Kovesi cu ochii pe Bulgaria: Reprezentanța EPPO de la Sofia e destrămată de procurorul general mafiot Ivan Gesev!

Postat la: 22.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Kovesi cu ochii pe Bulgaria: Reprezentanța EPPO de la Sofia e destrămată de procurorul general mafiot Ivan Gesev!

Reprezentanța bulgară a Parchetului European se confruntă cu probleme grave, iar plecarea în masă a procurorilor delegați, a grefierilor și a procurorilor asistenți ridică semne de întrebare cu privire la modul în care este condusă instituția. Până în prezent au plecat doi din cei nouă procurori europeni delegați numiți. Se așteaptă ca un al treilea să plece foarte curând și mai multe persoane în cursul anului.

Prima demisie a unui procuror european a avut loc la jumătatea lunii ianuarie. Aceasta a fost înaintată de Boyko Kalfin, care va merge să lucreze la Parchetul Înaltei Curți de Casație (SCP). El a câștigat concursul pentru procurorul suprem anul trecut, dar a avut dreptul să rămână la procuratura europeană, întrucât locul său în cea bulgară este protejat. El a ales să plece imediat și să meargă la Ivan Geshev, scrie News Track.

La sfârșitul săptămânii trecute, Elena Popova a demisionat. Înainte de a deveni procuror european, ea a fost judecător la tribunalul special, iar acum se întoarce să lucreze ca judecător. Procurorul european Ivaylo Iliev încearcă să obțină un post la Agenția UE pentru cooperare în domeniul justiției penale (Eurojust), ceea ce s-ar putea întâmpla în curând.

Potrivit informațiilor neoficiale ale Mediapool, aproape toți ceilalți actuali procurori europeni delegați (cu excepția unuia) au aplicat la concursurile de promovare cu intenția de a se întoarce să lucreze sub conducerea lui Ivan Geshev. Postul preferat este în cadrul Parchetului de Apel din Sofia. Neoficial, se vorbește despre o atmosferă de lucru proastă și despre lipsa unor reguli de lucru. Oficial, cei care pleacă își arată dorința de a continua în altă parte.

Joi, 16 februarie, patru dintre cei cinci grefieri de la biroul bulgar al Parchetului European au părăsit instituția. Aceștia au înaintat un raport personal Laurei Kövesi în care descriu mediul de lucru toxic din instituție. Potrivit informațiilor neoficiale ale Mediapool, la biroul bulgar al Parchetului European nu există reguli de repartizare a cazurilor și nici reguli de organizare a biroului grefierului.

Doi dintre cei cinci procurori asistenți au plecat. Au rămas trei care sunt apropiați de persoane neaccidentate din comunitatea juridică. Doi sunt copiii unor profesori de drept de la Universitatea din Sofia, iar unul este fratele unui fost membru al Consiliului Judiciar Suprem. Problemele din biroul lui Kövesi de la Sofia lucrează în favoarea lui Ivan Geshev. Anul trecut, coaliția care susține cabinetul Petkov a avut idei de a crea o legislație care să ocolească procuratura bulgară prin intermediul KPKONPI și al Parchetului European.

În comentariile pentru Mediapool, biroul Laurei Kövesi a declarat că demisiile au fost de natură personală și nu vor fi comentate deocamdată. Conducerea Parchetului European „studiază cu atenție chestiunea" a ceea ce se întâmplă în Bulgaria. Raportul anual privind activitatea instituției va fi publicat în primele zile ale lunii martie și va conține rezultatele operaționale pentru toate țările, inclusiv pentru Bulgaria. După aceea, va exista o reacție din partea procurorului general european, Laura Kövesi.

Reprezentantul bulgar în Colegiul Parchetului European este fosta judecătoare Teodora Georgieva, care a fost nominalizată în urma unui concurs organizat de Ministerul Justiției în vara anului 2019. La acel moment, ministrul justiției era Danail Kirilov (GERB).

Procurorul Dimitar Belichev este adjunctul procurorului Teodora Georgieva din Bulgaria. Înainte de a fi aleasă procuror european, Georgieva a fost judecător administrativ la Sofia, iar înainte de asta a făcut un stagiu la procuratura districtuală și regională din Sofia. Ea este căsătorită cu Vasil Georgiev, care a fost ministru adjunct al afacerilor externe în cabinetul Petkov din cota ITN. Înainte de aceasta, Georgiev a fost atașat comercial în Turcia, iar apoi a fost manager în companii din rețeaua „Prista Oil" a fraților Bobokov.

În urmă cu câteva luni, guvernul interimar a obținut o nouă clădire pentru procurorii europeni delegați în Bulgaria, dar nu a existat nicio activitate privind absorbția imobilului. La sfârșitul lunii noiembrie, Consiliul Judiciar Suprem a numit, de asemenea, trei noi procurori europeni delegați, dar aceștia nu și-au preluat încă mandatul, ceea ce depinde de sediul din Luxemburg.

Până în prezent, procurorii delegați bulgari au obținut doar o singură condamnare cu suspendare împotriva unui fost angajat al Fondului Agricol de Stat. Sentința în sine este rezultatul unui acord aprobat de instanță. În aproape doi ani de activitate, doar câteva cazuri au fost aduse în instanță și aproape 150 sunt încă în curs de investigare.

Soarta dosarelor trimise de CPPCC cu privire la nereguli în achizițiile publice pentru renovarea transportului public în Varna, Stara Zagora și Vratsa rămâne neclară. În toate cele trei cazuri, municipalitățile în cauză sunt municipalități GERB, iar comisia anticorupție a anunțat nereguli în contracte în valoare de aproape 200 de milioane de leva, care au fost finanțate cu bani europeni.

Selecția procurorilor delegați nu a decurs fără probleme încă de la început. După prima procedură, Colegiul Parchetului European a aprobat doar patru din cei zece candidați nominalizați de Consiliul Judiciar Suprem, ceea ce a provocat o reacție serioasă în Bulgaria. Candidații nominalizați de CSM au fost considerați nepotriviți.

Abia în cadrul celei de-a doua proceduri, procurorii europeni delegați au devenit cinci. Cea de-a treia procedură a eșuat din lipsă de candidați. Aceasta a fost urmată de o a patra procedură pentru șase, în care Colegiul procurorilor a aprobat doar trei din cei cinci necesari. Apoi, numărul total de procurori a devenit nouă în cadrul celui de-al cincilea concurs al CSM.

În cel de-al șaselea, încă trei au fost selectați, dar nu au fost încă numiți de Luxemburg. În schimb, cei deja aprobați au început să plece în masă. Inițial, Bulgaria trebuia să numească 10 procurori europeni delegați, dar vara trecută Kövesi a insistat să crească numărul la 15 din cauza volumului mare de muncă. Având în vedere ceea ce se întâmplă la Sofia, este evident că această cotă va rămâne neocupată pentru o lungă perioadă de timp.

Având în vedere această lipsă de interes din partea procurorilor și problemele din biroul lui Kövesi, există un risc real ca Parchetul European din Bulgaria să eșueze pe fondul unor așteptări mari.

În acest caz, Laura Kövesi și colegiul procurorilor din Luxemburg nu pot fi considerați responsabili pentru selecția personalului din Bulgaria, deoarece aceștia sunt numiți de instituțiile bulgare. Problema constă în capacitatea conducerii Parchetului European de a rezolva problemele cu procurorii săi delegați în diferitele state membre.

loading...
PUTETI CITI SI...