Irlanda: Înmormântări amânate pe măsura ce creșterea numărului de decese aglomerează firmele de pompe funebre

Postat la: 20.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Irlanda: Înmormântări amânate pe măsura ce creșterea numărului de decese aglomerează firmele de pompe funebre

Creșterea accentuată a numărului de decese din ultimele săptămâni a perturbat aranjamentele funerare și a pus o presiune fără precedent asupra morgilor.

O analiză a anunțurilor mortuare de pe website-ul rip.ie, făcută de Irish Examiner arată că au fost 9.718 de anunțuri publicate într-o perioadă de 8 săptămâni din 1 decembrie 2022 până în 25 ianuarie 2023 - cu 20% mai mult față de 8.075 anunțuri publicate în aceeași perioadă a anului precedent.

Cifrele sunt de asemenea considerabil mai mari decât cele 8.135 anunțuri mortuare publicate în aceeași perioadă până la 25 ianuarie 2021, când țara era în ghearele celei rele perioade a pandemiei COVID.

Înainte de pandemie, au fost publicate 6.802 de anunțuri mortuare în cele 8 săptămâni dinainte de 25 ianuarie 2019, aproape cu 3.000 mai puține decât în săptămânile recente.

Frecvența deceselor în Cork a fost atât de mare în ultimele două luni încât cadavrele au trebuit să fie depozitate în spitalele orașului până când la morga orașului s-a creat spațiu disponibil.

"Între 19 decembrie și 3 ianuarie, peste 100 de decese au fost înregistrate la biroul meu," a spus Philip Comyn, procuror al orașului Cork, se arată în Irish Examiner.

Acesta este cel mai mare număr înregistrat vreodată pe o astfel de durată de timp, depășind chiar și cea mai aglomerată perioadă din timpul pandemiei COVID-19.

"Morga [de la Spitalul Universitar Cork] avea atât de multe cadavre încât nu mai putea primi altele și celelalte spitale din Cork au fost nevoite să-și păstreze decedații peste noapte."

Ivan Perry, de la Școala de Epidemiologie și Sănătate Publică UCC, a afirmat că vârful de mortalitate s-ar putea datora gripei și altor afecțiuni respiratorii.

"Ar putea fi posibil ca oamenii să fie un pic mai vulnerabili după COVID deoarece, spre exemplu, există un risc ridicat de afecțiuni la inimă după COVID, astfel încât și acest lucru ar putea contribui."

O analiză a rip.ie arată că erau 1,092 de decese numai în Cork în perioada 1 decembrie, 2022, 25 ianuarie, 2023 - o creștere cu 16.4% față de anul precedent.

Au fost 1,007 de anunțuri mortuare din decembrie 2020 până în ianuarie 2021, față de doar 786 în aceeași perioadă a anului 2019.

Mr Comyn a afirmat că au fost înregistrate rate mari de mortalitate în toată țara. El a mai spus că Dr Margot Bolster, asistentul medicului legist, și personalul morgii "începeau munca la 6 dimineața, inclusiv sâmbetele, pentru a rezolva restanțele".

Și procurorul din Mayo, Patrick O'Connor, a remarcat "un număr extraordinar de mare de decese" în perioada 15 decembrie - 15 ianuarie.

"Într-o perioadă de 1 - 5 zile , s-au efectuat 17 autopsii în Spitalul Universitar Mayo, ceea ce este foarte neobișnuit," a spus acesta.

"În mod obișnuit ar fi cam una pe zi poate. Și acestea sunt doar autopsii în cazuri de moarte subită sau în circumstanțe deosebite. Realitatea este că numărul [de decese] este mult mai mare.

"Se pune o mare presiune pe serviciile din linia întâi - doctorii, antreprenorii de pompe funebre, medicii legiști, și chiar procurorii."

Willie O'Dea, membru al partidului republican Fianna Fáil și deputat din Limerick a afirmat că a remarcat ‘o uriașă creștere a numărului de funeralii' înainte de Crăciun. Foto: Niall Carson/PA Wire

Willie O'Dea, membru al partidului republican Fianna Fáil și deputat din Limerick a afirmat că a remarcat ‘o uriașă creștere a numărului de funeralii' înainte de Crăciun și a înaintat o interpelare parlamentară către ministrul sănătății Stephen Donnelly în legătură cu excesul de mortalitate.

El a spus că priveghiurile și depunerile au fost perturbate, fiind nevoie să se facă în chiar timpul zilei, deoarece datorită numărului mare de morți nu era timp să se desfășoare în timpul serii pentru toată lumea.

Peadar Tóibín, membru al partidului republican Aontú solicită o investigație în legătură cu inexplicabila creștere a mortalității.

Acesta a atras atenția asupra închiderii unor servicii critice de sănătate și analiză în timpul pandemiei Covid-19 și a spus că orice legătură a acestui fapt cu actuala rată a mortalității ar trebui investigată.

Săptămâna trecută, au fost făcute interpelări în Camera Comunelor a Marii Britanii pentru o investigație în legătură cu cauzele creșterii mortalității în UK.

Aproape 17,381 de decese au fost înregistrate în Anglia și Wales în cele șapte zile dinainte de 13 ianuarie - cu 2,837 peste media pentru această perioadă a anului, conform Biroului Național de Statistică al UK.

loading...
PUTETI CITI SI...