Mega-ancheta în care este implicat șeful Oracle România: Cum au ajuns procurorii la Sorin Mîndruțescu și care era drumul banilor dați ca șpagă

Postat la: 09.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Mega-ancheta în care este implicat șeful Oracle România: Cum au ajuns procurorii la Sorin Mîndruțescu și care era drumul banilor dați ca șpagă

Scandalul șefului Oracle România pare să ia amploare. Deja este inculpat de procurorii anticorupție Sorin Mihai Mîndruțescu, Directorul general Oracle România. El a depus în contul cauțiunii impuse de procurori înscrisuri din care rezultă constituirea unei garanții reale imobiliare asupra unui bun imobil evaluat la 835.000 euro, anunță DNA.

Acuzațiile sunt destul de grave și au produs un cutremur în zona multinaționalelor și greilor din zona IT. Procurorii DNA vorbesc în comunicatul de presă de faptul că " față de directorul Oracle România, Sorin Mîndruțescu, s-a pus în mișcare acțiunea penală și este sub control judiciar pentru că ar fi luat mită 869.413 euro, în opt situații în perioada 2009-2013, de la reprezentanții unei firme de IT pentru contracte avantajoase."

În fapt... surse apropiate anchetei vorbesc sub rezerva anonimatului de reprezentanții a șase firme care au colaborat cu anchetatorii și au oferit detalii autorităților române în "dosarul șpăgilor cerute" de Sorin Mândruțescu. Ar fi vorba de Novensys, Romsys, UTI, Ingenio Software, Siveco și TNS.

Se spune că banii ceruți erau transferați în contul unor companii of-shore controlate de șeful Oracle România sau în contul personal al acestuia deschis la RBS Coutts Bank A.G Elveția.

DNA a anunțat, anterior, că față de directorul Oracle România, Sorin Mîndruțescu, s-a pus în mișcare acțiunea penală și este sub control judiciar pentru că ar fi luat mită 869.413 euro, în opt situații în perioada 2009-2013, de la reprezentanții unei firme de IT pentru contracte avantajoase.

Procurorii DNA au efectuat, în cursul zilei de miercuri, o serie de percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

„Ulterior, în urma audierii în același dosar penal, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Mîndruțescu Sorin Mihai, director general al filialei din Romania a unei companii multinaționale din domeniul IT, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale)", informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, Mîndruțescu ar fi pretins și ulterior a primit suma totală de 869.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul IT (parteneri acreditați ai companiei multinaționale), pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să pună la dispoziția acestora oferte de preț avantajoase privind produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, astfel ca respectivele societăți să poată să se înscrie și să participe la anumite licitații publice organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat - Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice "TRANSELECTRICA" SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

„Ofertele de preț priveau produsele comercializate de filiala din România a companiei multinaționale, în special licențele IT necesare instituțiilor publice. Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță", mai spune DNA.

Suma totală de 869.413 euro ar fi fost pretinsă și primită de directorul Oracle România, cu titlu de mită, în opt situații, în perioada septembrie 2009-noiembrie 2013. Banii ar fi fost primiți fie în conturi personale ale acestuia, fie în conturi ale unor societăți controlate de el.

loading...
PUTETI CITI SI...