Interceptări explozive obtinute de Washington Post despre o altă față a președintelui Zelenski - agresivitatea reală și planurile sale extreme
Postat la: 14.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
În ciuda asigurărilor date guvernelor occidentale care îi furnizează arme că nu le va folosi pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, acasă, în spatele uşilor închise, Volodimir Zelenski a propus să se meargă într-o direcţie mai îndrăzneaţă: să fie ocupate aşezări ruseşti pentru a obţine o pârghie asupra Moscovei, să fie bombardată conducta Drujba care transportă petrol rusesc în Ungaria, ţară membră NATO, tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte în interiorul graniţelor Rusiei, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top şi lideri militari, relatează The Washington Post.
Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, au fost obţinute de The Washington Post şi fac parte din setul mai amplu de informaţii secrete americane care au circulat pe platforma de mesagerie Discord, unde au fost postate ilegal de Jack Teixeira, angajat al bazei aeriene din Massachussetts a Gărzii Naţionale americane, tânărul fiind în prezent arestat.
Informaţiile au fost culese prin intermediul comunicaţiilor digitale interceptate, oferind o privire rară asupra modului în care Zelenski lua decizii în mijlocul atacurilor în valuri cu rachete ruseşti şi al crimelor de război.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a câştigat încrederea guvernelor occidentale pentru că a evitat să folosească armele pe care acestea le furnizează în atacuri asupra teritoriului Rusiei şi prin faptul că a acordat prioritate atacurilor împotriva forţelor ruseşti din interiorul graniţelor Ucrainei. Documentele văzute de The Washington Post dezvăluie însă un lider cu instincte agresive, care contrastează puternic cu imaginea sa publică de om de stat calm şi stoic care face faţă atacurilor brutale ale Rusiei.
Pentagonul, unde liderii militari americani de rang înalt au fost informaţi cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor, precizează The Washington Post.
Potrivit interceptărilor, în unele cazuri, Zelenski limitează ambiţiile subordonaţilor săi, dar în altele, el este cel care propune acţiuni militare riscante.
Astfel, la o reuniune de la sfârşitul lunii ianuarie, Zelenski a sugerat ca Ucraina "să efectueze lovituri în Rusia", timp în care trupe terestre ucrainene ar fi urmat să fie trimise pe teritoriul inamic pentru a "ocupa localităţi de frontieră ruseşti nespecificate", arată un document "strict secret". Scopul acestei operaţiuni ar fi fost "să ofere Kievului o pârghie în discuţiile cu Moscova", potrivit documentului.
În cadrul unei întâlniri separate, la sfârşitul lunii februarie, cu generalul Valeri Zalujni, şeful Statului Major, Zelenski "şi-a exprimat îngrijorarea" că "Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acţiune capabile să atingă dislocările de trupe ruseşti din Rusia şi nici ceva cu care să le poată ataca". Zelenski a "sugerat apoi ca Ucraina să atace locaţii de desfăşurare nespecificate din Rostov", o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.
La o şedinţă de la mijlocul lunii februarie cu vicepremierul Iulia Svrîdenko, Zelenski a sugerat să fie "aruncată în aer" conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol rusesc Ungariei. "Zelenski a subliniat că Ucraina ar trebui pur şi simplu să arunce în aer conducta şi să distrugă, probabil, industria ungurului Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc", se arată în document.
În detalierea conversaţiei, oficialii serviciilor americane de informaţii notează că Zelenski "îşi exprima furia faţă de Ungaria şi, prin urmare, putea face ameninţări hiperbolice, fără sens", o caracterizare care nu însoţeşte celelalte relatări despre Zelenski care sugerează acţiuni militare îndrăzneţe. Deşi Ungaria face parte nominal din alianţa occidentală, Orban este considerat în general cel mai apropiat lider european de Kremlin, notează WP.
Pe de altă parte, nu toate documentele clasificate îl arată pe Zelenski făcând presiuni pentru o acţiune mai agresivă împotriva Rusiei. Unul dintre documente descrie un plan dezvoltat anul trecut de agenţia militară de informaţii a Ucrainei (condusă de generalul Kirilo Budanov - n.r.) pentru a efectua atacuri secrete asupra forţelor ruseşti din Siria, folosind ajutorul secret al kurzilor.
Planul detaliat ar fi deschis un nou câmp de luptă la mii de kilometri de Ucraina, dar în decembrie, Zelenski le-a ordonat consilierilor săi să "înceteze planificarea de operaţiuni împotriva forţelor ruseşti din Siria", se arată în document, fără a explica de ce planul a fost abandonat.
Când a fost întrebat, în timpul unui interviu cu The Washington Post, acordat la Kiev, dacă a sugerat să ocupe părţi din Rusia, Zelenski a respins afirmaţiile serviciilor de informaţii americane ca fiind "fantezii", dar şi-a apărat dreptul de a folosi tactici neconvenţionale în apărarea ţării sale, menţionează cotidianul american.
"Ucraina are tot dreptul să se protejeze, iar noi o facem. Ucraina nu a ocupat pe nimeni, ci viceversa", a declarat Zelenski. "Când au murit atât de mulţi oameni şi au existat gropi comune şi poporul nostru a fost torturat, sunt sigur că trebuie să folosim orice tertipuri", a punctat liderul ucrainean.
Întrebat despre informaţiile care indică faptul că a luat în calcul folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi Rusia, Zelenski a spus că nu este un lucru la care Ucraina se gândeşte. "Nimeni din ţara noastră nu a dat ordine pentru ofensive sau lovituri pe teritoriul rusesc", a asigurat el.
În interviu, Zelenski a mai declarat că îşi rezervă dreptul de a explora o serie de opţiuni militare. "Am o mulţime de generali cu care lucrez", a spus Zelenski. "Şi acestea sunt conversaţiile mele personale", a punctat liderul ucrainean. "Războiul se referă la ocuparea Ucrainei", a adăugat el. "Ucraina trebuie să câştige", a insistat preşedintele.
Nu este clar dacă Statele Unite au împărtăşit cu aliaţii relatările despre ceea ce punea la cale Zelenski, dar preşedintele ucrainean continuă să se bucure de sprijinul puternic al guvernelor occidentale, care i-au furnizat o gamă tot mai sofisticată de armament, notează The Washington Post.
Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima ţară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune. Storm Shadow, un sistem de rachete de croazieră au o rază de acţiune de 250 de km, depăşind cu mult raza de acţiune de 80 de km a lansatoarelor HIMARS furnizate de SUA.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că racheta ar oferi Ucrainei "cea mai bună şansă" de a se apăra şi ar urma să fie folosită doar "în interiorul teritoriului suveran ucrainean".
Un purtător de cuvânt al Ambasadei britanice la Washington a refuzat să comenteze dacă remarcile lui Zelenski din documentele scurse ar putea face Londra să reflecteze la decizia sa, menţionează The Washington Post.
Folosirea rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi în interiorul Rusiei este un subiect deosebit de sensibil pentru Casa Albă, care se teme de mult timp că războiul ar putea scăpa de sub control şi ar putea forţa o confruntare catastrofală între Statele Unite şi Rusia, cele mai mari puteri nucleare din lume.
Deşi Washingtonul i-a oferit lui Zelenski armament avansat în valoare de miliarde de dolari, preşedintele Biden a respins constant cererea liderului ucrainean de a primi sistemul ATACMS (prescurtare de la Army Tactical Missile System), cu rază lungă de acţiune, capabil să lovească ţinte aflate la o distanţă de până la 300 de kilometri.
De la începutul războiului, Biden a declarat că Statele Unite "nu încurajează şi nu permit Ucrainei să lovească dincolo de graniţele sale".
Pe de altă parte, administraţia Biden susţine că nu comentariile interceptate ale lui Zelenski sunt cauza reţinerii în privinţa furnizării de sisteme ATACMS. "Ucraina s-a angajat în repetate rânduri să folosească armele furnizate de SUA în mod responsabil şi strategic, atunci când este necesar, pentru a contracara agresiunea rusă, şi suntem încrezători că aşa va fi în continuare", a declarat un oficial american din domeniul apărării.
Încă de anul trecut, Zelenski a promis că Ucraina nu va folosi niciodată arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, un angajament pe care Casa Albă spune că l-a respectat. "Preşedintele Zelenski şi-a respectat promisiunile pe care i le-a făcut preşedintelui Biden şi nu credem că acest lucru se va schimba", a declarat un oficial cu rang înalt al administraţiei.
Unul dintre motivele pentru care nu se furnizează rachete cu rază lungă de acţiune este numărul "relativ mic de sisteme ATACMS" pe care Statele Unite le au pentru propriile nevoi de apărare, a declarat în luna martie, pentru Defense One, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme.
Cu toate acestea, Zelenski a declarat că el crede că Statele Unite nu trimit armele pentru că nu au încredere în Kiev. "Cred că le este teamă că le-am putea folosi pe teritoriul Rusiei", a declarat Zelenski pentru The Washington Post. "Dar eu le-aş spune întotdeauna partenerilor noştri: Avem o ţintă prioritară pentru care consumăm pachetele de muniţie pe care le primim şi le consumăm pentru eliberarea teritoriilor ocupate ucrainene", a spus el.
Deşi nu există niciun indiciu că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a lovi în teritoriul rusesc, nu acelaşi lucru se poate spune despre utilizarea de către Kiev a dronelor capcană.
Exploziile provocate de vehicule aeriene fără pilot au devenit un eveniment obişnuit în Rusia, inclusiv în Rostov, unde o dronă s-a prăbuşit luna aceasta peste o rafinărie de petrol. Oficialii ucraineni sunt ambigui în legătură cu aceste incidente, lăsând să se înţeleagă că sunt responsabili, dar fără a-şi asuma direct meritele.
Două atacuri cu drone, în decembrie, asupra bazei aeriene ruseşti Engels din Saratov, situată la peste 600 de km de graniţa ucraineană, au arătat "că avem capacitatea de a ajunge mult mai departe decât ar fi de aşteptat", a comentat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean de Securitate Naţională şi Apărare, într-un interviu acordat la începutul acestui an.
Luna aceasta, Rusia a acuzat Ucraina că a organizat un atac cu dronă menit să îl ucidă pe preşedintele Vladimir Putin la Kremlin. Videoclipurile care circulă pe reţelele sociale, verificate de The Washington Post, arată două drone care se îndreaptă spre Kremlin în jurul orei locale 2:30 a.m. Acuzaţia a fost negată cu tărie de oficialii ucraineni, inclusiv de Zelenski.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...
-
Arafat e obsedat de ambulanțe: Afacerea "DeltaMed" de aproape un miliard de euro bagă comisioane uriașe în buzunarele mafiei IGSU din 5 în 5 ani!
In urma cu aproape cinci ani, Ziuanews scria despre miza pe care o are Raed Arafat referitor la serviciile de ambulanta ...