Gabriela Firea, campioana proceselor intentate jurnalistilor si rivalilor politici. Unele cazuri sunt pe banii bucurestenilor
Postat la: 06.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
Gabriela Firea a deschis in ultimii 3 ani un numar impresionant de procese in care cere daune morale de zeci de mii de euro unor politicieni sau ziaristi, nemultumita de afirmatiile publice facute de acestia sau de dezvaluirile jurnalistice care o vizau. Firea conduce detasat in topul alesilor care se razboiesc in instante cu presa si cu rivalii politici.
Primaria Capitalei plateste cheltuielile de judecata in cazul celor mai recente procese. Motivul: Gabriela Firea intenteaza procesele in calitate de primar al Muncipiului Bucuresti. Pe lista celor dati in judecata de Firea se afla fosti sau posibili candidati la Primaria Capitalei, cum ar fi: deputatul USR Nicusor Dan, deputatul PMP Robert Turcescu, europarlamentarul Cristian Busoi sau presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Ciprian Ciucu. Lista politicienilor dati in judecata de Gabriela Firea este completata cu mai multi consilieri generali - Octavian Berceanu (USR), Catalin Deaconescu (PNL) si Roxana Wring (USR) si de deputatul liberal Gigel Stirbu. In cele mai multe procese, Firea cere daune morale de 100.000 de euro.
Printre jurnalistii cunoscuti chemati la judecata de Gabriela Firea sunt Catalin Tolontan (Gazeta Sporturilor), Denise Rifai (Realitatea TV) si Floriana Jucan (QMagazine). La primul termen de judecata, primarul a renuntat la procesele intentate Florianei Jucan si Denisei Rifai. Gabriela Firea a castigat daune morale in doar doua procese, cu bloggerul Cetin Ametcea (20.000 de lei) si cu europarlamentarul Cristian Busoi si agentia Agerpres (1 leu), dar deciziile nu sunt definitive. In procesul intentat lui Robert Turcescu, judecatorii au respins cererea Gabrielei Firea, si au atras atentia asupra artificiului juridic folosit de aceasta, atunci cand intenteaza procesele in calitate de primar.
"Cererea de chemare in judecata a fost formulata de Primarul General al Municipiului Bucuresti, in nume personal, iar nu ca reprezentant al Municipiului Bucuresti, cererea fiind, asadar, formulata de o persoana ce nu are capacitate juridica si, in consecinta, nu are capacitate procesuala de folosinta", motiveaza judecatorii.
Trebuie spus ca pe lista proceselor enumerate nu apare cazul 10816/3/2018, in care iubita liderului PSD Liviu Dragnea, Irina Tanase, Viorica Dancila, Gabriela Firea, Lia Olguta Vasilescu si Carmen Dan cer daune de 500.000 de euro jurnalistilor de la Times New Roman.
Cel mai recent proces este dosarul 33680/3/2019, deschis la Tribunalul Bucuresti pe 8 noiembrie 2019. Obiectul procesului: actiune in raspundere delictuala. Gabriela Firea, in calitate de primar general al municipiului Bucuresti, ii cheama in judecata pe mai multi jurnalisti si sefi ai ziarului Libertatea: Oana Costea, Mirela Neag, Catalin Tolontan si Razvan Lutac. Supararea edilului este legata de mai multe articole publicate de "Libertatea" privind achizitia a 100 de tramvaie.
Nu este singurul proces pe care primarul l-a intentat jurnalistilor de la Libertatea. In dosarul 27383/3/2018, primarul si sotul sau, Florentin Pandele, i-au chemat in judecata pe mai multi jurnalisti si sefi din trustul Ringer, care editeaza cotidianul: Catalin Lupasteanu, Robert Tatarus si Mihnea Vasiliu. Era vorba de o investigatie publicata in Libertatea in august 2018, intitulata "Casa de interventii - Inculpati interceptati de DNA cand povestesc interventiile Firea & Pandele". Firea si Pandele au fost prezentati pe prima pagina drept personajele malefice din serialul Netflix "House of Cards".
Dosarul a fost deschis pe 9 august 2018 la Tribunalul Bucuresti. Pe 22 mai, judecatorii au respins actiunea ca neintemeiata. Decizia nu este definitiva. "Obliga reclamantii la plata catre parata SC Ringier Romania SRL a sumei de 6.996 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu de avocat. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare", se arata in minuta Tribunalului.
In dosarul 26278/3/2019, Gabriela Firea, in calitate de primar general al municipiului Bucuresti, o cheama in judecata pe Irina Zamfir, membru al unui ONG, care urmareste activitatea adminstratiei locale, inclusiv a Primariei Capitalei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Irina Zamfir a participat la mai multe sedinte ale CGMB, a organizat mai multe actiuni publice impotriva deciziilor luate de edil si critica pe retelele sociale activtatea Gabrielei Firea. Procesul a fost deschis pe 4 septembrie 2019, dar instanta nu a stabilit primul termen de judecata, potrivit portalului instantelor.
La mijlocul lunii iulie 2019, Gabriela Firea incepe o adevarata campanie in instanta impotriva rivalilor politici. In calitate de primar general al Capitalei, ea deschide patru procese la Tribunalul Bucuresti avand ca obiect "actiune in raspundere delictuala". In esenta, edilul cere daune morale de cate 100.000 de euro, pentru ma multe afirmatii sau postari pe retele sociale. De exemplu, consilerii generali Octavian Berceanu (USR) si Catalin Deaconescu (PNL) atrageau atentia pe Facebook ca Firea pregateste "un tun imobiliar", in cazul unui imobil care urma ajunga in patrimonul Societatii de Transport Bucuresti, printr-un aport in natura la capitalul social. Pe de alta parte, deputatul liberal Gigel Stirbu a facut mai multe declaratii pe tema autobuzelor cumparate in Bucuresti.
In dosarul 21804/3/2019, deschis pe 16 iulie 2019, il da in judecata pe consilierul general Octavian Berceanu (USR). Pe 24 octombrie 2019, judecatorii anuleaza cererea de chemare in judecata, dar decizia este cu drept de reexaminare, potrivit portalului instantelor. In dosarul 21808/3/2019, deschis pe 16 iulie 2019, Firea il da in judecata pe consilierul general Catalin Deaconescu (PNL). Procesul are primul termen de judecata pe 28 ianuarie, potrivit portalului instantelor.
In dosarul 21981/3/2019, deschis pe 17 iulie 2019, este dat in judecata deputatul Nicusor Dan (USR), fost candidat pentru functia de primar general al Bucurestiului la alegerile din iunie 2012 si alegerile locale din 2016. Procesul are primul termen de judecata pe 28 ianuarie 2020, potrivit portalului instantelor. In dosarul 22466/3/2019, deschis pe 23 iulie 2019, Firea il da in judecata pe deputatul liberal Gigel Stirbu. Procesul are primul termen de judecata pe 28 ianuarie 2020, potrivit portalului instantelor.
Dosarul 14027/3/2019 a fost deschis de Gabriela Firea pe 10 mai 2019 impotriva lui Nicusor Dan la Sectia a V-a Civila de la Tribunalul Bucuresti, proces intentat tot in calitate de primar general. Un proces finalizat rapid, primul si singurul termen de judecata a fost pe 12 iulie 2019, cand instanta a anulat cererea de chemare in judecata. Deciza este cu drept de reexaminare, potrivit portalului instantelor. Nicusor Dan a reactionat imediat dupa anuntul sentintei: Ce dovada mai mare de incompetenta decat sa inaintezi un dosar in instanta, pe care sa il anunti public si pentru care sa nu fii in stare sa platesti taxa de timbru?
Motivul deschiderii acestui proces a fost explicat de Gabriela Firea in mai 2019, atunci cand l-a dat in judecata pe Nicusor Dan, dar si pe fostul consilier general Roxana Wring (despre procesul intentat acesteia, urmeaza in text - n.red.). Edilul le solicita celor doi fosti lideri USR daune morale de 100.000 de euro. Cazul 12454/3/2019 a fost deschis de Gabriela Firea pe 23 aprile 2019, la Tribunalul Bucuresti, proces intentat tot in calitate de primar general. Firea o chema in judecata pe fostul presedinte USR Bucuresti, Roxana Wring, pentru mai multe declaratii facute de aceasta despre unele decizii luate de edil.
Judecatorii au respins pe cererea ca nefondata, in 22 noiembrie 2019, dar decizia nu este definitiva, potrivit portalului instantelor. Dupa cum am aratat, sentinta a fost salutata de Roxana Wring, care a atras atentia ca taxa de timbru a fost platita din bani publici. "Instanta i-a respins cererea ca fiind nefondata, iar 8.300 de lei, taxa de timbru platita din bani publici, s-au risipit degeaba, pe onoarea nereperata a unui primar cu orgoliu mare si reusite mici. Asadar, nu eu ii stric imaginea, ci deciziile proaste pe care le ia sistematic in calitate de primar. Ceea ce nu mai este deloc o noutate", a scris, pe Facebook, Roxana Wring.
Procesul 31238/3/2018 a fost deschis de Gabriela Firea si de sotul acesteia, primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, in septembrie 2018. Ce doi chemau la bara firma Babilon Press SRL, care editeaza revista QMagazine, pe managerul general al publicatiei, Floriana Jucan, si pe jurnalista Nora Noapte. O publicatie care sub conducerea Florianei Jucan s-a remarcat prin mai multe articole favorabile guvernelor impuse de Liviu Dragnea si programului de guvernare promovat de fostul lider PSD.
In mod ciudat, sotii Pandele renunta la litigiu la primul termen de judecata, pe 27 februarie 2019, si sunt de acord sa achite chiar onorariul avocatului Babilon Press SRL. "Ia act de renuntarea la judecata cererii. Obliga reclamantii la plata catre parata Babilon Press SRL a sumei de 4.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat redus. Cu drept de recurs in termen de 30 de zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucuresti", se arata in minuta instantei.
Similar, in dosarul 34376/3/2018, Gabriela Firea a chemat-o in judecata pe realizatoarea TV Denise Rifai. Procesul a fost deschis la Tribunalul Bucuresti pe 16 octombrie 2018, dar la primul termen de judecata primarul Capitalei a renuntat la actiune. Potrivit cererii de chemare in judecata, Firea solicitase daune morale de 100.000 de euro, in acest caz si a sustinut ca Denise Rifai ar fi defaimat-o in emisiunile din 13 iunie si 14 iunie 2018. "Politica dusa, insa, de aceasta emisiune este clar una de defaimare, fara nicio intentie de informare obiectiva a cititorilor. Doamna Denise Rifai incalca grav codul deontologic al meseriei de jurnalist si de moderator in cazul de fata", sustinea edilul.
Nici Rifai nu s-a lasat mai prejos: "Nu o cred in stare pe Gabriela Firea sa duca un meci cu mine pe terenul justitiei. Probabil isi va retrage plangerea, iar daca nu o va face... surprize, surprize... doamna Primar General!". In final, edilul si-a retras cererea de chemare in judecata pe 14 mai 2019, asa cum am aratat.
Rifai
In dosarul 17826/3/2018 de la Tribunalul Bucuresti, Gabriela Firea ii cerea deputatulu PMP, Robert Turcescu daune morale de 100.000 de euro, dupa ce intr-o emisune la B1 TV a facut mai multe declaratii legate de activitatea edilului si fata de Primaria Bucuresti.
Cazul a fost deschis pe 28 mai 2018, iar prima decizie a venit in noiembrie 2018. Judecatorii au respins cererea Gabrielei Firea, dupa ce au admis o exceptie ridcata de avocatul deputatului PMP, a anulat cererea de chemare in judecata si a obligat-o la plata cheltuiellor de judecata.
"Admite exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a Primarului General al Municipiului Bucuresti. Constata nulitatea cererii formulate de reclamantul Primarul General al Municipiului Bucuresti in contradictoriu cu paratul Turcescu Robert Nicolae. Obliga reclamantul sa plateasca paratului suma de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la comunicare", se arata in minuta instantei.
Dupa ce a analizat legisliata in vigoare, Tribunalul Bucuresti a explicat ca cererea a fost formulata de Gabriela Firea in nume personal, nu in calitate de reprezentant legal al Municipiului Bucuresti.
"Primarul este o autoritate executiva care indeplineste atributiile prevazute de lege, printre care si aceea de a reprezenta in justitie unitatea administrativ-teritoriala, insa numai unitatea administrativ-teritoriale este persoana juridica de drept public, cu capacitate juridica deplina, primarul neputand fi, in nume personal, astfel cum se prevede expres la art. 21 alin. 21din Legea nr. 215/2001 (a administratiei locale - n.red.), titular de drepturi si obligatii in plan procesual, ci putand sta in judecata exclusiv in calitate de reprezentant legal.
In cauza, cererea de chemare in judecata a fost formulata de Primarul General al Municipiului Bucuresti, in nume personal, iar nu ca reprezentant al Municpului Bucuresti, cererea fiind, asadar, formulata de o persoana ce nu are capacitate juridica si, in consecinta, nu are capacitate procesuala de folosinta.
Retinand ca in conditiile art. 56 alin. 3 teza a II-a Cod procedura civila actele de procedura indeplinite de cel care nu are capacitate de folosinta sunt lovite de nulitate absoluta, tribunalul va admite exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a Primarului General al Municipiului Bucuresti si, in consecinta, va constata nulitatea cererii formulate de Primarul General al Municipiului Bucuresti in contradictoriu cu paratul Turcescu Robert Nicolae", motiveaza judecatorii.
In dosarul 39783/299/2017, Gabriela Firea le cere liberalului Cristian Busoi si agentiei de presa Agerpres sa-i plateasca daune morale de 1 leu, iar hotararea judecatoreasca sa fie publicata pe site-ul agentiei.
Busoi facuse mai multe declaratii cu privire la promovarea intr-o viitoare sedinta a CGMB a unui proiect de hotarare prin care sa se aprobe un nou regulament privind activitatea de taximetrie in Bucuresti.
"Nu exista nici un motiv real al interzicerii Uber si Taxify (...) Singurul motiv real al deciziei primarului este un lobby puternic, multi bani si beneficii castigate de un grup de interese apropiat primarului general", afirma actualul europarlamentar, pe 5 decembrie 2017.
"Domnul Busoi va trebui sa produca dovezi ale apropierii mele de vreun grup de interese, in caz contrar urmand sa suporte rigorile legii. Inteleg, pana la un punct, adversitatea politica si nevoia organica a domniei sale de a ma ataca pentru a se valida in functia pe care o detine, dar nu pot accepta la nesfarsit ca astfel de alegatii, iresponsabile si agramate, sa fie lansate in spatiul public fara consecinte", declara Firea.
Procesul a fost deschis pe 20 decembrie 2017 la Judecatoria Sectorului 1. In prima instanta, magistratii au respins solicitarea Gabriele Firea. Primarul a contestat decizia, iar Tribunalul i-a dat dreptate.
"Admite apelul. Schimba in parte sentinta apelata, in sensul ca: Admite cererea. Obliga paratii, in solidar, la plata sumei de 1 leu cu titlu de daune morale catre reclamanta.
Obliga paratii la publicarea, pe cheltuiala lor, a hotararii judecatoresti pe site-ul Agerpres. Cu recurs in termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucuresti
", se arata in minuta instantei, potrivit portalului instantelor.
Intregul caz urmeaza sa ajunga pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti care vor da o decizie definitiva.
In dosarul 31294/3/2016, Gabriela Firea cerea fostului consilier general Ciprian Ciucu (PNL) daune de 600.000 de lei si publicarea hotararii ce se va pronunta intr-un ziar de larga circulatie si sa o difuzeze pe posturile publice de televiziune TVR1 si TVR HD.
Procesul a fost deschis pe 19 august 2016, la scurt timp dupa ce Firea a fost aleasa primar general, 23 iunie 2016. Ciprian Ciucu s-a remarcat printr-o critica constanta a activitatii Gabrielei Firea.
Fost membru al societatii civile, Ciucu a cochetat in 2016 cu candidatura la Primaria Capitale, fiind sprijinit de partidul M 10, infiintat de Monica Macovei. Ulterior a fost cooptat de liberalul Catalin Predoiu, care a candidat in 2016 la Primaria Capitalei, pe lista consilierilor generali PNL.
Pe 24 februarie 2017, la primul termen al procesului, Firea a renuntat la procesul cu Ciucu.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...