Instituțiile conduse de Arafat și Streinu-Cercel decid care pacienți cu COVID beneficiază de servicii medicale cu standard privat la Monza

Postat la: 07.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Instituțiile conduse de Arafat și Streinu-Cercel decid care pacienți cu COVID beneficiază de servicii medicale cu standard privat la Monza

1.581 de pacienți cu COVID au fost transferați, internați și tratați la secția externă Monza Metropolitan Chitila în perioada 9 septembrie-25 octombrie, conform unui răspuns al Ministerului Sănătății către Libertatea.

Construit de stat cu ajutorul unor firme, Auchan și Leroy Merlin, și a voluntarilor, pavilionul din Bucureștii Noi a fost inaugurat de președintele Iohannis, în prezența lui Raed Arafat. Apoi, fără vreo informare publică, construcția a fost dată spre operare clinicii private Monza, căpătând și numele privat Monza, mai exact "secția externă Monza Metropolitan Chitila de suport COVID".

Aici se asigură un triaj al pacienților, cărora li se fac analize, inclusiv tomografie pulmonară, conform unor oficiali Monza, care au acceptat să explice situația, fără a fi citați cu nume. După o zi, două de spitalizare, în funcție de gravitatea bolii și de locurile disponibile, sunt trimiși acasă sau în spitalele unde sunt tratați. Practic, fără a mai sta la coada camerelor de gardă de la spitalele publice, cei care ajung la Monza din Bucureștii Noi sunt evaluați sub aspectul bolii COVID și apoi transferați.

Dar cine decide cine ajunge aici? Potrivit ministerului, pacienții sunt direcționați către Monza Metropolitan Chitila de suport COVID, operat de privați prin decizia: DSP București și Ilfov; CNCCI - Centrul Național de Coordonare și Control al Intervenției (subordonat lui Arafat); Spitalul Matei Balș - condus de managerul Streinu-Cercel.

De altfel, Cercel și Arafat sunt și cei care au participat la parafarea înțelegerilor și actelor adiționale cu Monza. Întâi Cercel, iar apoi s-a adăugat și Arafat. Instituția condusă de Nelu Tătaru susține că proiectul Bucureștii Noi este "un exemplu de colaborare public-privat ca răspuns al sistemului la pandemia de COVID-19". Acest parteneriat public-privat nu a fost anunțat însă publicului niciodată.

"Grupul Policlinico di Monza a semnat împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență, INBI Matei Balș și partenerii actul adițional 1/6.08.2020 la contractul de comodat nr. 3853973 și 4791/23.04.2020, în calitate de operator medical", a comunicat MS către redacția Libertatea. Cei numiți "parteneri" în act sunt firmele care au ajutat la construcție și dotare, Auchan și Leroy Merlin.

Acest parteneriat din Bucureștii Noi nu e însă primul făcut în pandemie între instituțiile publice și Monza. Revenind în primăvară, a mai fost încheiat un parteneriat cu italienii. În aprilie, Adrian Streinu-Cercel a făcut o primă înțelegere cu grupul Monza, care a tratat pacienți cu COVID trimiși de stat în Metropolitan Hospital Monza din București, din Calea Șerban Vodă. Între 6 aprilie și 7 iulie, 200 de pacienți cu COVID au fost internați și tratați la Monza, în condiții de spital privat, fără a plăti însă nimic, totul fiind decontat la Casa de Asigurări.

"Pe toată această perioadă, Spitalul Monza a avut încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, cu numărul 4201/10.04.2020. Pacienții au fost transferați prin intermediul Institutului Național Matei Balș sau CNCCI", sunt singurele informații oficiale oferite de Ministerul Sănătății după ce Libertatea a semnalat lipsa de transparență a autorităților privind colaborarea cu rețeaua privată Monza.
La cinci ore după ce Iohannis și Orban cereau restricții pe timp de noapte, liberalii din teritoriu ieșeau la afișe și la fotografii, la miezul nopții

"În ambele protocoale, sumele facturate în urma serviciilor medicale oferite de Monza sunt plătite prin Casa Asigurărilor de Sănătate, conform HG 252/2020", susține instituția condusă de Nelu Tătaru și afirmă că "documentele parteneriatelor nu se regăsesc la nivelul Ministerului Sănătății". "Cei 200 de pacienți cu COVID tratați la Metropolitan Hospital Monza din Șerban Vodă au provenit, în mare parte, din rândul cadrelor medicale", a declarat pentru Libertatea un oficial din conducerea grupului medical privat.

loading...
PUTETI CITI SI...