Igor Dodon e dispus sa-si tradeze țara pentru a obține încă patru ani la conducerea Republicii Moldova. Liderul separatist de la Tiraspol, prezentat drept "Președintele Transnistriei"

Postat la: 29.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Igor Dodon e dispus sa-si tradeze țara pentru a obține încă patru ani la conducerea Republicii Moldova. Liderul separatist de la Tiraspol, prezentat drept

Reședința oficială de la Condrița a lui Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a fost scena celei de-a șaptea întâlniri dintre acesta și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Pe data de 28 iulie, cei doi și-au strâns mâinile, cordial, având alături delegații ale Chișinăului și ale Tiraspolului.

Potrivit informațiilor oficiale, această "rodnică întâlnire de lucru" a avut câteva subiecte clare pe "ordinea de zi", fiind vorba despre o reluare a negocierilor în format "5+2", despre funcționarea posturilor temporare de carantină, telecomunicații, problemele cu care se confruntă lumea bancară, încetarea unor cauze penale și lansarea liniei de troleibuz Bender-Varnița. „Am discutat despre anularea posturilor temporare de carantină în zona de securitate, unele acțiuni pentru asigurarea liberei circulații, precum și pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale"

Dialogul dintre Igor Dodon și liderul separatist Vadim Krasnoselski are, totuși, "rădăcini" adânci, discuțiile regulate având ca punct de pornire anul 2017. "Pandemia de coronavirus a fost un factor care a întârziat acest proces de negociere", a specificat Igor Dodon, însă, așa cum se spune de cele mai multe ori, devenind o regulă nescrisă, "mai bine mai târziu decât niciodată".

Ceea ce a surprins, de la bun început, a fost felul în care președintele Republicii Moldova i s-a adresat lui Vadim Krasnoselski. L-a primit și l-a prezentat pe acesta drept "Președintele Transnistriei", cu toate că teritoriul transnistrean nu este recunoscut, în plan internațional, drept "un stat independent". Mai mult, pentru ca ambiguitatea să fie "literă de lege", nici Republica Moldova nu recunoaște, oficial, independența Transnistriei, iar formula de adresare aleasă de Igor Dodon a ridicat semne de întrebare firești. Dar nu este pentru prima oară când se întâmplă asta, atitudinea lui Igor Dodon stârnind o îngrijorare firească.

În urmă cu doar două luni, pe pagina oficială de Facebook a președintelui Dodon a apărut exact aceeași formulă controversată, numai că anunțul a fost șters după ce presa din Moldova a reacționat extrem de dur. Într-un astfel de context politic "abil întreținut" de ambii parteneri de dialog, specialiștii își pun întrebarea referitoare la un nou mandat de președinte pe care îl dorește Ogor Dodon. Iar o "mutare" interesantă este tocmai "delicatețea" cu care i se adresează lui Vadim Krasnoselski. Alegerile din Republica Moldova se află la distanță de doar trei luni, iar voturile locuitorilor din Transnistria par a fi mult mai importante decât declarațiile tranșante.

Există deja foarte multe voci care afirmă că în secret, pas cu pas, se urmărește - practic - "federalizarea Republicii Moldova", iar formula de adresare pe care o folosește Igor Dodon în relația cu liderul separatist Vadim Krasnoselski confirmă pașii mărunți, dar esențiali, care creionează un astfel de scenariu. Întâlnirea de la Condrița a fost criticată de, de altfel, de mișcarea Unirea - potrivit informațiilor moldovaeuropalibera.org -, partid extraparlamentar care a transmis că liderul transnistrean Vadim Krasnoselski nu trebuia primit la reședința prezidențială ca "un șef de stat". Pe de altă parte, Igor Dodon a notat pe pagina sa de socializare că el și Krasnoselski au "reiterat importanța operațiunii de pacificare de pe Nistru drept garant al păcii și al securității cetățenilor". Evident, misiunea de pacificare adusă de președintele moldovean în discuție este dominată de armata rusă.

loading...
PUTETI CITI SI...