Jocuri de culise în dosarul Ginecologului Morții. Decizie de ultimă oră luată de tatăl fătului decedat

Postat la: 10.09.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Jocuri de culise în dosarul Ginecologului Morții. Decizie de ultimă oră luată de tatăl fătului decedat

Revenim in scandalul pe care Ziuanews l-a prezentat pe larg in urma cu putina vreme, referitor la Ginecologul Morții, cu o decizie de ultimă oră luată de tatăl fătului mort.

Grație unde decizii aberante a Judecătoriei Bacău, George Ovidiu Bălan, un celebru ginecolog din urbea lui Bacovia, supranumit acum "Ginecologul Morții", continuă să ”fenteze” executarea condamnării în dosarul morții unui făt. ÎCCJ l-a găsit vinovat, însă medicul a reușit, până în clipa de față, să se “ascundă” de plată. Între timp, Breahnă Elena Cătălina și Cîrlan Marius Sebastian, părțile pe care magistrații de la Înalta Curte le-au declarat vătămate, sunt disperate, iar instanțele locale sunt acuzate că îl favorizează pe doctor.

Dosarul s-ar putea termina pe 11 octombrie, la Bacău, când judecătorii vor lua o decizie în cazul unei cereri de revizuire depusă de avocatul ginecologului. Cîrlan Marius Sebastian nu a stat, însă, cu mâinile în sân și a depus o contestație la Tribunalul Bacău, iar zilele acestea urmează să se decidă dacă va intra în posesia banilor până la judecarea cererii de revizuire, ce va avea loc luna viitoare. De partea cealaltă, ginecologul George Ovidiu Bălan, solicită, incredibil, cheltuieli de judecată!

În 2011, doctorul George Ovidiu Bălan avea în observație o tânără gravidă. La momentul respectiv, Breahnă Elena Cătălina a fost programată pentru operație de cezariană în data de 2 august, însă pe data de 27 iulie l-a sunat pe acesta pentru a o interna mai din timp. Zis și făcut. Cu toate că, încă, era în concediu, ginecologul a acceptat, sub parafa sa, solicitarea tinerei. După care a plecat să se bucure vacanța care se încheia pe 30 iulie. O zi mai târziu, într-o sâmbătă, una dintre asistentele Spitalului Județean din Bacău a alarmat doctorii care erau de gardă din cauza faptului că bătăile inimii fătului nu se mai auzeau.

S-a efectuat o ecografie care a confirmat faptul că fătul era mort. La scurt timp, cunoscutul ginecolog din Bacău a fost chemat la spital. S-a efectuat operația de cezariană, după care George Ovidiu Bălan concluzionat cauza decesului ca fiind “nod adevărat de cordon”. O afecțiune dificil de depistat, cauzată de mișcările fătului, care trece printr-o buclă a cordonului ombilical. Acest nod poate cauza afecțiuni ale fătului prin ștrangularea unor vase de sânge sau organe pe timpul evoluției intrauterine, dar poate provoca și moartea atunci când începe travaliul nașterii, iar fătul este sugrumat cu cordonul ombilical dacă nu se intervine chirurgical în timp util.

În urma autopsiei, diagnosticul stabilit de George Ovidiu Bălan a fost contrazis de colegii săi. Ultimii au constatat o restricție de creștere, precum și anomalii ale placentei. Ceea ce presupunea că reputatul ginecolog ar fi trebuit să știe încă din timpul sarcinii despre afecțiune. În fața anchetatorilor, medicul a mai precizat că spitalul nu dispune de ecograf și că din cauza acestui lucru nu a putut depista afecțiunile fătului în timp util, pentru a-l salva. Lucru total fals!

Respectivul ecograf exista în unitatea medicală, astfel că niciunul dintre colegii lui George Ovidiu Bălan nu i-a susținut teoria. Situație în care ginecologul ar fi încercat să arunce vina pe colegii lui, care s-au ocupat de Breahnă Elena Cătălina cât timp a fost internată. Nu a avut nici acum succes!

În principal deoarece, în momentul în care a semnat internarea sub propria parafă, George Ovidiu Bălan a preluat și responsabilitatea pacientului. Conform regulamentului, când un medic aflat în concediu își internează pacientul, este obligat să solicite încheierea perioadei de odihnă. Astfel că magistrații din Bacău l-au condamnat definitiv pe cunoscutul ginecolog la 10 luni de închisoare cu suspendare. În plus, a mai primit  și 2 ani și 10 luni de probațiune. De asemenea a fost pus și la plata unor despăgubiri față de părțile implicate, părinții fătului, Breahnă Elena Cătălina și Cîrlan Marius Sebastian.

Banii pe care cei amintiți mai sus nu i-au văzut nici până în clipa de față. În primă fază, instanța a decis, la fond, ca gravida să primească din partea ginecologului suma de 45.000 de lei, aproape 10.000 de euro. Ulterior, la apel, tatăl copilului a obținut, la rândul lui, 30.000 de lei. Scandalul este, de-a dreptul, monstruos în clipa de față. La Bacău este un adevărat haos, iar imaginea Spitalului Județean are de suferit. Mai ales că avocata lui George Ovidiu Bălan, Camelia Bălan, a depus cerere de revizuire, care va fi supusă analizei pe data de 11 octombrie, la Judecătoria Bacău.

Breahnă Elena Cătălina și Cîrlan Marius Sebastian au încercat să-l execute silit pe George Ovidiu Bălan, conform deciziei definitive și irevocabile dată de ÎCCJ București, pe data de 3 noiembrie 2017. A trecut, însă, aproape un an de atunci, iar părțile care au fost considerate vătămare de magistrați nu au văzut nimic! Ba mai mult, judecătorii au considerat că trebuie să se soluționeze cererea de revizuire înainte ca Breahnă Elena Cătălina și Cîrlan Marius Sebastian să-și primească despăgubirile. În mod normal, medicul ar fi trebuit să achite cei 75.000 de lei tinerilor în cauză. Pentru că decizia ÎCCJ a fost definitivă!

Iar dacă, ulterior, ar fi avut câștig de cauză în urma soluționării cererii de revizuire, medicul ar fi urmat să-și recupereze banii pe care i-a oferit drept despăgubire. Lucru care nu s-a întâmplat! Instanțele locale sunt, acum, acuzate că îl favorizează pe ginecolog! Care vrea, prin acest tertip, să scape de plata respectivilor banii până pe data de 11 octombrie, când va fi luată în discuție cererea de revizuire. Când, de altfel, speră să scape nepedepsit și să nu mai fie nevoit să achite niciun leu din cei 75.000 de lei pe care magistrații i-au stabilit.

Cert este că Marius Sebastian Cîrlan nu a stat cu mâinile în sus. Nu se poate împăca cu gândul că George Ovidiu Bălan ar putea scăpa de plata despăgubirilor și a înaintat o contestație la Tribunalul Bacău, prin care solicită plata banilor înainte de data de 11 octombrie, când ar urma să se judece cererea de revizuire. O decizie finală urmează a fi luată zilele următoare. Tatăl îndurerat speră ca, într-un final, va avea câștig de cauză și va intra în posesia despăgubirilor care i se cuvin. Sunt, însă, șanse mici dacă ținem cont de modul în care s-au desfășurat, până acum, ostilitățile la Bacău. O instanță locală ține pe loc o decizie luată de ÎCCJ!

Luca Iliescu

loading...
PUTETI CITI SI...