La Camera de Conturi Timiș a ajuns șefă o auditoare care s-a aflat într-un conflict de interese mușamalizat de conducerea centrală
Postat la: 18.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Mazilirea, în luna iulie, a directorului Camerei de Conturi Timiș (CCT), Florin Cornel Popovici, a fost urmată, în prima zi din octombrie, de instalarea noii conduceri a instituției. Jurista Adriana Bălan a fost numită de șefii Curții de Conturi a României în funcția de director al CCT, în timp ce auditoarea Rafaela Pârvuț este noul director adjunct, dumneaei înlocuindu-l pe Florin Popovici (coincidență de nume cu fostul șef al camerei locale).
Dacă diferendele dintre fostul șef al CCT, Florin Cornel Popovici, și superiorii ierarhici din București au ajuns de notorietate (Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România, unde Popovici este vicepreședinte, a demascat în ultimii doi-trei ani, pe site-ul propriu - www.snaper.ro - mai multe nereguli produse la vârful Curții de Conturi a României), suntem convinși că noua conducere a Camerei de Conturi Timiș se va mula mereu pe dorințele șefilor de la centru. Nu de alta, dar fix aceiași șefi de la București i-au sărit în ajutor cu cinci ani în urmă și au mușamalizat un conflict de interese în care actuala directoare adjunctă a CCT, Rafaela Pârvuț, intrase singură și nesilită de nimeni, scrie renasterea.ro.
În data de 2 septembrie 2019 am publicat articolul "Un auditor al Curții de Conturi se află printre cei care au primit teren gratis de la Primăria Timișoara", în care am dezvăluit faptul că, în momentul în care consiliul local a aprobat lista finală a beneficiarilor terenurilor din zona Mehala (strada Locotenent Ovidiu Balea), respectivul funcționar - evident, despre Rafaela Pârvuț vorbim - se afla în plin control la una dintre entitățile tutelate de municipalitate, unde nu găsise nimic în neregulă.
Vom reda, în continuare, pasajele edificatoare din articolul scris în urmă cu cinci ani.
"În urmă cu câteva luni, am publicat două investigații jurnalistice - <Un centru de asistenţă socială a fost înfiinţat doar pe hârtie, dar este condus de un şef în carne şi oase> (6 mai 2019) și <Angajații unei instituții publice din Timișoara primesc sporuri salariale pe ochi frumoși> (8 mai 2019), - ambele având ca subiect risipirea banilor publici de către conducerea Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASMT), serviciu public de interes local, înființat prin hotărârea de consiliu local nr. 218/27.06.2017, care funcționează sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Timișoara și a cărui activitate este prezentată inclusiv în raportul primarului Municipiului Timișoara, la finele fiecărui an.
Ulterior, am aflat că, înainte cu două luni de publicarea articolelor noastre, la DASMT s-a aflat în control un auditor public extern al Camerei de Conturi Timiș, doamna Rafaela Pârvuț, care, însă, deși a verificat timp de o lună și jumătate documentele contabile al respectivei entități, n-a sesizat nici una dintre nelegalitățile prezentate de noi. Din punctul de vedere al auditorului, totul era OK: și că în organigrama DASMT figura un centru de urgență doar pe hârtie, pentru a se justifica existența și salariul unui șef în plus, și că o parte dintre angajații direcției de asistență socială primesc sporuri salariale mai mari decât prevede legislația în vigoare.
Curiozitatea specifică meseriei ne-a împins să căutăm pe internet numele Rafaela Pârvuț, descoperind, astfel, că auditorul public extern al Camerei de Conturi Timiș figura pe lista finală a fericiților beneficiari ai parcelelor de teren de peste 250 de metri pătrați cedate gratuit de către Primăria Municipiului Timișoara, pentru construirea de case! Tulburătoare coincidență, nu-i așa? Și încă o coincidență, întâmplătoare, desigur: Rafaela Pârvuț și-a depus solicitarea de teren la primărie la începutul lunii iulie 2016, adică după doar câteva zile de la încheierea misiunii de audit financiar la exact aceeași entitate a echipei de auditori a Camerei de Conturi Timiș, echipă din care făcea parte și doamna Pârvuț (...).
Nu spune nimeni că cetățeana Rafaela Pârvuț nu ar fi avut dreptul să se înscrie pe lista solicitanților de terenuri gratuite și nici că timișoreanca în cauză nu ar fi îndeplinit criteriile de eligibilitate, ceea ce aducem în discuție este posibilul conflict de interese în care credem noi că s-a aflat auditorul public extern Rafaela Pârvuț în momentul în care, știind că a devenit beneficiara unui teren gratuit de la Primăria Timișoara, a acceptat misiunea de audit la una dintre entitățile subordonate municipalității. În opinia noastră, doamna Pârvuț putea merge în control la oricare altă instituție publică din Timiș - și sunt o puzderie! -, nu chiar la una dintre structurile controlate de Primăria Timișoara, tocmai pentru a se evita orice discuție ulterioară (...).
Luând în considerare toate aceste aspecte și suspicionând că auditorul public extern Rafaela Pârvuț a efectuat un control formal, superficial la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, am prezentat informațiile de mai sus conducerii Curții de Conturi a României, solicitându-i să ne precizeze dacă doamna Rafaela Pârvuț a încălcat sau nu prevederile din Codul de conduită etică și profesională a personalului Curții de Conturi, referitoare la conflictul de interese în care s-ar putea afla respectivul funcționar în raport cu entitatea verificată (...).
Așa cum ne așteptam, dată fiind tergiversarea de care am avut parte (n.r. - răspunsul ne-a parvenit după trei luni de la data solicitării noastre), șefii de la București au preferat să mușamalizeze situația și să o scoată Albă ca Zăpada pe funcționara Camerei de Conturi Timiș.
Iată ce ne-a comunicat Curtea de Conturi a României: <Aspectele semnalate de dumneavoastră au fost analizate de către Comitetul de etică din cadrul instituției în ședința din data de 5.06.2019, concluziile fiind transmise către Plenul Curții de Conturi a României.
În ședința din data de 3.07.2019, plenul Curții de Conturi a României a hotărât ca Departamentul de specialitate din cadrul Curții de Conturi a României, care are în subordonare controlul calității actelor de control/audit, să efectueze analiza actelor de control încheiate la UATM (Primăria) Timișoara și la unitățile subordonate acesteia.
În urma verificărilor efectuate s-au constatat unele neconformități de formă referitoare la aplicarea prevederilor Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților specifice Curții de Conturi, precum și valorificarea actelor rezultate din aceste activități, însă acestea nu au avut nici o legătură cu o presupusă stare de incompatibilitate a auditorului public extern Rafaela Pârvuț.
De asemenea, vă informăm că, în anul 2017, doamna Rafaela Pârvuț a efectuat doar misiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii, iar în anul 2018 nu a efectuat nici o misiune specifică întrucât aceasta a îndeplinit, prin delegare, atribuțiile funcției de șef de serviciu în cadrul Camerei de Conturi Timiș> (...).
Acele concluzii trase de Comitetul de etică, după verificarea situației semnalate de noi, nu ne-au fost prezentate și nouă, ele ajungând doar pe masa plenului Curții de Conturi. În fond, acele concluzii erau cele care ne interesau, în documentul elaborat de Comitetul de etică fiind obligatoriu să scrie, negru pe alb, dacă auditorul public extern Rafaela Pârvuț s-a aflat sau nu în conflict de interese în momentul în care a efectuat misiunea de audit la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, în condițiile în care se afla pe lista beneficiarilor de terenuri gratuite acordate de Primăria Timișoara, forul tutelar al DASMT".
Ei bine, între timp am reușit să obținem, pe surse, acele concluzii ale Comitetului de Etică din cadrul Curții de Conturi a României, trase în urma analizării aspectelor semnalate în anul 2019 de către ziarul nostru și care contrazic flagrant răspunsul oficial pe care ni l-a transmis, la acea vreme, conducerea instituției!
Constatările Comitetului de etică au fost devastatoare pentru Rafaela Pârvuț, dar ele au fost băgate sub preș de șefii Curții de Conturi a României. Nu-i nimic, le scoatem noi acum la suprafață, fiindcă niciodată nu-i prea târziu să devoalezi mușamalizări de manual. Vi le prezentăm în cele ce urmează, cu precizarea că toate sublinierile aparțin Comitetului de etică.
"În anul 2016, după finalizarea misiunii de audit financiar la Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului (UATM) Timișoara, doamna Pârvuț Rafaela, auditor public extern în cadrul Camerei de Conturi Timiș a depus la UATM Timișoara, Direcția clădiri, terenuri și dotări diverse o cerere prin care a solicitat înscrierea pe lista cu priorități întocmită de UATM Timișoara în vederea atribuirii unei parcele de teren conform prevederilor Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală. Cererea a fost înregistrată la UATM Timișoara sub nr. CT2016 - 003793/05.07.2016, la 2 zile lucrătoare după finalizarea verificărilor la respectiva entitate.
În anul 2017, d-na auditor public extern Pârvuț Rafaela a efectuat 11 misiuni de acțiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizie (follow-up) în perioada 03.07.2017 - 14.07.2017, la UATM Timișoara, respectiv entități aflate în subordinea acesteia, fiind completate 11 declarații de independență ce au fost înregistrate în registrul Camerei de Conturi Timiș sub nr. 154-164 din data de 30.06.2017. În nici una dintre declarațiile de independență mai sus-menționate auditorul public extern nu a consemnat vreun aspect care ar fi putut să-i afecteze independența și obiectivitatea în îndeplinirea sarcinilor, cu atât mai puțin existența unei posibile situații de conflict de interese real, aparent sau potențial, deși depusese o cerere la UATM Timișoara pentru acordarea unui teren.
Față de cele prezentate, Comitetul consideră că auditorul public extern Pârvuț Rafaela se afla într-un conflict de interese aparent/potențial, motivat de faptul că entitatea verificată avea spre soluționare o cerere prin care a solicitat înscrierea pe lista cu priorități întocmită în vederea atribuirii unei parcele de teren conform prevederilor Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe, cerere care se afla în stadiu de soluționare la momentul efectuării misiunii de follow-up.
În urma sesizării transmise de către cotidianul <Renașterea bănățeană>, înregistrată la Registratura generală a CCR sub nr. 131224/10.05.2019, la Cabinetul Președintelui sub nr. 4465/10.05.2019 și sub nr. VI/40532/13.05.2019, Departamentul VI a solicitat un punct de vedere de la Comitetul de etică referitor la un posibil conflict de interese în care se află auditorul public extern Pârvuț Rafaela, de la Camera de Conturi Timiș.
Pentru analizarea situației de fapt, Comitetul a analizat declarațiile de independență depuse de către auditorul public extern în perioada 2016-2019, cu ocazia efectuării misiunilor de audit sau de follow-up la UATM Timișoara și unitățile subordonate. De asemenea, cu adresa nr. 62/31.05.2019, Comitetul de etică a formulat o serie de întrebări auditorului public extern Pârvuț Rafaela pentru clarificarea aspectelor sesizate.
În răspunsul formulat către Comitet, auditorul public extern Pârvuț Rafaela a precizat următoarele:
- că a depus Declarația de independență nr. 48/18.01.2019 urmare a efectuării misiunii de audit financiar la Direcția de Asistență Socială a Municipiului (DASM) Timișoara în perioada 21.01.2019 - 04.03.2019, entitate aflată în subordinea UATM Timișoara, care are calitatea de ordonator terțiar de credite;
- a afirmat că <Declarația de independență nr. 48/18.01.2019... am dat-o cu referire la ordonatorul terțiar de credite verificat, care nu este într-o legătură directă privitor la acțiunea desfășurată de subsemnata cu ordonatorul principal de credite - UATM Timișoara...>. În raportul de audit financiar nr. 2912/04.03.2019 d-na Pârvuț Rafaela afirmă următoarele: <... Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este serviciul public de interes local, înființat prin HCLMT nr. 218/27.06.2017, cu personalitate juridică, care funcționează sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Timișoara;
- în răspunsul formulat către Comitet auditorul public extern a anexat sub formă de extras Hotărârea Consiliului Local Timișoara nr. 20/29.01.2019 prin care s-a aprobat validarea listei terenurilor disponibile și libere de sarcini care pot fi atribuite gratuit potrivit Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe proprietate personală. De asemenea, a transmis și prima pagină din Anexa nr. 1 la HCL, cu numai 23 de terenuri din 128 de terenuri, astfel cum se regăsește în formă completă pe site-ul primăriei. Comitetul consideră că documentele au fost transmise incomplet de către auditorul public extern pentru a nu se observa că sunt în total 128 de poziții, toate eligibile.
- Referitor la solicitarea de clarificări privind existența unei cereri de atribuire a unei suprafețe de teren în baza Legii nr. 15/2003 și momentul depunerii acesteia, d-na Pârvuț Rafaela a răspuns că: <... în data de 07.07.2016 am depus la UATM Timișoara cerere în vederea atribuirii unui teren în conformitate cu prevederile legale>. În fapt, cererea a fost depusă în data de 05.07.2016, la două zile lucrătoare de la data finalizării misiunii de audit financiar efectuată la UATM Timișoara în perioada 25.04 - 01.07.2016.
Comitetul constată că prin răspunsul formulat auditorul public extern a încercat să prezinte alte date, care nu sunt reale.
Tot în acest context al omiterii unor date, trebuie menționat că auditorul public extern Pârvuț Rafaela a specificat că: <... vis a vis de terenul sesizat, pe site-ul Municipiului Timișoara, la ora formulării prezentului răspuns (03.06.2019), nu se regăsește vreun proiect de hotărâre a Consiliului Local a Municipiului Timișoara în vederea aprobării/validării tabelului cuprinzând opțiunile beneficiarilor prevederilor Legii nr. 15/2003, urmare a repartizării din luna mai 2019..., nici la data prezentului răspuns nu mi-a intrat în proprietate/în folosință gratuită terenul, deci nu aveam motive să depun o nouă declarație în completarea celei existente...>. Se constată din nou că auditorul public extern Pârvuț Rafaela a omis să precizeze faptul că în data de 08.05.2019 a fost prezentă la Comisia tehnică pentru punerea în aplicare a Legii nr. 15/2003 din cadrul UATM Timișoara - Direcția clădiri, terenuri și dotări diverse 2 Vest, pentru repartizarea unei parcele de teren conform tabelului nominal ierarhizat după punctaj, prezentând comisiei documentele solicitate prin adresa nr. CT2016 - 003847/10.04.2019 (anexa nr. 2). Mai mult decât atât, cu adresa nr. 1539/13.06.2019, înregistrată la Camera de Conturi Timiș, UATM Timișoara precizează următoarele: <... d-na Pârvuț Rafaela a fost prezentă în data de 08.05.2019, conform convocării, pentru a-și exprima opțiunea pentru parcelele provenite din CF vechi nr. 140492, lucru atestat prin semnarea tabelului nominal ierarhizat după punctaj...>.
Referitor la aspectele privind existența unui posibil conflict de interese, Comitetul a constatat următoarele:
Așa cum se arată în Raportul de audit financiar nr. 2912/04.03.2019, entitatea verificată funcționează sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Timișoara. La momentul emiterii HCL nr. 20/29.01.2019 pentru aprobarea validării listei terenurilor disponibile și libere de sarcini care pot fi atribuite gratuit potrivit Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe proprietate personală, cererea depusă de d-na Pârvuț Rafaela în anul 2016 era în curs de a fo soluționată. Astfel, începând cu acel moment, așa cum este prevăzut la art. 11 alin. (3) din Codul de conduită etică și profesională a personalului Curții de Conturi, în cazul auditorului public extern apare un conflict de interese aparent/potențial, care la declanșarea verificării entității sau a subordonaților acesteia se poate transforma într-un conflict de interese real.
Potrivit art. 11, alin. 3 din Cod, <Conflictul de interese este aparent atunci când interesele personale ale unui auditor public extern par să fie de natură să influențeze în mod necorespunzător îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ale acestuia. Conflictul de interese potențial survine atunci când un auditor public extern are interese personale care sunt de natură să producă un conflict de interese dacă respectiva persoană ar urma să fie implicată în viitor, în sarcini oficiale de serviciu relevante, de natură să cauzeze un conflict. Auditorii publici externi trebuie să evite conflictul de interese aparent sau potențial, care poate interveni între ei și entitățile supuse verificării>. Astfel, cum s-a precizat mai sus, apreciem că pe toată perioada scursă de la data depunerii Cererii nr. CT2016 - 003793/05.07.2016, auditorul public extern s-a aflat într-un conflict de interese potențial cu UATM Timișoara și entitățile subordonate acesteia. Legat de aceste aspecte auditorul public extern Pârvuț Rafaela precizează în răspunsul către Comitet că <... nu mă încadrez în niciuna din cele 3 categorii de conflict de interese respectiv, real, aparent și potențial>.
Conflictul de interese potențial s-a transformat în conflict de interese real în momentul desfășurării misiunii de audit financiar la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, moment în care Consiliul Local (același care a înființat și entitatea auditată) a validat lista cu terenuri libere de sarcini ce se vor repartiza tinerilor între 18 și 35 de ani pentru construirea unei locuințe proprietate personală, listă pe care se află și auditorul public extern Pârvuț Rafaela.
Concluzia Comitetului de etică la cele afirmate mai sus de către d-na auditor public extern Pârvuț Rafaela este că existența unei cereri de atribuire a unui teren de la UATM Timișoara trebuia consemnată de către auditorul public extern în toate declarațiile de independență pe care le-a depus după data de 05.07.2016 în legătură cu verificarea acestei entități sau a celor subordonate. Aceste aspecte trebuiau consemnate la punctul 9 din declarația de independență unde se prevăd următoarele:
<Am/nu am*) de semnalat, în afara punctelor 1-8 din prezenta declarație, și alte situații prevăzute de lege, de Codul de conduită etică și profesională a personalului Curții de Conturi, precum și de celelalte regulamente și norme interne ale Curții de Conturi, care îmi pot afecta independența și obiectivitatea și care îmi pot limita capacitatea de exercițiu în controlul/auditul pe care urmează să îl realizez/coordonez la entitatea supusă verificării.
(*se va alege varianta care corespunde situației de fapt, iar în cazul răspunsului afirmativ se va detalia)>.
Propuneri
În vederea înlăturării oricărui dubiu referitor la profesionalismul, independența, obiectivitatea și nepărtinirea entității auditate de către auditorul public extern Pârvuț Rafaela, Comitetul de etică propune analizarea posibilității de refacere a misiunii de audit financiar la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara de către o echipă de audit provenind de la o altă cameră de conturi.
Având în vedere că auditorul public extern nu a declarat în declarațiile de independență pe care le-a completat cu ocazia verificărilor la UATM Timișoara și entitățile subordonate acesteia faptul că a depus o cerere de acordare a unui teren de către UATM Timișoara, încălcând prevederile art. 11 alin. (3), alin. (5) și alin. (6) din Cod, cât și faptul că aceasta a transmis date nereale sau incomplete la Comitet, propunem:
- ca pe viitor activitatea auditorului public extern Pârvuț Rafaela să fie monitorizată de către conducerea Camerei de Conturi Timiș;
- în temeiul prevederilor art. 25 lit. k), art. 26 alin. (1) lit. a) și ale art. 30 din Codul de conduită, sancționarea auditorului public extern PÂRVUȚ RAFAELA cu sancțiunea AVERTISMENTULUI SCRIS".
Așa cum spuneam, șefii Curții de Conturi a României au îngropat concluziile și propunerile Comitetului de Etică: n-au dispus refacerea misiunii de audit la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara de către o altă echipă de auditori de la o altă cameră de conturi, n-au cerut ca activitatea Rafaelei Pârvuț să fie monitorizată de către conducerea CCT și, evident, nu au sancționat-o pe auditoarea surprinsă în conflict de interese cu avertisment scris.
Dimpotrivă, după cinci ani de la acest episod, Rafaela Pârvuț a fost numită director adjunct al Camerei de Conturi Timiș. Asta pentru că un personaj cu un schelet - sau mai multe - în dulap va răspunde mereu la comenzi...
Până la urmă, problema conflictului de interese a dispărut de la sine, pentru că, în anul 2021, chiar înainte de punerea efectivă în posesie, de către Primăria Timișoara, a beneficiarilor acelor terenuri gratuite, doamna Pârvuț a devenit coproprietară, în urma succesiunii după tatăl dumneaei, a apartamentului în care locuiește alături de mama sa, calitate care o făcea neeligibilă pentru a mai primi terenul în cauză.
Din discuția telefonică purtată cu noul director adjunct al Camerei de Conturi Timiș am reținut că Rafaela Pârvuț este convinsă și în acest moment că postura de beneficiară a unui teren gratuit primit din partea unei instituții pe care o controla nu a plasat-o în vreun conflict de interese. Iată și argumentele doamnei în cauză: "În calitatea mea de cetățean, în nici un stat, niciunde în lumea asta, nu se poate să mi se interzică să fac o cerere pentru a mă racorda, de exemplu, la serviciul public de apă-canal sau la a mi se elibera cartea de identitate. Asta ar însemna ca toți auditorii să se ducă din județul Timiș și să efectueze controale la instituțiile din județul Arad și viceversa".
Cu alte cuvinte, proaspătul director adjunct al Camerei de Conturi Timiș pune semnul de egalitate între un contract pe care îl încheie cu un operator de servicii de utilitate publică aflat sub autoritatea Municipiului Timișoara (Aquatim), prin care acesta se obligă să-i furnizeze, contra cost, servicii de alimentare cu apă și de canalizare și primirea, fără nici un cost, din partea aceleiași autorități locale (UATM Timișoara), a unui teren al cărui preț de piață oscilează între 25.000 și 32.000 de euro.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...