Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va deshuma un luptător anticomunist, la 32 de ani de la moarte, pentru a stabili cum a murit

Postat la: 17.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului va deshuma un luptător anticomunist, la 32 de ani de la moarte, pentru a stabili cum a murit

Specialiştii considerând că leucemia i-a fost cauzată de anumite proceduri de tortură la care a fost supus de Securitate şi spunând că o persoană poate fi iradiată şi prin ingestia unor substanţe care se pun în băuturi.

„Pe baza contextului, a evoluţiei şi particularităţilor specifice acestui caz, la care se adaugă unele mărturii, există suspiciunea că moartea lui Mugur Călinescu a putut fi provocată de tratamentul ce i s-a aplicat la Securitate. Conform părerii specialiştilor în domeniu, există posibilitatea ca o persoană să poată fi iradiată şi prin ingestia unor cantităţi de substanţe care se pun de obicei în băuturi. Izotopii radioactivi se fixează în ţesuturile organismului, reacţionând în timp cu efect negativ asupra stării de sănătate a persoanei contaminate, putând provoca boli grave care duc la moarte, leucemia fiind una dintre acestea", spune Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Specialiştii spun că există şi alte cazuri similare semnalate în special în cursul anilor 1970-1980, în care mai multe persoane au decedat în urma unor proceduri suportate în timpul anchetelor Securităţii.

„Era şi aceasta o tehnică subtilă şi «curată» pentru a se scăpa de cei incomozi într-un timp relativ mai lung şi nu chiar pe moment, care nu lăsa însă urme vizibile pe trupurile victimelor. Din păcate, niciodată până în prezent astfel de cazuri nu au fost verificate şi cercetate de instituţiile abilitate ale statului pentru a putea fi dovedite. Din această optică, cazul Iulian Mugur Călinescu poate servi ca exemplu şi ar putea deschide o lungă listă de victime decedate în astfel de condiţii", subliniază IICCMER.

Potrivit Institutului, acţiunea de investigaţie va fi realizată de mai mulţi arheologi şi istorici ai Institutului şi va consta în deshumarea lui Iulian Mugur Călinescu, luptător anticomunist, decedat la vârsta de 20 de ani din cauza leucemiei, pentru a stabili dacă boala i-a fost sau nu cauzată de procedurile de tortură la care a fost supus în perioada comunismului.

Iulian Mugur Călinescu s-a născut în Botoşani în 1965 şi a fost unul dintre elevii şi studenţii care au încercat să se împotrivească prin diverse metode sistemului autoritar şi regimului Ceauşescu. Acesta scria pe zidurile clădirilor şi pe garduri diverse lozinci, precum „Vrem sindicate libere", „Vrem libertatea cuvântului", „Jos Ceauşescu!", „Vrem hrană, Vrem respectarea tuturor drepturilor, Vrem libertate", "Ne-am săturat de stat la cozi imense, Nu mai putem accepta mizeriile şi nedreptăţile din ţara asta", "Vrem democraţie", "Vrem dreptate şi libertate" şi altele.

„Toate aceste texte au fost scrise cu cretă şi cu litere majuscule, fiind executate numai după lăsarea întunericului, când nu mai era circulaţie pe străzile oraşului. Prima inscripţie a fost realizată în seara târzie a zilei de 12 septembrie 1981 pe zidul clădirii Comitetului Judeţean al PCR, fiind descoperită de autorităţi a doua zi. În noaptea următoare au fost scrise alte texte pe trei panouri de tablă ale gardului ce împrejmuia şantierul de construcţie al Casei de Cultură a oraşului", precizează reprezentanţii IICCMER.

Mugur Călinescu a fost prins într-o noapte în timp ce scria pe un zid astfel de lozinci şi transportat la sediul Securităţii, care a pornit o anchetă. Securitatea făcea filaje şi îi înregistra convorbirile telefonice, tânărul mergând periodic la sediul Securităţii, unde, potrivit IICCMER, era obligat să stea ore întregi în faţa unei lămpi aprinse şi să bea o ceaşcă de cafea. După fiecare astfel de vizită la sediul Securităţii, Mugur Călinescu îi spunea mamei sale că nu se simte bine şi că are dureri de cap, precizează reprezentanţii Institutului.

Tânărul a primit ordin de încorporare în armată în 1983. La examinarea medicală, acesta a fost găsit inapt şi a fost internat la Spitalul Militar din Iaşi, iar ulterior la Spitalul Judeţean Sf. Spiridon, unde a fost diagnosticat cu leucemie, asociată cu ciroză hepatică şi icter mecanic. Mugur Călinescu moare doi ani mai târziu, ultimele sale cuvinte fiind: "Mamă, ce călăi de oameni pot fi!", spune Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Iulian Mugur Călinescu a primit, în 2008, post-mortem, de la Comisia pentru Constatarea Calităţii de Luptător în Rezistenţa Anticomunistă (CCCLRA), titlul de luptător anticomunist.

loading...
PUTETI CITI SI...