de doze livrabile în trimestrele 3 și 4 ale anului 2021 și opțiunea de a cumpăra încă 150 de milioane de doze mai târziu (livrabile în 2022)".

Dacă compania Moderna obținea autorizația pentru un vaccin adaptat la noile tulpini virale, Comisia și statele membre se aflau în situația de a putea negocia cu compania substituirea dozelor contractate cu doze din produsul adaptat.

Contractul a devenit activ pe 24.02.2021, fondurile fuseseră aprobate înainte cu trei săptămâni de către Florin Cîțu
Memorandumul prevedea etapele contractuale, prima dintre acestea fiind participarea României la negocierile pentru noul contract și angajarea de fonduri aprobate de către prim-ministrul Florin Câțu în data de 05.02.2021.

A doua etapă: contractul a fost transmis către statele membre participante pe 17.02.2021 urmând ca acestea să poată refuza individual achiziția dozelor în termen de 5 zile lucrătoare.

"România a confirmat CE primirea contractului și a cheii de decriptare pe 17.02.2021 (etapa procedurală necesară). Nu a fost solicitat un acord explicit pentru contract. În condițiile confirmării de primire și a absenței unui acord explicit (opt-out) contractual a devenit activ pe 24.02.2021". Documentul relevă faptul că dozele de vaccin au fost rezervate conform Articolului 4 din acordul prealabil al statelor membre cu CE (obligația de a cumpăra). Tabelul de alocare a dozelor a fost transmis de CE către Moderna la data de 08.03.2021.

Formularul de comandă pentru vaccin a fost trimis pentru a fi completat de statele membre până pe data de 12.03.2021, iar semnarea și transmiterea lui au fost finalizate de către statele membre până pe data de 18.03.2021. Conform acestui formular, România a fost inclusă în tabelul de alocare al Comisiei Europene cu 6.390.404 doze Moderna, la costul de aproximativ 151.500.000 de Euro. În acest al doilea contract de furnizare doze vaccin împotriva Covid-19 pentru care a fost semnat Memorandumul pe care Gândul îl deține în integralitate, se menționează clar faptul că livrarea acestora are un calendar estimativ și impredictibil.

În finalul Memorandumului, se precizează următoarele:

"La data prezentei, 17.03.2021, au fost contractate un număr de 16.798.222 doze în valoare de 2.721.945,174 mii lei. "

Acest document face parte din arsenalul procurorilor anticorupție și reprezintă una dintre probele în acuzare la adresa fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Pe de altă parte, toți cei care au semnat acest document, dar și altele ce fac obiectul dosarului și asupra cărora anchetatorii au suspiciuni că au fost realizate cu încălcarea legii, vor fi chemați la audieri, cel mai posibil până la finele anului 2023.

Pe de altă parte, și la Parchetul European, procurorii Laurei Codruța Kovesi vor ieși, cât de curând, cu o concluzie preliminară privitoare la modul în care au fost făcute toate aceste achiziții de doze de vaccin în state ale Uniunii Europene.

Surse judiciare EPPO au menționat, pentru Gândul, că începutul anului 2024 va fi unul plin de surprize majore, numele vehiculat a fi pus pe lista audierilor fiind cel al Ursulei von der Leyen.

loading...
PUTETI CITI SI...