Grupuri de interese din PSD blochează accesul Telekom în Rîmnicu Sărat

Postat la: 19.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Grupuri de interese din PSD blochează accesul Telekom în Rîmnicu Sărat

În aceste zile fierbinţi, marcate de o criză politică acută cu efecte grave în plan economic şi social, în oraşul Rîmnicu Sărat se duce un război acerb între două companii de telecomunicaţii prin cablu.

Surse bine informate - citate de sansabuzoiana.ro - dezvăluie că o multinaţională în telecomunicaţii - concernul Telekom - are în planul de dezvoltare pe termen scurt, extinderea reţelei sale de cablu, împreună cu diversificarea unei game complete de servicii de profil şi cablarea  municipiului Rîmnicu Sărat. Telekom, însă, se loveşte, ca şi alte mari companii multinaţionale în trecut, de blocajul intrării pe piaţa rîmnicenă, din cauza unei înţelegeri parafate în urmă cu ani şi ani între grupul de interese din interiorul şi exteriorul Primăriei Rîmnicu Sărat, avîndu-l ca vîrf de lance pe primarul Sorin Cîrjan şi singur operator de cablu, lăsat să controleze piaţa de profil rîmniceană, firma TVSAT 2002, cea care deţine şi canalul TV SUD-EST.

În baza acestei înţelegeri oculte, de ani în şir, rîmnicenii şi cei din împrejurimi sînt frustraţi ilegal de accesul la servicii diverse de telecomunicaţii ieftine şi de calitate, dar şi de diversitate informaţională pentru că telespectatorii din Rîmnicu Sărat nu au la dispoziţie decît un singur post TV local, deşi legea impune oricărui cablist să preia toate canalele de televiziune locale şi regionale din motive uşor de înţeles.

Protecţie şi interese

TV SAT-2002 se bucură de multă vreme de protecţia făţişă a grupului de interese din Primărie, format de fostul primar Viorel Holban şi completat, în timp de actualul edil-şef, Sorin Cîrjan. Respectivul grup, susţin sursele noastre, împreună cu proprietarul TVSAT-2002 au blocat sistematic intrarea pe piaţa rîmniceană a companiilor de cablu puternice văduvindu-i astfel pe rîmniceni de telefonie mobilă, fixă, cablu tv şi Internet ieftine şi de calitate, de programe de televiziune diverse, precum canale de sport care au transmis partide importante de la competiţiile mondiale şi europene frustrîndu-i pe telespectatori de programe de calitate.

Culisele „afacerii"

Miza cea mai mare a fost însă, blocarea intrării în Rîmnic a programelor regionale şi locale, astfel că TVSAT şi grupul de interese Holban-Cîrjan să-şi poată pasa primăria de la unii la alţii, lăsîndu-i pe cei doi fără nici un fel de concurenţă, cu toate consecinţele negative asupra dezvoltării oraşului, al doilea ca importanţă din judeţ. Ani în şir, RCS-RDS a fost blocat de Holban şi apoi de Cîrjan, să cableze Rîmnicul pentru ca opinia publică să nu poată avea o alternativă mediatică la ceea ce le-a servit studioul TV SUD-EST, de-a lungul anilor. Celor de la RCS-RDS li s-au pus tot felul de piedici administrative, li s-au cerut avize şi paraavize şi li s-a explicat că nu pot cabla decît subteran, dar nici asta nu se poate pe motiv că oraşul s-a asfaltat, însă toate acestea după ce TV SAT 2002 a "cocoşat" toţi stîlpii din oraş cu cablurile sale. În aceeaşi situaţie se află azi concernul Telekom, iar motivele respingerii tuturor cererilor marelui operator german sînt aceleaşi şi la fel de aberante. Şi asta pentru că Telekom preia, ca şi RDS-RCS, toate programele tv locale şi regionale, iar asta pune în pericol exclusivitatea şi mijloacele de presiune politică al celor de la TVSUD-EST, dar şi viitorul grupului de interese Holban-Cîrjan, care n-are nevoie de diversitate de păreri la Rîmnicu Sărat, iar rîmnicenii să aleagă în cunoştinţă de cauză.

Cum s-a creat sistemul

Altminteri, faptul că la Rîmnic s-a creat acest sistem s-a dovedit în momentul în care actualul director al AJOFM, Ionel Tociu, a îndrăznit să candideze pentru Primăria Rîmnicului. În acea campanie, Tociu a fost făcut harcea-parcea la TV SUD-EST, iar Holban a fost prezentat drept Mesia rîmnicenilor, fără ca victima linşajului mediatic să fi avut dreptul să spună ceva la televiziunea lui Adrian Neagu, proprietarul TV SAT-2002, dar nici în altă parte, pentru simplul motiv că la Rîmnic nu există alt canal tv, decît TV SUD-EST. Astfel că rîmnicenii nici măcar nu şi-au dat seama că prin TV SAT, Primăria Rîmnicu Sărat a fost pasată, pe persoană fizică, de Holban lui Cîrjan, însă grupul de interese e condus şi azi, tot de fostul primar nevoit să se retragă din viaţa urbei, dar care şi-a pus un om din cercul său, un cetăţean credincios la Primărie, în persoana lui Sorin Cîrjan. Toate aceste, forţînd grav legea, pentru că orice cablist, deci şi Neagu, e obligat de lege să preia toate posturile tv locale şi regionale, dar nu o face pentru că ar pune astfel în pericol grupul de interese şi pe el însuşi. În aceste condiţii, rîmnicenii au devenit pur şi simplu captivi ai grupului de interese sus-citat şi în plus, sînt frustraţi de servicii de telecomunicaţii electronice de bună calitate şi ieftine, dar şi de diversitate de posturi din punct de vedere informaţional.

Prinşi în cleşte

Din cauza acestor relaţii de peste 20 de ani, rîmnicenii au fost prinşi într-un cleşte. Pe de-o parte plătesc mult pentru puţin, fără să aibă alternative, pe de altă parte sînt victimele unor manipulări, iar Primăria oraşului a devenit o minge pe care Holban-Cîrjan şi-au dat-o unul altuia, cu ajutorul lui Neagu, fără ca oamenii măcar să bage de seamă. De bună seamă că ieşirea din această strînsoare se poate face prin pătrunderea pe piaţă a alternativelor cabliste care să ofere toată paleta de servicii. Telekom şi RDS-RCS, difuzează, de exemplu, toate canalele tv locale şi regionale, Focus TV, Campus TV şi altele, pe care le-au introdus demult în grilele lor de programe. Numai că alternativele multinaţionale, lovesc în interesele TV SAT şi i-au ridicat nivelul de adrenalină proprietarului TVSAT 2002, Adrian Neagu.

Monopolul lui Adrian Neagu

După ce Telekom a intrat pe pieţele din Pătîrlagele şi Nehoiu, Adrian Neagu s-a pus pe reclamaţii la Prefectură şi Consiliul Judeţean, invocînd că multinaţionalele încalcă legea, ca şi cum el ar fi respectat-o vreodată. Între timp, TVSAT 2002 s-a pus pe cumpărat mici firme de cablu prin judeţ şi, evident, a scos celelalte posturi locale şi regionale din grilă, aplicînd modelul de la Rîmnic, încercînd să blocheze şi acolo piaţa şi alternativele de informare. Aşadar, dacă pînă acum a mers cum a vrut Neagu şi grupul de interese antecitat, de-acum nu se mai poate. Oamenii au dreptul la alternative şi la libera concurenţă care creează servicii de calitate şi la preţuri rezonabile. Cum ar fi telefonia mobilă şi internetul mobil pe care Neagu nu le furnizează, dar împreună cu Holban, Cîrjan şi alţii, şi-a asigurat un public captiv şi manipulabil şi fără alternative. Or, aşa nu se mai poate continua.

loading...
PUTETI CITI SI...