La Bughea de Sus, "băieții deștepți" din energie calcă în picioare cetățenii

Postat la: 14.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

La Bughea de Sus,

În presa de specialitate, vânzarea activelor deținute de CEZ Group în România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets ("MIRA") a fost catalogată drept tranzacția anului 2021. Astfel, în portofoliul gigantului australian MIRA, odată cu activele CEZ, intră și problemele de retehnologizare nerezolvate, dar și litigiile cehilor cu proprietarii români.

Un exemplu notabil este cazul familiei Vasi din localitatea Bughea de Sus, județul Argeș, care, de ani buni, încearcă să scape de echipamentele așezate abuziv pe proprietatea sa de "băieții deștepți" din energie. Stâlpii, cablurile, panourile electrice și celelate echipamente folosite pentru transportul energiei electrice, amplasate pe terenul familiei Vasi, proprietate a SC Distribuție Energie Oltenia S.A. (fostă CEZ Distribuție S.A.), formează un zid invizibil de 20.000 de volți (cu radiațiile electromagnetice și pericolele de rigoare), care împiedică orice activitate economică în perimetrul delimitat de drumul de la intrarea în comună și clădirile școlii și grădiniței.

Cablurile trec pe deasupra gardului care împrejmuiește terenul lui Nicolae Vasi și prin arborii din zonă. Arcul voltaic a ars deja vegetația, fiind un pericol iminent pentru oamenii sau animalele care se strecoară pe sub aceștia. Proprietarii au fost prejudiciați pentru că sunt împiedicațiă să desfășoare activități economice. Victimele afirmă că incidentele care implică radiații electromagnetice, scurtcircuite, explozii și incendii cu flacără deschisă din apropierea casei, le pun viața în pericol. Vasi le-a cerut "băieților deștepți" din energie să-și mute echipamentele învechite de pe pământul său sau încheie un contract prin care să-i plătească despăgubiri pentru prejudiciile aduse și să retehnologizeze sistemul de transport electricitate.

MIRA moștenește de la CEZ Group o mare parte din activele deținute în România, printre care enumerăm : distribuția de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operațional de energie regenerabilă. În același timp, australienii vor trebui să rezolve toate "nefăcutele" lăsate de cehi, cum ar fi lipsa de retehnologizare și litigiile cu proprietarii români pe al căror terenuri sunt amplasate ( abuziv de cele mai multe ori ) echipamentele învechite utilizate în transportul de energie electrică.

Presa centrală a relatat de-a lungul timpului despre evenimentele neplăcute din comuna Bughea de Sus, ocazionate de lucrările executate de mântuială la rețeaua de distribuție de energie electrică și de instalațiile învechite de la PTA Bughea de Sus 1 ( localnicii spun că echipamentele sunt din 1969 ) care, ocazional, pocnesc, explodează și iau foc exact în același loc. Proprietarii terenurilor pe care trec liniile electrice spun că, incidentele, unele cu foc deschis, pun în pericol și clădirile din apropiere, după cum reiese și din interviul acordat jurnalistului Paul Iurea, în emisiunea Antimafia (vezi link).

Deși autoritățile locale și județene cunosc problema în detaliu, iar la Prefectura județului Argeș există o persoană de legătură cu transportatorul de energie, timp de un deceniu, aceștia nu s-au deranjat să găsească responsabilii pentru incidentele de la PTA Bughea de Sus 1. În mod repetat, datorită acestor scurtciruite și incendii, rămân fără energie electrică circa 200 de familii din două comune. Mai mult, autoritățile încearcă să acrediteze ideea că proprietarul pe al cărui teren se află instalațiile ar fi de vină pentru întreruperile repetate. Locuitorii comunei spun că lucrătorii fac intervenții pe echipamente vechi, de la începutul anilor '70.

Prejudicii cu repetiție

În 9 februarie a.c., instalațiile PTA Bughea de Sus 1 au plesnit de două ori, lăsând în beznă mai multe gospodării. În urma scurtcircuitelor și a incendiilor din zonă, orice activitate economică pe terenurile din jur a devenit imposibilă. Gardurile și vegetația au fost pârjolite de uleiul aprins care se scurgea din transformatorul amplasat pe unul dintre cei cinci stâlpi amplasați pe proprietatea familie Vasi. La vremea aceea, mama actualului proprietar era bolnavă, nedeplasabilă și locuia chiar în clădirea din imediata apropiere a transformatorului. Practic, proprietarul suportă prejudicii și i se încalcă în mod repetat dreptul la proprietate de către stăpânii echipamentelor electrice (stâlpii, cablurile, panourile, amplasate fără autorizație după cum afirmă Vasi Nicolae) și de către deservenții acestora, angajați să efectueze diverse lucrări.

În urma incendiilor și exploziilor, familia Vasi afirmă că le-a cerut socoteală echipelor de intervenție venite la fața locului. Aceștia au refuzat să se legitimeze și să încheie un proces verbal, ba chiar Nicolae a fost agresat de jandarmii trimiși de Prefectura Argeș la fața locului. Militarii l-au pus la pământ pe proprietarul recalcitrant și s-au suit cu bocancii pe el. Uitând de numeroasele demersuri făcute de Vasi, de-a lungul timpului, pentru mutarea echipamentelor sau pentru încheierea unei conveții cu transportatorul de energie, într-o intervenție televizată, primarul comunei Bughea de Sus, Nicolae Tarbă, l-a învinovățit pe proprietarul terenului pentru incidentele repetate.

Dosar cu autor necunoscut

Deși, încă din 2019, Vasi Nicolae a depus plângeri împotriva celor care i-au produs pagube pe proprietate, autoritățile nu au mișcat nici un deget în dosarul nr. 1124/P/2019. Proprietarul terenului a depus probe, filmări și mărturii din timpul incidentelor cu foc deschis. Recent, poliția din Bughea de Sus i-a trimis victimei o adresă prin care îl anunță că nu a reușit să găseasă vinovatul și a trecut cazul la autor necunoscut.

Vasi spune că proprietarii echipamentelor utilizate pentru transportul energiei electrice s-au ocupat de orice, numai de retehnologizare nu. Erau prea ocupați de a face bani cu cât mai puține cheltuieli. Omul a cerut de nenumărate ori mutarea acestor echipamente învechite de pe proprietatea sa și despăgubiri pentru prejudiciile produse. A fost tratat cu refuz sau i s-a transmis să mute stâlpii pe cheltuiala sa. Transportatorii au refuzat semnarea unei convenții cu proprietarul terenului.

Între timp, stăpânul S.C. Distribuție Energie Oltenia s-a schimbat. Epopeea familiei Vasi continuă. Se vor retehnologiza liniile de transport de energie sub conducerea MIRA ? Greu de spus. Deocamdată, pentru cetățeanul român Vasi Nicolae, din Bughea de Sus, prevederile Constituției României de la art. 44, alin.1 și alin.2, referitoare la garantarea și ocrotirea proprietății, sunt vorbe-n vânt.

Eduard Ovidiu Ohanesian

loading...
PUTETI CITI SI...