Mai există alimente care sa nu fie ultraprocesate? Ne omoară lent prin diabet, obezitate, hipertensiune, cancer și depresie
Postat la: 22.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
![Mai există alimente care sa nu fie ultraprocesate? Ne omoară lent prin diabet, obezitate, hipertensiune, cancer și depresie](https://www.ziuanews.ro/static/i/imagini-articole/mai-exist-alimente-care-sa-nu-fie-ultraprocesate-ne-omoar-lent-prin-diabet-obezitate-hipertensiune-cancer-i-depresie-1.jpg)
Cumpărăturile de iaurt, pâine și batoane de cereale pot părea o decizie sănătoasă. Lactatele par a fi o alegere care stimulează calciul pentru copii, pâinea integrală pare mai bună decât pâinea albă, iar batoanele de granola par mult mai bune pentru sănătate decât chipsurile sau ursuleții gumați - și, în multe privințe, sunt, scrie The Guardian.
Dar un număr tot mai mare de alimente din magazinele alimentare - chiar și cele care par sănătoase - sunt ceea ce oamenii de știință numesc astăzi "ultraprocesate": iaurturi cu aromă de fructe, pline de zaharuri, arome și agenți de îngroșare precum guma de guar și de roșcove; sau pâine ambalată, cu ingrediente precum lecitina de soia și monogliceridele strecurate alături de făină și apă.
Aceste produse formulate la nivel industrial, care sunt adesea bogate în grăsimi, amidon, zaharuri și aditivi, reprezintă 73% din aprovizionarea cu alimente a SUA în prezent. Cu toate acestea, cercetările leagă din ce în ce mai mult alimentele ultraprocesate de o multitudine de probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea, cancerul și depresia. În ciuda acestor riscuri, americanul mediu obține peste 60% din caloriile zilnice din alimente ultraprocesate - mai mult decât în orice altă țară din lume.
Sintagma "alimente ultraprocesate" și-a făcut prima apariție în 2009, când nutriționistul brazilian Carlos Augusto Monteiro a publicat o lucrare care aducea un argument îndrăzneț: "Problema nu este nici alimentele, nici nutrienții, ci mai degrabă procesarea".
Majoritatea alimentelor sunt procesate într-un fel sau altul, fie că este vorba de un măr care a fost ceruit pentru a străluci mai mult la magazinul alimentar sau de laptele care a fost pasteurizat pentru siguranță. Prelucrarea în sine nu este rea - de fapt, tehnicile de îmbogățire a vitaminelor și de conservare (cum ar fi conservele și fermentarea) au făcut ca aprovizionarea cu alimente să fie mai sigură și au scăpat o mare parte a lumii de foamete, asigurând că alimentele nutritive și stabile la raft sunt disponibile pe tot parcursul anului.
Dar, în timp ce unele alimente sunt "minim procesate" (cum ar fi nucile decojite sau legumele spălate), iar alte alimente sunt pur și simplu "procesate" (gândiți-vă la conservele de pește, legumele congelate sau brânza), Monteiro a identificat un alt tip de procesare care a apărut în anii 1980 și 1990 - alimentele ultraprocesate (cum ar fi multe cereale pentru micul dejun, gustări ambalate și băuturi zaharoase) - care, scria el, sunt formulate industrial pentru a fi "comestibile, gustoase și care creează obișnuință".
Timp de ani de zile, nutriționiștii s-au concentrat asupra nutrienților din alimente - potasiul și fibrele erau bune, în timp ce zahărul, sarea și grăsimile saturate puteau fi îngrijorătoare în cantități mari. Dar, la începutul anilor 2000, Monteiro și colegii săi de la Universitatea din São Paulo au observat că ratele bolilor legate de alimentație (cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2) erau în creștere, chiar dacă brazilienii cumpărau mai puțin zahăr.
Aceștia au emis ipoteza că, deși consumul unor cantități mari de zahăr nu era neapărat bun pentru consumatori, era vorba de mai mult decât atât. În timp ce fructele, cum ar fi mango și bananele, sunt bogate în zahăr, nimeni nu mănâncă o duzină de fructe dintr-o dată. Dar ceva legat de alimentele ultraprocesate, cum ar fi batoanele de ciocolată și prăjiturile ambalate, a făcut dificil să mănânci doar unul singur. Oamenii de știință aveau să se întrebe mai târziu dacă acest lucru avea legătură cu "matricea alimentară", sau structura chimică și moleculară a alimentelor: zaharurile din alimentele integrale, cum ar fi fructele, sunt împachetate alături de fibrele alimentare și vitaminele care le fac să fie recunoscute și mai satisfăcătoare pentru corpul nostru.
De când Monteiro și colegii săi au definit pentru prima dată alimentele ultraprocesate, sau UPF, zeci de cercetători s-au întrebat: ce efect au acestea asupra corpului uman? Și de ce?
Timp de ani de zile, oamenii de știință au efectuat studii observaționale care au analizat asocierile dintre dietă și rezultatele în materie de sănătate. Dar cele mai convingătoare dovezi că UPF-urile chiar făceau ceva diferit față de alte alimente au venit în cele din urmă în 2019, când Kevin Hall, cercetător principal la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, a publicat primul studiu randomizat și controlat privind alimentele ultraprocesate.
Pe parcursul a patru săptămâni, 20 de voluntari adulți sănătoși au fost de acord să mănânce fie o dietă ultraprocesată, fie o dietă minim procesată timp de două săptămâni, apoi să treacă la cealaltă dietă. Important este că dietele au fost potrivite nutrient cu nutrient - cei care au urmat dieta ultraprocesată ar fi consumat la fel de mult zahăr, fibre, grăsimi, sare și carbohidrați ca și cei care au urmat dieta minim procesată - și ambele grupuri au fost încurajate să mănânce cât de mult sau cât de puțin doreau.
La sfârșitul studiului, Hall a constatat că participanții au mâncat cu 500 de calorii mai mult în fiecare zi în timpul săptămânilor de dietă ultraprocesată și au luat mai multă greutate. Ceva în legătură cu alimentele ultraprocesate i-a lăsat pe oameni flămânzi și doritori să mănânce mai mult.
Aceasta a fost o descoperire monumentală în condițiile în care, în același timp, industria alimentară finanța cercetări care încercau să mute vina pentru obezitate dinspre alimente spre exerciții fizice. De atunci, dovezile că ultraprocesarea are efecte negative asupra sănătății au continuat să crească.
Un studiu din 2022 publicat în British Medical Journal a constatat că bărbații (dar nu și femeile) care au consumat o cantitate mare de UPF au avut un risc cu 29% mai mare de cancer colorectal (constatări care au atras o atenție deosebită, deoarece rata cancerului colorectal la adulții tineri este în creștere). La Congresul Societății Europene de Cardiologie de la Amsterdam din august 2023, o echipă de cercetători a prezentat un studiu care a concluzionat că o creștere de 10% a consumului zilnic de UPF a fost legată de o creștere de 6% a riscului de boli de inimă. Iar în septembrie, un studiu realizat la Harvard a constatat că femeile care au consumat cele mai multe UPF-uri au avut cu 50% mai multe șanse de a dezvolta depresie decât cele care au consumat cele mai puține.
La începutul acestui an, cercetătorii de la Universitatea Deakin din Australia, Universitatea Johns Hopkins, Sorbona și alții au publicat o analiză generală a cercetărilor existente privind impactul asupra sănătății asociat consumului de alimente ultraprocesate. Aceștia au descoperit că UPF-urile erau direct legate de 32 de efecte nocive asupra sănătății, inclusiv hipertensiunea și anxietatea. Documentul sugerează că consumul de alimente ultraprocesate este cel mai puternic legat de bolile cardiometabolice, de afecțiunile psihice comune și de ratele mai ridicate de mortalitate.
"În timp ce asocierile dintre consumul de alimente ultraprocesate și alte probleme de sănătate sunt mai puțin sigure, cum ar fi sănătatea respiratorie și gastrointestinală, unele tipuri de cancer și factorii de risc cardiometabolic intermediari, acest lucru nu înseamnă că aceste legături sunt lipsite de importanță", a declarat într-un e-mail Melissa Lane, cercetător postdoctoral la Deakin University's Food and Mood Centre și unul dintre autorii studiului. "Mai degrabă, ele evidențiază domeniile în care sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica aceste potențiale efecte".
Deoarece UPF-urile (aliment ultraprocesat) sunt alcătuite din zeci de ingrediente relativ noi în alimentație, "posibilitățile de efecte fiziologice sunt nesfârșite", a declarat Josiemer Mattei, profesor de nutriție la Harvard TH Chan School of Public Health.
Conceptul de alimente ultraprocesate a fost o lentilă utilă pentru oamenii de știință în evaluarea impactului produselor fabricate industrial, a declarat Leigh Frame, director executiv al biroului de medicină integrativă și sănătate de la Universitatea George Washington. Dar, pe măsură ce cercetătorii aprofundează, încep să facă distincția între tipurile de UPF.
Anul trecut, un studiu Harvard a observat că pâinea rafinată, sosurile, condimentele, băuturile îndulcite artificial și cu zahăr, produsele de origine animală și mesele gata preparate au fost cel mai strâns asociate cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 (spre deosebire de alte UPF-uri, cum ar fi cerealele, pâinea integrală, produsele pe bază de fructe și iaurtul). În mod similar, un alt studiu al Harvard publicat anul trecut a constatat că consumul de FUP - dar în special de alimente și băuturi îndulcite artificial - a fost asociat cu un risc de a dezvolta depresie.
"Una dintre provocări este că UPF cuprinde tot felul de ingrediente și compuși, iar aceștia pot acționa în mai multe moduri în organism", a spus Mattei.
În timp ce oamenii de știință încearcă să cerceteze care UPF provoacă cele mai grave efecte asupra sănătății - ca o modalitate de a întreba de ce UPF fac ceea ce fac - ei încearcă, de asemenea, să efectueze cercetări mai riguroase, precum studiul lui Hall (deși Mattei remarcă faptul că "pe măsură ce se adună dovezile privind potențialele efecte adverse ale UPF", ar putea deveni lipsită de etică efectuarea unor teste viitoare). Date mai solide ar putea, în cele din urmă, să modeleze politica de nutriție din SUA.
Pentru a schimba politicile dietetice în SUA, "practic trebuie să aveți un studiu controlat randomizat care să arate definitiv că acest lucru se întâmplă, iar noi nu avem încă așa ceva", a declarat Frame, care spune că studiile National Institutes of Health se apropie. Totuși, având în vedere starea precară a finanțării științei nutriției în SUA, spune ea, aceasta este o ștachetă ridicată.
Deși cercetătorii se feresc de UPF, Frame spune că nu crede că niciun aliment nu ar trebui să fie 100% interzis. "Astfel de alimente interzise nu fac decât să cauzeze probleme, mai exact o creștere a dorinței", a spus ea. "Sunt mai preocupată de modelul general de alimentație decât de orice aliment individual". Dacă oamenii pot crește cantitățile de alimente integrale, minim procesate pe care le consumă în comparație cu UPF-urile, este un câștig.
-
Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată că Secret Service a documentat împușcarea lui Trump fără să intervină
Imagini bombă recent publicate de camerele de supraveghere corporală de pe acoperișul de după tentativa de asasinat asup ...
-
Cine l-a susținut pe profesorul violator Kristof Lajos? Asociația „de casă" a Ministerului Educației a promovat o „școala" ilegală și a purtat negocierii cu „antrenorul de genii"
Kristof Lajos, promovat drept „antrenor de genii", a fost prins de curând în timp ce viola un copil de 14 ani. Acum, un ...
-
Bugetarii care și-au creat reguli speciale: Un judecător CCR a încasat 12.000 de euro pentru că NU și-a luat concediu
Personalul Curții Constituționale este plătit pentru zilele de concediu neefectuate, deși Codul Muncii interzice această ...
-
Filmul retragerii lui Joe Biden - Cum s-a destrămat totul în mai puţin de o lună VIDEO
Joe Biden s-a retras din cursa pentru Casa Albă, după numeroase gafe şi numeroase apeluri ale democraţilor de a renunţa ...
-
Se dărâmă șandramaua: Bogdan Badea directorul de investitii de la Hidroelectrica a ajuns sa-si vanda actiunile la compania cu miliarde de euro datorii si contracte blocate
Nu mai putin de 188,3 milioane de euro va plăti Hidroelectrica pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidrar ...
-
Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
Daniel Udrescu, un cunoscut contabil din România, susține că executivul de la Palatul Victoria dă dovadă de „ipocrizie ș ...
-
Apar noi informații legate de tentativa de asasinare asupra lui Donald Trump: Secret Service a comis o gravă eroare
Bărbatul înarmat care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump a tras de pe un acoperiş pe care Secret Service îl decla ...
-
Cadou de la Guvern pentru frații masoni: Un impunător templu masonic ridicat în București pe un teren in valoare de 1,5 milioane de euro
În zona de nord a Bucureștiului a fost ridicată o clădire impunătoare cu însemnele Masoneriei. Beneficiara investiției e ...
-
Un cercetător român din SUA răstoarnă ipoteaza FBI în cazul Trump: au fost 3 arme folosite in atentat
Analiza criminalistică sugerează că până la trei arme au fost folosite la mitingul lui Trump, informează CNN. FBI-ul a s ...
-
Se deschide calea pentru un coridor militar Grecia-Bulgaria-România care va scădea importanța Strâmtorii Bosfor și va diminua rolul Turciei
Presa din Grecia a anunțat că miniștrii Apărării din România, Grecia și Bulgaria vor semna un acord care prevede interco ...
-
Ofițer acoperit al SRI, deputat PSD, ia șpagă, scapă de pușcărie și este uns șef la ANCOM
Președintele Camerei Deputaților a luat șpagă o excursie la Viena cu concubina, cu hotel de cinci stele, concert și supe ...
-
Premierul albanez l-a concediat pe Coldea. Parlamentarii albanezi la un pas de bătaie din cauza fostului șef al SRI
Scandal de proporții în parlamentul de la Tirana, din cauza generalului Florian Coldea, pentru a cărui relație cu premie ...
-
Mike Vigil - Operațiuni Antidrog: "Din 2014 există un acord între mafia românească și cartelurile mexicane. Portul Constanța e placa turnantă pe Europa de Est"
În emisiunea sa de la Antena 3 CNN, Răzvan Dumitrescu a discutat cu unul dintre cei mai titrați agenți antidrog din SUA, ...
-
Forumul Economic Mondial se confruntă cu acuzații de hărțuire sexuală și discriminare împotriva femeilor și persoanelor de culoare
Un raport publicat săptămâna trecută de The Wall Street Journal detaliază acuzațiile împotriva directorilor Forumului Ec ...
-
Summitul privind gripa aviară: Industria vaccinurilor pandemice se reunește pentru a doua oară pentru a milita pentru vaccinarea obligatorie
Al doilea summit internațional privind gripa aviară va avea loc în câteva luni. Acesta este proclamat a fi un eveniment ...
-
Omul de afaceri Ioan Niculae: "Șeful FBI pe România m-a vizitat in secret la inchisoare să imi ceară să dau in gât politicieni de top. România este condusă azi de OMV!"
„Seful FBI pe Romania m-a vizitat in secret la inchisoare sa imi ceara sa dau in gat politicieni de top. România este co ...
-
Tripleta Iohannis - Ciolacu - Grindeanu vinovata de un dezastru ecologic fără precedent pentru ca stăpânii din Occident să-i lase la conducerea coloniei România
Disputa dintre România și Ucraina asupra canalului Bâstroe, din Delta Dunării, a fost tranșată, dar pagubele au rămas. M ...
-
Misterele „Măriuței", strămoașa moldovenilor de acum 1700 de ani. Ce se știe despre unul dintre cele mai bine păstrate schelete
La Muzeul de Arheologie de la Săveni, undeva în nordul extrem al României, se află unul dintre cele mai bine conservate ...
-
Un dosar secret vechi de 428 de ani dezvăluie rețeaua de spioni a Elisabetei I. Un istoric crede că rețeaua a fost „primul serviciu secret organizat în mod corespunzător"
Timp de mai bine de un secol, acesta a zăcut nestingherit în Arhivele Naționale: o singură foaie de hârtie, intitulată „ ...
-
Din ciclul "cap avem, minte ce ne mai trebuie". Azi, despre e-factura pentru populație și cum se dezvoltă "big brother" pe teritoriul României
Autoritățile par decise să complice lucrurile, doar așa, "de amorul artei"! Sau pentru "o mai bună cunoaștere" a românil ...
-
Pericol major pentru mega proiectul care va face din România cel mai mare jucător din Europa în domeniul energetic
Autoritățile de mediu din România se pregătesc să dea undă verde proiectului Neptun Deep - cea mai mare exploatare de ga ...
-
Bunicuța paravan - La 82 de ani, client al rețelei de "optimizare" judiciară Coldea-Dumbravă
La venerabila vârstă de 82 de ani, Eleonora Philip, administrator unic și asociat unic al firmei Madofil Star SRL, a int ...
-
Tatăl Ursulei von der Leyen și criminalul nazist cu târnăcop
În Rusia, pentru prima dată, au fost publicate documente despre crimele și achitarea criminalului sadic nazist în serie ...
-
Gripa aviară cu mortalitate ridicată ar putea fi deja proiectată pentru o transmitere rapidă la om, avertizează fostul șef al CDC, Dr. Robert Redfield
Dr. Robert Redfield, fostul director al Centrelor pentru Controlul Bolilor (CDC), a lansat un avertisment dur cu privire ...
-
Bombă în presa albaneză: Coldea, acuzat de implicare în șmenuirea viitoarelor alegeri din Albania!
Publicația albaneză Syri lansează azi o bombă de proporții, afirmînd, într-un material, că premierul Edi Rama pune la ca ...
-
Una din "pușculițele" lui Coldea de pe filiera Dragnea ar urma să fie înstrăinată către o rețea apropiata Hezbollah stârnind mânia Israelului si Irakului
Informații din apropierea cercului de afaceri al "generalilor-interlopi" ne releva cum se construieste o mega-afacere "l ...
-
Achiziția tramvaielor din București, sub investigația DNA și a Parchetului European
Achiziția celor 100 de tramvaie realizată de Consiliul General al Capitalei din fonduri europene a intrat în atenția pro ...
-
O investigaţie europeană dezvăluie cum ajung statele mici din UE să plătească mai mult decât cele mari pentru medicamentele inovative
Pacienţii care suferă de cancer sau de alte boli grave realizează rareori că soarta lor poate depinde de înţelegeri secr ...
-
Dorin Cocoș face acuzații grave: Monica Macovei s-a întâlnit cu George Soros la New York, să pună la cale protestele rezist!
Dorin Cocoș a demascat legăturile strânse dintre Florian Coldea și Monica Macovei. Fostul soț al Elenei Udrea susține că ...
-
Dezvăluiri din interiorul BNR: De ce a vrut Ceaușescu să plătească datoria externă a țării cu tone de aur din rezerva statului
Într-o perioadă în care se vorbește tot mai mult despre datoria externă a României ies la iveală noi date despre ceea ce ...