Mecanismul prin care banii Big Pharma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Alexandru Rafila

Postat la: 05.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Mecanismul prin care banii Big Pharma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Alexandru Rafila

În urmă cu câteva luni, o investigație HotNews.ro arăta cum mai multe evenimente organizate de Societatea Română de Microbiologie, condusă de ministrul Alexandru Rafila, au beneficiat de sponsorizări din partea Big Pharma.

Ministrul a negat, însă o informație care a apărut recent oficial, în datele raportate de o firmă la Agenția Națională a Medicamentului, scoate la iveală mecanismul prin care ajung banii: printr-un „organizator logistic", S.C. Ella Traveland S.R.L. Compania Medison Pharma a raportat anul acesta, la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, două sponsorizări făcute în anul 2023 către „Societatea Română de Microbiologie prin organizator logistic S.C. Ella Traveland S.R.L":

  • O sponsorizare în valoare de 39.452 lei pentru „Organizare eveniment A XI-a Conferință Națională RoVaccin", care a avut loc la București în perioada 7-8 aprilie 2023;
  • O sponsorizare în valoare de 49.703 lei pentru „Organizare a VI-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie", care a avut loc la București în perioada 9-11 noiembrie 2023.
  • Sponsorizări Medison Pharma către Ella Traveland / Sursa: Agenția Națională a Medicamentului
  • Sponsorizări Medison Pharma către Ella Traveland / Sursa: Agenția Națională a Medicamentului
  • Medison Pharma este una dintre cele nouă companii farma care au apărut pe site-ul Societății Române de Microbiologie ca sponsori sau parteneri a trei evenimente organizate de societatea medicală în 2023 și în 2024.

Aceasta este singura dintre companiile farma apărute pe site care a raportat oficial sponsorizări către evenimentele societății pe anul 2023. Celelalte opt companii farma care apar pe site, dar nu au raportat sunt Pfizer, MSD, Sanofi, AstraZeneca, RoTest, Mediclim, Viatris și Alliance Healthcare. Acestea au raportat pentru anul 2023 fie alte sponsorizări, către alte entități, fie nu au raportat deloc.

Întrebat de HotNews.ro, în luna aprilie, despre sponsorii care apar în dreptul evenimentelor, ministrul Alexandru Rafila a declarat că „Societatea Română de Microbiologie nu a beneficiat de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice în ultimii ani, veniturile pentru activitatea curentă provenind din cotizații și taxe de participare". La acel moment, sponsorizările industriei pentru anul 2023 nu erau încă raportate și publicate pe site-ul Agenției Medicamentului.

HotNews a scris atunci și despre mecanismul prin care banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila: firma Ella Congress&Events primește bani de la companiile de medicamente, prin contracte de prestări servicii. Iar prestarea este în folosul Societății medicale nonprofit conduse de ministrul Rafila.

Ella Congress&Events (potrivit site-ului propriu), sau Ella Traveland (potrivit datelor disponibile pe site-ul Termene.ro) este o firmă de organizare evenimente care a funcționat, inițial, ca agenție de turism.

Firma are 3 acționari, conform site-ul Termene.ro:

Mihaela Dragomir - cu 52% din acțiuni
Laurențiu Dașcă - cu 34% din acțiuni
Cătălin Lungu - cu 14% din acțiuni.
Ella Traveland este o firmă cu mai puțin de 10 angajați, înființată acum 19 ani.

Mihaela Dragomir, acționar majoritar al Ella Traveland și Laurențiu Dașcă, unul dintre minoritari, sunt căsătoriți, conform declarației de avere a ultimului. El spune că „soția este director general", iar directorul general, potrivit site-ului firmei Ella Traveland, este Mihaela Dragomir. Informația că cei doi sunt parteneri a fost confirmată și din interiorul Ella Traveland.

Dașcă este de profesie medic urgentist și fost manager al spitalului SRI Agrippa Ionescu. După plecarea de la spitalul SRI, Laurențiu Dașcă a devenit, potrivit site-ului Termene.ro, administrator la Arensia Clinics SRL, un lanț de clinici „de cercetare, dedicate exclusiv studiilor clinice de fază I și II", potrivit prezentării de pe site-ul propriu. Firma a fost inactivă în perioada iunie 2021 - mai 2023, potrivit Termene.ro. În trecut, Dașcă a fost și directorul medical al lanțului de clinici private Affidea.

Cătălin Lungu, cel de-al treilea acționar al firmei, a intrat în atenția opiniei publice în toamna anului 2022, când l-a însoțit pe Alexandru Rafila într-o vizită oficială de o săptămână în Cuba. La acea vreme, Lungu figura drept consilier personal al lui Rafila în Ministerul Sănătății. Între timp, lista consilierilor a fost scoasă de pe site-ul instituției.

HotNews.ro a solicitat, în luna aprilie, Ministerului Sănătății să ofere publicului lista consilierilor personali și onorifici de la cabinetul ministrului. Instituția publică nu a precizat nici motivul pentru care lista consilierilor nu mai este publică, pe site-ul instituției.

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) este singura instituție din România care primește și centralizează datele privind sponsorizările industriei farmaceutice către medicii, asistenții medicali, precum și organizațiile profesionale din zona medicală. Începând din anul 2014 există obligația legală de a declara toate sumele obținute din sponsorizări în urma contractelor încheiate cu producătorii de medicamente, reprezentanţii acestora în România sau cu distribuitorii de produse farmaceutice.

Declarațiile sunt centralizate și publicate anual de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale pe site-ul propriu.

În anul 2016, raportul „Relaţiile financiare dintre industria farmaceutică și sistemul medical românesc", realizat de Observatorul Român de Sănătate, constata că, la acel moment, exista „un număr semnificativ de raportări incomplete/imprecise" către Agenția Națională a Medicamentului în ceea ce privește sponsorizările din industria farmaceutică.

Ulterior anului 2016, nu sunt disponibile alte analize independente ale datelor privind sponsorizările raportate de medici către ANMDM.

loading...
PUTETI CITI SI...