Igor Dodon a angajat în campania lui ofițeri FSB, mercenari Wagner și suspecți de implicare în asasinate, oameni ai Kremlinului

Postat la: 26.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Igor Dodon a angajat în campania lui ofițeri FSB, mercenari Wagner și suspecți de implicare în asasinate, oameni ai Kremlinului

Rusia a intervenit mereu, cu o mâna de fier, în orice aspirație a cetațenilor Moldovei către o apropiere de Europa și valorile general europene. De-a lungul anilor, s-au inventat zeci de ideologii, proiecte, limbi, istorii și alte modele de influențare, inclusiv Fake-uri alimentate de politicieni, artiști, scriitori, iar mai nou influenceri. Toate pentru a ține Republica Moldova în orbita Kremlinului.

Campaniile electorale din Republica Moldova de până acum au fost cu implicarea forțelor externe, însă cea mai activă și nocivă implicare a avut-o de fiecare dată Kremlinul. Prin tehnologii electorale murdare, candidați marionete, milioane de euro pompați în televiziuni, ziare, site-uri de știri și cadouri electorale. Cultul trecutului sovietic glorios și a Rusiei puternice este alimentat nonstop, dar mai ales în timpul campaniilor electorale. Ultimele săptămâni l-a Chișinău s-a tot vorbit despre desantul de polit-tehnologi ruși care coordonează campania prezidențială a lui Igor Dodon. Au scris despre asta zeci de surse media, dar mai ales centrul Dossier (https://dossier.center/mld/) și RISE Moldova (https://www.rise.md/articol/portrete-la-kremlin/)

"Investigând alte aspecte ale acestor consultanți din coridoarele Kremlinului am descoperit noi informații. Din investigația de mai jos se poate vedea cum au ajuns să îl coordoneze pe Igor Dodon mercenari ai armatei private Wagner, polit-tehnologi implicați în scandaluri de omor a jurnaliștilor ruși și cum agenda Președintelui țării este făcută de agenți FSB și angajați ai Președintelui Putin. Menționăm că toate personajele din această investigație nu sunt la prima deplasare de serviciu în Moldova. Toți au fost parte și din alte campanii electorale și nu doar din Moldova, dar mai ales, echipa de bază - formată din 10 oameni care s-a coagulat la alegerile locale din Chișinău, din toamna lui 2019. Toți protagoniștii au fost parte și din campania electorală pentru Chișinău, unde victoria lui Ion Ceban a fost la câteva procente - procente „muncite" cu greu de desantul para-militar electoral trimis din Rusia.", publica deschide.md in editia sa de azi.

Cum lucrează echipele din Rusia

Publicatia mentionata apreciaza ca echipa din Moldova e divizată în trei părți. Echipa de comunicare, PR, jurisprudență și propagandă - care este condusă de Olga Grak. Echipa de politologi, psihologi, sociologi și ideologogi care e condusă de Leonind Gonin. Și „echipa de forță". Desantul de agenți FSB și SVR, mulți din ei sub acoperire, cu nume fake, condusă de Yuri Gudilin.

Centrul operativ a desantului rusesc e pe Serghei Lazo 25 din Chișinău. La sediul oficial al PSRM și unde e și staff-ul electoral al lui Igor Dodon. Ședințele comune se fac chiar în biroul de la partid al lui Igor Dodon, dar și în sala de ședințe a partidului, de unde periodic vedem poze de grup cu membrii PSRM - majoritatea executori orbi ale tehnologiilor speciale electorale realizate de serviciile secrete rusești în spațiul CSI.

Tot acolo se află și sediul juridic al Exclusiv Media - compania principală de media a socialiștilor, prin intermediul căreia se difuzează materialele de propagandă și dezinformare. De acolo se coordonează campaniile TV, online, radio dar și lucrul echipelor pe teren. Tot de acolo pleacă și instrucțiunile pentru site-urile Fake preluate de la Plahotniuc și coordonate de Adela Railean și Oleg Cristal dintr-un alt sediu de pe strada Albișoara.  Marea parte a echipei ruse sunt și acum la Chișinău, dar toți au fost în Moldova în această toamnă. Majoritatea lor s-a întâlnit personal cu Igor Dodon - „candidatul independent", această poziționare de asemenea fiind o invenție a echipei ruse.

De menționat, consultanții ruși ai Președintelui Dodon folosesc diverse instrumente tehnice securizate, sisteme de comunicare ale serviciilor speciale, închise, în care sunt create grupuri de lucru și unde se discută strategiile și se face schimb operativ de informație. Toate comunicările și informațiile sunt maxim secretizate pentru a nu apărea în public. Tot acolo se dau indicații privind tendințele care trebuie să apară în sondajele desenate, se definitivează materialele electorale, precum și se fac discuțiile organizatorice.

La fel, se folosesc și sisteme complexe de colectare și interpretare a datelor - cum ar fi PRIZMA. (https://www.mlg.ru/solutions/4executives/prizma/ ) PRIZMA este un sistem al serviciilor de informații prin care se colectează date din toate sursele electronice, toate rețelele sociale, se analizează și se modelează diverse scenarii. Acest sistem permite să se livreze și publicitate sau mesaje electorale micro-targetate și sa se influențeze anumite grupuri de oameni, separat de celelalte. Așa sisteme s-au folosit și în Brexit-ul din Marea Britanie și în imixiunile serviciilor speciale rusești în alegerile din Statele Unite. Aceleași tipuri de publicitate și mesaje targetate folosește și Igor Dodon în campania sa.

De remarcat sunt și sumele exorbitante care se cheltuie pe canalele media YouTube și Google, care pe de o parte nu pot fi verificate, iar de alta parte se cheltuie zeci de mii de euro pentru ca filmulețele electorale ale lui Dodon să adune sute de mii de vizualizări.

Echipa polit-tehnologilor ruși

Olga Grak (https://www.facebook.com/profile.php?id=100004553704999 ) este principalul consultant politic și conducătorul grupului de comunicare al candidatului Igor Dodon. Cel mai experimentat și pro activ membru al grupului de  consultanți politici din Rusia implicat în campania lui Igor Dodon.

De remarcat faptul că Olga Grak a fost șefa staff-ului de campanie și al lui Ion Ceban și în alegerile primarului general al capitalei. Ea a coordonat echipa de comunicare a lui Ion Ceban pe toate aspectele, inclusiv ceea ce ține de PR negru și atacuri la contra-candidatul său principal Andrei Năstase. Pe lângă faptul că sunt prieteni pe Facebook, comunică în continuare intens pe WhatsApp și Telegram.

La fel, Olga Grak este parte și din echipa de comunicare a Guvernului Chicu, coordonând mesajele și răspunsurile la atacurile presei. La fel, sunt prieteni și cu Vitalie Dragancea - ex consilier pe comunicare în echipa lui Chicu.

Născută în Belarus, în anii 90, împreună cu familia sa ajunge în enclava rusă Kaliningrad. Aici, împreună cu fratele său, Mihail Grak, cunoscut politehnolog în Kalinigrad, se implică în consultanța politică. Mihail Grak a studiat la jurisprudență la Academia de Poliție și a fost consultat principal și șef de cabinet la Nikolai Tsukanov, (http://39rus.org/news/policy/13643) fostul guvernator a Kaliningradului din partea partidului prezidențial Edinaya Rossia și acum reprezentant plenipotențiar a lui Putin în regiunea Ural. Tot acolo, în Kaliningrad, Olga Grak face cunoștință cu Veaceslav Smirnov, pe atunci ofițer de presă la guvernatorul Tsukanov (https://en.wikipedia.org/wiki/Nikolay_Tsukanov) și politehnolog în cadrul la mai multe campanii de rezonanță și autor a mai multor scheme negre și escrocherii electorale. (https://tayga.info/144314).

Împreună cu Smirnov, Olga Grak se implică în campania electorală a lui Tsukanov, iar după ce Tsukanov devine șeful staff-ului de campanie al lui Putin în 2018, Olga Grak si Smirnov sunt ridicați la rang federal și se implică în campaniile Kremlinului în fosta URSS. (https://ruwest.ru/news/77448/)

Acest Smirnov este cunoscut ca unul din cele mai odioase figuri în campaniile electorale din Rusia, autor a mii de Fake-News și scheme ilegale de influențare a alegerilor, cum ar fi caruselurile alegătorilor, mai mulți candidați cu același nume, denigrarea opoziției, scheme folosite și în Republica Moldova - despre aceste scheme a scris MEDUZA - (https://meduza.io/feature/2017/04/10/dengi-dostup-i-snova-dengi)

În 2018 - Eduard Smirnov, sub protectoratul lui Tsukanov ajunge să lucreze în Administrația Președintelui Putin ca șef de direcție comunicare și care răspunde de campaniile electorale regionale - inclusiv în fostele țări sovietice. Anume el este șeful direct al Olgăi Grak și prin ea Administrația Prezidențială de la Moscova influențează campaniile electorale din Moldova. (https://www.gazeta.ru/politics/2018/12/24_a_12106459.shtml)

Așa Olga Grak ajunge să fie coordonator de campanii electorale ale Kremlinului în țări ca Republica Moldova, aducând totodată cu ea toate schemele ilegale folosite pe larg de ruși mai peste tot în lume.

Același Tsukanov este și partener cu renumitul Evghenii Prigojin (https://www.kommersant.ru/doc/3429730 ), cunoscut ca proprietarul și finanțatorul celebrei Fabrici de troli din Rusia, devenită cunoscută prin participarea activă în destabilizarea situației de la alegerile din SUA și Marea Britanie. Tot Prigojin e cunoscut ca proprietar al Armatei Particulare WAGNER, prin care Kremlinul destabilizează și asasinează persoane incomode peste hotarele țării, sau implicarea în Siria, Libia, Venezuela. Prigojin este considerat omul negru a lui Putin, prin care sunt săvârșite toate omorurile de rezonanță - de la otrăviri cu Noviciok până la finanțarea regimurilor separatiste, inclusiv din Ucraina, și ale organizațiilor teroriste (https://en.wikipedia.org/wiki/Yevgeny_Prigozhin )

Revenind la Olga Grak, aceasta împreună cu Igor Rostov înființează și câteva agenții de publicitate în Kaliningrad (https://www.rusprofile.ru/person/grak-os-390601096408) și care erau companii fantome pentru vânzarea de publicitate pentru un alt proiect al ei - cea mai mare televiziune din regiunea Kalinigrad - KASKAD TV. Igor Rostov (http://www.iksmedia.ru/person/4650914.html ) este actualul vice-director a unuia dintre cele mai mari holdinguri TV din Rusia - TNT.

De acest KASKAD TV sunt legate și zeci de alte scandaluri. Cum ar fi preluarea lui în urma unui atac raider de către fostul vice-guvernator al Kaliningradului Vladimir Pirogov (https://www.newkaliningrad.ru/news/others/431332-.html ) sau omorul de rezonanță a  jurnalistei Olga Kotovskaia, parteneră de afaceri cu Olga Grak, care ar fi încercat să își întoarcă cota parte din compania KASKAD de care a fost deposedată. Despre acest omor a scris presa internațională, punând-o într-un șir cu omorul jurnalistei Politkovscaya și a altor jurnaliști ruși - antisistem (https://www.dailymail.co.uk/news/article-7678641/Just-truth-brutal-end-quiet-British-hero-James-Le-Mesurier.html )

De compania fondată de Olga Grak sunt legate și scandaluri de atacuri raider și intimidări banditești - (https://rugrad.eu/columns/Qui-pro-Quo/892/)

Yuri Igorevich Gudilin

Yuri Gudilin (https://www.facebook.com/profile.php?id=100006591812408 ) este un ofițer al direcției 5 „relații internaționale" a serviciul FSB.

Provine dintr-o familie de militari de carieră și a muncit prin diferite țări a fostei URSS, fiind specializat pe operațiuni speciale și contra-propagandă. Oficial se prezintă ca fiind demisionat din serviciul FSB pentru a se ocupa de tehnologii electorale. Chiar și așa, este prezent în aproape toate regiunile ostile rușilor.

(https://www.jurnal.md/ro/news/ffc2064569ffc8de/igor-kremlinovici-dodon-presedintele-rm-pasibil-de-inalta-tradare-de-stat-a-transmis-documente-secrete-moscovei.html)

Gudilin face parte din echipa mare a aceluiași obscur Yevghenii Prigojin, din așa numită „direcție CSI". Direcție care trebuie să pară civilă, dar de fapt face parte din departamentul de informații al armatei „WAGNER" - Dmitiy Utkin (https://www.newmoney.ro/cum-functioneaza-wagner-group/) și organizațiile lui Prigojin care se ocupă de strategii media și tehnologii electorale.

Acest departament trebuie să fie avanpostul propagandei rusești în regiune, și care pe lângă partea de propagandă si tehnologii electorale vor fi întărite și cu agenți militari „WAGNER" și specialiști în provocări, destabilizări de situație, diversiuni și atacuri teroriste.

La Chișinău, Gudilin nu e la prima vizită sau misiune. Cunoaște foarte bine situația din țară, principalii actori politici și are relații și comunicare cu mai multe persoane publice cu care contactează. Din unele surse se cunoaște că, Gudilin se ocupă de activitățile operative și ar coordona relația FSB cu anumiți oameni din structurile de forță precum și munca cu unii rezidenții ruși din Chișinău. La fel, este răspunzător de metodele și reacțiile la atacurile media a concurenților electorali și se ocupă de anihilarea provocațiilor electorale contra candidatului Kremlinului. Gudilin este antrenat și în munca de supraveghere fizică a celorlalți candidați. Colectează date despre acțiunile lor, activiștii și oamenii din staff-ul lor. Monitorizează acțiunile altor servicii speciale pe teritoriul Moldovei și este angajat în monitorizarea, filarea și chiar colectarea de date despre candidați cu folosirea resurselor serviciilor speciale moldovenești.

În echipa rușilor veniți în ajutorul lui Dodon, Gudilin e „geniul rău". El organizează munca centrului de la Moscova cu regiunea Chișinău. Îi disciplinează pe restul și este omul de care se teme chiar și Igor Dodon. El, Președintele și Conducătorul Suprem, fiind cel care îndeplinește întocmai toate directivele venite prin Gudilin, de la ținută, la discurs. La fel, comunicarea dintre ei se efectuează printr-un dispozitiv dedicat, care seamănă cu un telefon mobil, dar care nu pare GSM. Un dispozitiv special, securizat și impus lui Dodon după scandalul cu telefonul Black Berry pierdut de Comandantul Suprem de la Sadova.

Leonid Gonin

Leonid Gonin (https://www.facebook.com/lgonin) este unul din cei mai cunoscuți politologi din Rusia. Specialist experimentat, cu un bagaj enorm de cunoștințe și polit-tehnolog. Se specializează pe campanii electorale în regiuni și în psihologia maselor.

A fost și el antrenat în campania lui Ion Ceban și este prieten și cu majoritatea socialiștilor pe Facebook. Vitalie Dragancea - fost consilier de comunicare în echipa lui Chicu Ion. Oleg Teterea - fost deputat PSRM și un mare apropiat și rudă a lui Igor Dodon.

Leonid Gonin este profesionist, și la Chișinău este implicat în partea ideologică a campaniei. Se ocupa de prezența ideologică a candidatului și de imaginea lui în fața electoratului tradițional - vorbitor de rusă sau nostalgici după Uniunea Sovietică. Se presupune că contentul media cu conotații din cultura sovietică - clipuri muzicale care parafrazează hituri sovietice, filmulețele comice care satirizează ceilalți concurenți și îl slăvesc pe Dodon - toate sunt ideile lui.

La Chișinău Leonid Gonin este însoțit încă de câțiva specialiști în psihologia maselor, aspectele culturale ale popoarelor din fosta Uniune Sovietica, și sociologia maselor.

O altă membră a echipei Kremlin este Liudmila Saburovahttps://vk.com/id8328754

Candidat în științe filozofice a Academiei de Științe a Rusiei. Departamentul pentru Cercetare în Etnopolitică și Forme Statale. Pe poziția de Cercetător Principal, având și titlul academic de profesor asociat. (https://www.ifp.uran.ru/about/sotr/sotr_99.html)

În biografia sa, Liudmila Saburova se laudă cu peste 120 de proiecte sociologice la comanda guvernului rus. Este un sociolog cu experiență vastă, specializată pe studii sociologice, demografice și politice, principalul comanditar fiind guvernul de la Moscova.

Alexey Chuchmarev

Aleksey Chuchmarev este un polit-tehnolog rus, specializat pe proiecte electorale speciale. Cum se laudă pe un site de angajări (https://career.habr.com/chuchmarev), Alexey se ocupă de lucru cu comisiile electorale, observatori, conlucrarea cu autoritățile locale și mass-media. Organizează manifestații în masă, întâlniri electorale și lucru în „teren".

În Moldova, Aleksey Chuchmarev se ocupă de organizarea echipelor de activiști PSRM din teritoriu și coordonează agenda lor cu centrul de la Chișinău. Instruirea echipelor de agitatori, instruirea reprezentanților locali și a observatorilor din ziua alegerilor.

La fel, Aleksey este specialist și în tehnologii de măsluire a alegerilor. El ar fi autor și specialist în tehnologii precum „caruselul electoral", susținători Fake, scheme când un votant va sustrage un buletin de vot necompletat din secția de votare și-l va duce în afara secției unde îl va înmâna unui „coordonator". Acesta îl va plăti de individ iar ulterior va completa buletinul de vot cu opțiunea preferată de Moscova. Buletinul de vot este transferat unui alt votant care va merge într-o secție de votare cu buletinul de vot completat de coordonator. După ce va vota, va sustrage un alt buletin de vot necompletat pe care i-l va duce coordonatorului. Și așa ciclul continuă.

De asemenea, s-a ocupat de una din scheme elementare cu votul din Rusia a diasporei, prin crearea artificială a rândului la secțiile de vot, iar ulterior aruncarea de buletine în cabinele de vot. De fapt, organizează oameni-votanți care stau în rând, iar când le vine rândul trec la coadă. Așa se fac poze cu vot masiv la Moscova sau în alte orașe, ceea ce le permite ulterior să arate că votat în număr mare în orașele unde sunt secții de vot în Rusia.

Toate acestea sunt scheme folosite pe larg în alegerile din Rusia și importate de tehnologii lui Dodon în Moldova, mai mentioneaza sursa citata.

Serghei Galiev (https://www.facebook.com/sergej.galiev )

Serghei Galiev este colegul de campanie și vechi prieten a Olgăi Grak. Este un avocat și jurist din același Kaliningrad. Are o mare experiență în jurisprudența electorală și este în topul celor mai buni juriști electorali din Rusia. Mai multă informație aici, la fel și dovada că muncește de mulți ani cu Olga Grak. https://freekaliningrad.ru/the-status-quo-known-political-consultants-of-the-kaliningrad-region-_articles/

La Chișinău Serghei Galiev coordonează munca departamentului juridic a candidatului Igor Dodon. El vine cu recomandări de campanie din punct de vedere juridic și ideea ca Dodon să meargă independent cu susținerea PSRM la fel este ideea lui. Serghei nu este la primul proiect în Moldova, el fiind jurist principal și în campania lui Ion Ceban și care consiliază PSRM de mai mulți ani. Multe din inițiativele juridice ciudate care au fost lobate de PSRM prin CEC - au fost în majoritatea ideile lui.

Aceștia sunt figuranții principali. Cum am menționat, mai sunt câțiva asupra identității cărora încă mai lucrăm. Sursele noastre vorbesc de minim 20 de specialiști ruși care se află acum la Chișinău și care muncesc în campania lui Dodon. Nu putem concretiza cu ce statut sunt acești oameni la Chișinău, dacă au stat în carantină sau nu, în ce calitate se află la sediul PSRM și muncesc în campania lui Igor Dodon, dar considerăm că sunt întrebări pertinente pentru „candidatul independent" Igor Dodon, pentru CEC și pentru Procuratura Generală.

Un alt aspect sunt cheltuielile pentru această armată de „consultanți". Din experiența altor țări, aceste costuri se pot ridica la câteva milioane de euro, bani pe care Igor Dodon nu îi declară. Nici el, nici prietenul său Igor Ceaika, cel care vom afla ulterior că achită această notă. Dar despre aceasta revenim în curând!

Articol preluat din deschide.md

loading...
PUTETI CITI SI...