Intrebarea de 100 de puncte pentru liderul Pro România: a fost sau nu racolat de servicii?

Postat la: 05.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Intrebarea de 100 de puncte pentru liderul Pro România: a fost sau nu racolat de servicii?

Președintele Traian Băsescu a lansat în 2014 o acuzație extrem de grava la adresa lui Victor Ponta, conform careia ar fi fost ofiter acoperit al SIE. In decursul timpului, Ponta nu a raspuns la aceasta acuzatie. Acum, odata cu alegerile europarlamentare din 26 mai, ea a fost repusă pe tapet de o parte a media.

În mod normal, orice partid sau lider politic ar fi încercat să dezmintă imediat o astfel de acuzație, pentru a-i pune capăt. Victor Ponta și Pro România aleg însă să treacă sub tăcere subiectul, ca și cum acesta nu ar exista. Această non-reacție este stranie pentru cineva care nu are nimic de ascuns. Iată de ce tăcerea nu face decât să crească suspiciunile și să potențeze și mai mult nebuloasa legată de trecutul lui Victor Ponta.

Păienjenișul de ofițeri din jurul carierei lui Victor Ponta

Dacă analizăm cariera politică a lui Victor Ponta, vom remarca prezența în anturajul domniei sale a unor persoane din zona serviciilor. Este de notorietate faptul că fostul șefi al SRI, George Maior, i-a fost naș lui Victor Ponta. Se cunoaște și faptul că socrul lui Victor Ponta este nimeni altul decât Ilie Sârbu, despre care au existat informații rezonabile că a avut în trecut legături cu DIE. Nu este un secret nici faptul că, generalul Gabriel Oprea îi este cumătru lui Victor Ponta.

Dar la fel de interesant este și prezentul lui Victor Ponta, nu doar trecutul. Astfel, unul din oamenii care îl consiliază în prezent pe liderul Pro România este Silviu Predoiu, cel care până în vara anului trecut a fost considerat, pe drept cuvânt, șeful de facto al SIE. De asemenea, prezența pe lista de candidați pentru alegerile europarlamentare a unor persoane suspecte că ar fi fost racolate de servicii este o altă informație care nu face decât să amplifice suspiciunea în legătură cu Pro România și rolul pe care îl are de jucat acest partid pe scena politică.

Rolul Pro România în alegerile europarlamentare

Politica, se spune, este un joc de sumă nulă. Asta înseamnă că, dacă un partid câștigă în plan electoral, acest lucru nu se întâmplă decât dacă un alt partid, care împarte același electorat, pierde din poziții. Iată de ce, rolul Pro România a fost unul cât se poate de clar încă de la înființarea sa - acela de a rupe din electoratul PSD. Așa se explică atacurile directe ale Pro România la adresa PSD, respectiv racolarea disidenților din acest partid.

Miza alegerilor europarlamentare este, din acest punct de vedere, una uriașă pentru partidul condus de Victor Ponta. Aceste alegeri pot să confirme viitorul acestui partid sau să-l anuleze, dacă Pro România va obține un scor mic. Toate acestea, determină Pro România să fie părtașa la jocurile, inclusiv cele de culise, care ar șubrezi PSD ca partid politic.

De ce tace Victor Ponta în legătură cu acuzațiile aduse?

Media a încercat să explice în două feluri această tăcere ciudată a liderului Pro România. Una din explicații este de natură legală și se referă la faptul că statutul de procuror, de care s-a bucurat Victor Ponta în tinerețea sa, este incompatibil cu orice altă "meserie", inclusiv de racolat al serviciilor secrete.

Cea de-a două explicație este de natură politică. Dacă Victor Ponta ar recunoaște că a avut vreo conexiune cu serviciile secrete, acest lucru ar compromite șansele de a se reafirma ca lider politic. Cert este că, până în prezent, acuzat fiind că ar fi fost racolat de servicii, Victor Ponta a preferat să tacă sau să se eschiveze prin răspunsuri ironice, de genul: și dacă aș fi fost agent acoperit, aș fi obligat să răspund tot "nu" pentru că legea nu îi permite unui agent să își dezvăluie identitatea.

Alegerile europarlamentare adaugă o dimensiune și o responsabilitate în plus pentru liderul Pro România. Și asta pentru că ar fi vorba de trimiterea unui/unor parlamentari acoperiți în Parlamentul European. Dacă Victor Ponta este în "deal" cu serviciile, acest lucru nu ar însemna decât o nouă spirală a complicității și, deci, un control total al liderului Pro România de către "statul paralel".

loading...
PUTETI CITI SI...