Incompetentii pusi sa conduca aeroporturile din Bucuresti. Membrii consiliului de administratie ridica lunar peste 7.000 de lei
Postat la: 07.11.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
Cele doua aeroporturi ale Capitalei, Otopeni si Baneasa, sunt administrate de un consiliu format din persoane care nu au experienta in domeniul aviatiei si al administrarii aeroporturilor. Numirea lor in functie se datoreaza altor "competente".
Compania Nationala "Aeroporturi Bucuresti" inregistreaza o pierdere de aproape 30 de milioane de lei din cauza pandemiei, iar investitiile s-au lasat asteptate in ultimii ani. Compania Nationala "Aeroporturi Bucuresti" (CNAB) gestioneaza Aeroportul International "Henri Coanda" din Capitala si Aeroportul International Bucuresti Baneasa - Aurel Vlaicu, procesand astfel circa 75% din traficul aerian de pasageri. Statul roman, prin Ministerul Transporturilor, detine 80% din companie, iar Fondul Proprietatea, 20%. Fondul Proprietatea a fost infiintat de Guvernul Romaniei in decembrie 2005, pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropiate, in mod abuziv, de regimul comunist. Statul roman a fost actionar unic, dar in prezent actiunile Fondului Proprietatea sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti si London Stock Exchange.
Pandemia a redus drastic activitatea aeroportuara, iar CNAB a avut in primul semestru al acestui an pierderi de 27,4 milioane lei, fata de un profit net de 193,6 milioane lei in perioada similara a anului trecut. Inainte de pandemie, aeroportul Otopeni era, constant, aglomerat, iar specialistii sustin de ani de zile ca este nevoie de un nou terminal. CNAB este administrata de un consiliu de administratie, care aproba structura organizatorica si regulamentul de organizare si functionare, numeste, suspenda si revoca directorul general si negociaza contractul colectiv de munca, scriu cei de la ziare.com
Mandatele de administratori provizorii in Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Aeroporturi Bucuresti (CNAB) ale lui Cristian Mircea Raicu, Adrian Constantin Florescu si Corvin Nedelcu au incetat in luna octombrie a acestui an. Adunarea Generala a Actionarilor a decis prelungirea mandatelor cu sase luni, respectiv doar doua luni pentru Nedelcu, pana la numirea unor administratori pe patru ani.
Fondul Proprietatea sustine ca procesul de selectie al noilor membrii pentru un mandat de patru ani in Consiliul de Administratie al Aeroporturi Bucuresti nu a fost riguros, rezultand nominalizari care nu sunt credibile. "Majoritatea candidatilor propusi nu au experienta relevanta de conducere si nu sunt independenti, cei mai multi fiind conectati politic sau afiliati", a transmis Fondul Proprietatea intr-un comunicat de presa.
In prezent, din Consiliul de Administratie (CA) al companiei fac parte persoane fara experienta in domeniul administrarii aeroporturilor sau al aviatiei. Membrii CA al CNAB castiga lunar 12.656 de lei brut, adica 7.403 lei net.
Adrian Constantin Florescu este membru al Partidului Miscarea Populara (PMP) si consilier general al Primariei Capitalei, ales la alegerile din toamna acestui an. El are o diploma de inginer de la Facultatea de Inginerie si Management Agroturistic a Universitatii Bioterra. In perioada 2004-2005 a studiat stiintele politienesti si relatiile internationale la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" si a devenit doctor in agronomie, obtinand o diploma de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara. Ulterior, a realizat un masterat in expertiza si legislatia in siguranta alimentara, protectia consumatorului si a mediului.
A lucrat in domeniului achizitiilor publice, dar si in managementul fondurilor structurale si al vanzarilor in companii private. In 2009 a coordonat Directia Generala de Achizitii si Administrativ din Ministerul Mediului, iar in perioada 2010-2013 a lucrat la Garda Nationala de Mediu. Din martie 2013 pana in prezent este presedintele asociatiei Eco Lighting Collect, care colecteaza, reutilizeaza si recicleaza echipamentele electrice si electronice.
Asociatia nu a publicat pe site-ul propriu proiectele in desfasurare sau cele derulate anterior, iar cele mai recente comunicate de presa, stiri sau evenimente sunt din 2015. In ciuda lipsei de activitate, Florescu a incasat anul trecut un salariu de 419.850 de lei de la asociatie. Veniturile s-au rotunjit cu cei 24.338 de lei, indemnizatia de consilier al Municipiului Bucuresti si 21.600 de lei, indemnizatia de membru al Consiliului de Administratie la Ordine si Protectie S3, firma de paza a sectorului 3, care figureaza pe propriul site doar cu trei proiecte si care, in 2018, a pierdut o licitatie organizata chiar de Primarie. In total, in 2019, Florescu a castigat 466.000 de lei, adica circa 39.000 de lei pe luna.
Florescu are patru terenuri intravilane, un apartament in Bucuresti, un autoturism Renault Megane din 2008, dar si ceasuri si bijuterii in valoare de peste 40.000 de euro. In conturi are peste 123.000 de lei si peste 100.000 de euro, dar are si datorii de peste 230.000 de euro.
Adrian Florescu a declarat, pentru Ziare.com, ca are experinta pentru a ocupa aceasta functie, dar nu isi va depune candidatura pentru a fi membru permanent al Consiliului de Administratie.
"Eu nu am depus dosar pe 109 (n.r.- ordonanta de guvernanta corporativa). Sunt temporar acum pana vin membrii definitivi. Expertiza mea este destul de substantiala vizavi de mediu, pentru ca sunt unul din cei care pricep fenomenul. In plus, sunt doctor in marketing si management facut la timpul lui, cand chiar se facea carte. Sunt in pozitii de conducere la firme private de prin 1999 si pana acum nu am dat niciuna de gard", a declarat Florescu.
Mandatul lui Cristian Mircea Raicu, fost viceprimar al Capitalei si actual director in cadrul unei companii de management al deseurilor, in Consiliul de Administratie al CNAB a fost prelungit pana in luna februarie a anului urmator. Nici Raicu, membru al Partidului National Liberal, nu are experienta in aviatie sau transporturi, dar are studii in administratia publica.
Raicu a obtinut in anul 1988 o diploma de subinginer de la Facultatea de Utilaj tehnologic a Institutului de Constructii Bucuresti, una de economist de la Academia de Studii Economice si doua de masterand in administratie publica.
Din 1994, Raicu a inceput sa ocupe functii publice, la Regia Autonoma de Gospodarie si Locativa Ilfov, Administratia Parcuri si Gradini a Consiliului Local al Municipiului Bucuresti, Consiliul Judetean Ilfov, Camera de Comert si Industrie a judetului Ilfov, Primaria Municipiului Bucuresti, Administratia Strazillor. In perioda 2005-2008 a fost director general al REBU, iar din 2009 pana in 2012 si din 2015 pana in 2016 a fost viceprimar general al Municipiului Bucuresti. A mai fost si director al unei companii private, iar din 2016 este director de dezvoltare al Rom Waste Solutions, una dintre companiile care activeaza in managementul deseurilor si reciclarii in Romania.
Raicu detine impreuna cu sotia trei terenuri intravilane si unul forestier, un apartament, doua case de locuit si o casa de vacanta.
Intrebat ce experienta are in administrarea aeroporturilor si ce il recomanda pentru functie, Mircea Raicu a transmis ca a mai fost membru al Consiliului de Administratie al Aeroporturilor Otopeni si cunoastea nevoile de dezvoltare ale acestuia. In plus, el argumenteaza ca pentru aceasta functie este nevoie de "un cumul de experiente profesionale".
"Am condus companii cu peste 1.300 de angajati cu rezultate foarte bune, am fost de doua ori viceprimar general al municipiului Bucuresti unde am coordonat proiecte importante pentru oras. De asemenea, am fost membru al Consiliului de Administratie al Aeroportului Otopeni, ca reprezentant al Administratiei Publice Locale, fiind director general in cadrul Consiliului Judetean Ilfov, in perioada 1997- 2000. Aceasta perioada a coincis cu realizarea celor mai importante investitii in cadrul companiei ceea ce mi-a permis sa cunosc in amanunt compania si nevoile ei de dezvoltare. In ceea ce priveste pregatirea, asa cum se vede din CV am pregatire tehnica si economica. Membrii Consiliului de Administratie sunt in principal manageri si trebuie sa aiba un cumul de experiente profesionale care sa contribuie la dezvoltarea companiei. Reprezentantul Fondului Proprietatea, spre exemplu, este jurist", a transmis Mircea Raicu la solicitarea Ziare.com.
Experienta lui Corvin Nedelcu in transporturi incepe in decembrie 2019, cand a devenit membru in Consiliul de Administratie al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA Bucuresti, in Consiliul de Administratie de la CNAB si consilier al ministrului Transporturilor.
Nedelcu, in varsta de 52 de ani, a terminat Scoala Militara de la Sibiu, a absolvit Facultatea de Drept a Academiei de Politie si Colegiul National de Aparare din Bucuresti. S-a angajat ca ofiter la Ministerul Apararii Nationale, apoi a lucrat in mai multe companii private precum Upetrom 2 Mai Ploiesti, Rovit si Red Ties. A fost secretar general la Ministerul Dezvoltarii Regionale, la Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret si la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Corvin Nedelcu a mai lucrat ca inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului.
De la Romatsa incaseaza 6.129 de lei, de la Aeroporturi Bucuresti, 1.110 lei, iar de la Ministerul Transporturilor, 2.691 lei. Bani mai multi obtine de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, 51.104 lei, unde este consilier al vicepresedintelui de Asigurari si de la Fondul de Garantare a Asiguratilor, 292.849 de lei, unde este detasat ca director de rezolutii. Din chirii obtine 10.500 de lei, iar pe lista anuala a veniturilor se adauga pensia de 19.200 de lei. Astfel, in 2019, in conturile lui au intrat 383.583 de lei, circa 32.000 de lei pe luna, 14 salarii minime pe economie.
Nedelcu detine, impreuna cu familia, un apartament, un spatiu comercial si un autoturism Suzuki din anul 2018. Tablourile pe care le are valoreaza 60.000 de euro, ceasurile se ridica la 85.000 de euro, iar bijuteriile trec de suma de 50.000 de euro. In conturi are peste 90.000 de lei si peste 7.000 de dolari. El i-a acordat un imprumut de 45.000 de euro unei persoane fizice si mai are o datorie de circa 6.500 de lei.
Cosmin Florin Mihaltan a fost numit in luna ianuarie a acestui an in Consiliul de Administratie al Aeroporturi Bucuresti, in timpul mandatului de ministru al Transporturilor al lui Lucian Bode. Acesta nu are, insa, experienta in administrarea aeroporturilor.
Mihaltan a terminat Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, la Cluj, apoi s-a specializat in managementul si evaluarea proiectelor. A fost directorul de cancelarie al Institutului Prefectului judetului Salaj, din 2008 pana in 2017 a fost administratorul unei ferme de crestere a porcilor din Targu Mures, a oferit consultanta antreprenorilor, iar din 2015 este administratorul unei companii private, infiintate cu fonduri europene, Red Way. Din ianuarie 2018 pana in 2018 a lucrat la implementarea unui proiect pentru Camera de Comert, Industrie si Agricultura Caras Seevrin.
In declaratia de avere, Mihaltan a trecut doar banii din conturi, 23.000 de lei. In 2019, el a incasat 6.754 de lei de la Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad, 1.448 de lei de la Ministerul Transporturilor si 1.209 euro, brut, pentru ca este membru al Consiliului de Administratie al Telekom Romania.
Singura experienta a lui Gabriel Plaiasu in administrarea aeroporturilor vine din ocuparea aceleiasi functii, timp de patru luni, in 2013. El a lucrat in companii private si a fost deputat PNL in Parlament, timp de doua mandate: 2004-2008 si 2008-2012. De-a lungul timpului a mai facut parte din Compania Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune si din Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.
Plaiasu a terminat Facultatea de Metalurgie si are un masterat obtinut de la Facultatea de Stiinte Juridice si unul de la Institul National de Administratie. Plaiasu este consilier judetean, iar in 2019 a obtinut o indemnizatie de 20.592 de lei, venit care s-a rotunjit cu suma de 32.763 de lei, de la Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Dambovita. El a mai castigat si 3.100 de lei, dividende de la Banca Transilvania. Impreuna cu sotia detine un teren intravilan si trei apartamente. Plaiasu mai are un autoturism, 60.000 de lei in banci, dar si actiuni la Banca Transilvania, SIF 3, Biofarm si Quartz.
Din Consiliul de Administratie al Aeroporturi Bucuresti mai face parte si Catalin Niculita, reprezentantul Fondului Proprietatea, administrat de Franklin Templeton International Services. Niculita are o licenta in Drept de la Universitatea Bucuresti si o diploma de masterat de la Universitatea Central Europeana din Budapesta. In prezent lucreaza la filiala din Bucuresti a Franklin Templeton Investment Management Limited.
Niculita detine, impreuna cu sotia, trei terenuri intravilane, doua apartamente si o casa de locuit in Bucuresti. In conturi are peste 343.000 de lei, 20.000 de euro si 13.000 de dolari. Fondul Proprietatea a venit cu cateva clarificari despre experienta reprezentantului sau in CA Aeroporturi Bucuresti.
"Catalin Niculita este avocat cu peste 15 ani de experienta in Drept Corporativ si Comercial, expert in legislatia specifica pentru companiile de stat in ceea ce priveste guvernanta corporativa. De asemenea, are o vasta experienta in pietele de capital si listarea companiilor de stat, fiind implicat in procesul de listare a mai multor companii din portofoliul FP (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica). In calitate de reprezentant al Fondului Proprietatea in mai multe companii din portofoliul FP, Catalin Niculita a acumulat experienta relevanta in managementul companiilor din diferite domenii de business cum ar fi cel imobiliar, distributia de energie, aviatia si mineritul. Activitatea angajatilor Franklin Templeton care sunt numiti in Consiliile de Administratie ale companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea nu este remunerata", a transmis Fondul Proprietatea la solicitarea Ziare.com.
Sursa: Ziare.com
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...