General american: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia anul acesta cu mra al aeregrucere nucleare!

Postat la: 12.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

General american: Războiul din Ucraina s-ar putea încheia anul acesta cu mra al aeregrucere nucleare!

Războiul Rusiei cu Ucraina s-ar putea încheia în acest an, potrivit fostului general al armatei americane Kevin Ryan, care a avertizat că Kremlinul va apela probabil la opțiunea îngrozitoare a armelor nucleare dacă Moscova se confruntă cu înfrângerea în conflict, relatează Business Insider .

Profesor la Harvard, fost director la Pentagon şi fost atașat al apărării în Rusia pentru SUA, generalul în rezervă Kevin Ryan este de părere că Rusia "ar folosi o armă nucleară înainte de a permite ca armata sa să fie învinsă pe teren". Putin a amenințat în repetate rânduri cu folosirea armelor nucleare de când a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022, dar Ryan a spus că Moscova ar putea lua în considerare în mod serios folosirea acestora dacă Ucraina ar fi "pe punctul de a distruge armata rusă pe teren" sau dacă forțele ucrainene ar fi gata să recucerească regiunea Crimeea, anexată de Rusia.

"Dacă armata ucraineană ar avea mari succese în primăvară, și ar distruge armata rusă și ar amenința să recupereze Crimeea, atunci cred că armata și conducerea rusă ar folosi o armă nucleară" nu doar pentru a "distruge țintele militare ucrainene", ci și pentru a "convinge Ucraina că dacă ar continua să lupte în acest război, Ucraina ar rămâne un holocaust nuclear", a declarat Ryan. El a adăugat că "opțiunile sunt vaste" în ceea ce privește modul în care Rusia ar putea folosi o armă nucleară. "Nivelul deceselor s-ar putea apropia de Hiroshima sau ar putea fi mult mai mic dacă intenționează doar să tragă ca un foc de avertisment cu o armă nucleară" într-o zonă mai puțin populată, a spus Ryan.

Acest rezultat, a spus Ryan, ar fi unul "devastator", cu un potențial de zeci de mii de morți, dar nu este cel mai probabil scenariu. Cel mai probabil scenariu care se va desfășura în acest an, potrivit lui Ryan, este că războiul se va încheia într-un impas după lupte neîncetate și pierderi grele de ambele părți. Șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a declarat în noiembrie că aproximativ 40.000 de civili ucraineni au fost uciși și "mult peste" 100.000 de soldați ruși au fost "uciși și răniți" în războiul de până acum, cu "același număr probabil de partea ucraineană". Luptele din acest război "la această intensitate" și rata de mortalitate, "probabil că nu s vor mai putea duce încă 12 luni", a spus Ryan pentru Insider.

"Cred că încă un an ar fi o estimare bună a momentului în care acest război s-ar putea încheia sau ar putea ajunge la un impas", a adăugat Ryan, remarcând că a greșit cu predicțiile sale anterioare despre război. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că 2023 va fi un "an crucial" pentru acest război, a susținut generalul american. "Ambele părți trebuie să provoace mai multe daune și prejudicii militarilor din cealaltă parte pentru ca acest lucru să ajungă la o concluzie. Ambele părți sunt încă prea puternice pentru a fi de acord să spună că nu au nicio șansă de a câștiga acest război. Ambele armate au șansa de a cuceri mai multe teritorii, așa că trebuie să urmărim desfășurarea următoarelor bătălii", a spus Ryan.

Deși forțele lui Putin au avut o "performanță teribilă" în primele 10 luni de război și nu au reușit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, armata rusă "devine mai puternică" și "sapă pentru a crea o apărare mai bună în regiunile pe care le ocupă", a declarat Ryan. Armata ucraineană, ajutată de SUA și de Occident cu arme și echipamente în valoare de miliarde de dolari, "devine și ea mai puternică în aceleași moduri, dar s-ar putea să nu fie suficient de puternică pentru a-i înfrânge pe ruși", a spus Ryan. „Acesta este marele lucru care ne va deveni mai clar în primăvara și vara, când se vor relua luptele majore", a spus el.

Dacă trupele ucrainene îi pot forța pe ruși să iasă din pozițiile lor defensive, "atunci s-ar putea să ne îndreptăm spre o situație în care armata rusă ar putea fi distrusă sau ar putea fi folosită o armă nucleară", potrivit lui Ryan, care a pus întrebarea: "Este mai periculos să fie folosită o armă nucleară tactică în Ucraina? Sau este mai periculos ca armata rusă să fie învinsă pe front și distrusă?". Rusia a suferit o înfrângere brutală la sfârșitul Primului Război Mondial și "a contribuit la aducerea la putere a regimului comunist din Rusia", a spus Ryan, adăugând: "Distrugerea Rusiei - distrugerea armatei sale - ar slăbi foarte mult țara și ar provoca revolte interne". "Ar putea duce la dezlănțuirea unor forțe incontrolabile în Rusia", a spus el.

Dacă ucrainenii nu reușesc să îi alunge pe ruși, "atunci vom fi într-un impas", a spus Ryan, explicând că, la fel ca la sfârșitul Războiului din Coreea, "s-ar putea întâmpla ca Rusia și Ucraina să fie de acord cu o încetare a focului, ceea ce nu necesită multe negocieri". Anul trecut, Ucraina a lansat o contraofensivă uluitoare, forțând trupele rusești să cedeze mari porțiuni de teritoriu, dar, odată cu venirea iernii, ritmul înaintării a încetinit. „Cum decurge acest război nu va fi stabilit la masa de negocierilor momentan și nu va fi determinat de rachete și bombe", a spus Ryan. „Dar va fi determinat de luptele de pe teren".

loading...
PUTETI CITI SI...
loading...