Fostul procuror ucrainean Viktor Shokin răspunde acuzațiilor de corupție ale lui Biden și dezvăluie detalii șocante despre demiterea sa și despre ancheta Burisma! VIDEO

Postat la: 05.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Fostul procuror ucrainean Viktor Shokin răspunde acuzațiilor de corupție ale lui Biden și dezvăluie detalii șocante despre demiterea sa și despre ancheta Burisma! VIDEO

O înregistrare video a lui Viktor Shokin, procurorul ucrainean care a fost demis din funcție la presiunea vicepreședintelui american de atunci Joe Biden, face din nou turul online în urma mărturiei condamnabile a lui Devon Archer.

Într-un interviu detaliat și amplu, Shokin a răspuns acuzațiilor din partea regimului Biden, expunându-și versiunea sa în ceea ce privește investigațiile privind Burisma, o companie energetică ucraineană care l-a angajat cândva pe Hunter.

Nu este clar când a fost înregistrat sau publicat acest videoclip, dar include reacția sa la acuzațiile lui Biden. La momentul numirii lui Hunter Biden, Viktor Shokin era procurorul general al Ucrainei și existau investigații privind proprietarul Burisma.

Videoclipul lui Shokin a abordat o varietate de aspecte, de la acuzații că ancheta privind Burisma era în stare latentă la acuzații de corupție și eventuala sa demitere din funcția de procuror.

Într-un răspuns lung și detaliat, Shokin a respins ideea că investigațiile sale erau "adormite" și a explicat cum acestea au fost active, ducând chiar la confiscarea bunurilor proprietarului Burisma, Mykola Zlochevsky.

Viktor Shokin a fost înlăturat din funcția de procuror general al Ucrainei în 2016, din cauza presiunilor exercitate de guvernele occidentale (Joe Biden) și de presupuse instituții internaționale precum UE și FMI. Demiterea sa a făcut parte dintr-un "efort mai amplu de combatere a corupției", întrucât biroul lui Shokin fusese criticat pentru că nu "urmărea în mod adecvat investigațiile de corupție".

"În ceea ce privește afirmația că aceste investigații ar fi fost "latente", atunci pot da exemple foarte izbitoare, și anume acțiunile noastre după ce interdicția de 23 de milioane de Zlochevsky a fost ridicată în Marea Britanie", a declarat Shokin.

"Am numit o anchetă internă, am deschis o anchetă penală privind modul în care - și de ce - banii care au fost confiscați au fost eliberați în Marea Britanie. Mai mult, cu 10-12 zile înainte de demisia mea, pe 2 februarie 2016, instanța a pus sechestru pe bunuri, pe economiile sale personale, pe proprietăți, pe mașini și așa mai departe", a adăugat el.

Shokin a declarat că agențiile de informații americane au urmărit îndeaproape procesul de investigație și a fost convins că Biden era la curent cu progresele înregistrate. Shokin a adăugat că a crezut că Biden a acționat în culise pentru ca el să fie înlăturat, temându-se că ancheta ar putea avea un impact negativ asupra fiului său și a altor apropiați ai săi.

"Înțeleg foarte bine că Statele Unite au una dintre cele mai puternice agenții de informații din lume... Aparent, domnul Biden a fost informat că ne apropiem de momentul în care vor începe interogatoriile fiului său și ale altor persoane", a declarat Shokin.

Shokin a susținut că adevărata motivație din spatele presiunilor lui Biden pentru înlăturarea sa a fost protejarea intereselor sale personale și de familie, mai degrabă decât a intereselor poporului american.

Se poate reaminti că proprietarul Mykola Zlochevsky și directorul executiv Vadym Pozharski de la Burisma au exercitat presiuni constante asupra lui Hunter Biden pentru a face lobby la Washington, DC, pentru a obține asistență în relația cu procurorul ucrainean Viktor Shokin.

Hunter a fost angajat de Burisma pentru a face parte din consiliul de administrație în schimbul a 83.000 de dolari pe lună pentru a avea acces la tatăl său, vicepreședintele de atunci Joe Biden. S-a raportat că era vorba de "servicii de consultanță".

Burisma a cerut ajutorul lui Joe Biden pentru a opri o investigație condusă de Viktor Shokin. În schimb, Joe Biden a primit o mită de 10 milioane de dolari de la Burisma pentru asistența sa în oprirea anchetei lui Shokin, după cum se arată în FD-1023.

Biden a amenințat apoi că va reține un miliard de dolari din ajutorul american acordat Ucrainei dacă Shokin nu va fi concediat.  După ce a părăsit funcția în 2017, fostul vicepreședinte Joe Biden s-a lăudat că a forțat guvernul Ucrainei să îl concedieze pe Viktor Shokin, procurorul său principal.

"M-am uitat la el și i-am spus: Plec în șase ore. Dacă procurorul nu este concediat, nu veți primi banii. Ei bine, nenorocitule. A fost concediat", a declarat Biden în 2018.

Devon Archer a depus mărturie sub jurământ și a confirmat că Burisma a făcut presiuni asupra lui Hunter Biden pentru a-l convinge pe Joe Biden să închidă ancheta lui Viktor Shokin.

În 2020, Shokin a depus o plângere oficială împotriva lui Joe Biden pentru ingerință în procedurile judiciare din Ucraina. În aceeași lună, Shokin a afirmat că a fost otrăvit cu "mercur în urmă cu cinci luni, în timpul șederii sale în Grecia", potrivit Interfax.

"Nu am dușmani evidenți pe care să dau vina pentru asta. Bineînțeles, una dintre versiuni, dar această versiune necesită investigații, este că Biden a fost cumva implicat într-un fel sau altul în aceste probleme. M-am adresat în mod oficial autorităților de aplicare a legii din Grecia în acest sens și le-am cerut să investigheze... În mod oficial, nu am primit încă un răspuns, deși i-am contactat cu ceva timp în urmă cu privire la deschiderea unei proceduri penale în legătură cu o tentativă premeditată de a mă ucide", a declarat Shokin.

Apoi, în februarie 2020, Ucraina a lansat o procedură penală împotriva fostului Joe Biden, acuzat că a exercitat presiuni asupra autorităților pentru a forța demisia procurorului general ucrainean Viktor Shokin.

În mai 2020, Shokin a adresat un apel președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, îndemnându-l să ia măsuri cu privire la lipsa de voință a forțelor de ordine ucrainene de a investiga actele ilegale comise de Joe Biden.

Shokin a continuat să spună în interviu că nu a fost inițiată nicio anchetă penală împotriva lui Hunter Biden. El a insistat că acest caz este legat de încălcarea legii de către Burisma. El a susținut că, pe măsură ce au aprofundat investigația, au început să suspecteze că directorii companiei, inclusiv Hunter Biden, ar putea fi, de asemenea, implicați.

"Când am început să avansăm în mod activ cu scopul de a clarifica această infracțiune și de a găsi cine s-a făcut vinovat de încălcarea legilor ucrainene la Burisma. Am ajuns să descoperim că administratorii recrutați în mai-iunie 2014 erau probabil implicați. Aceștia erau Devon Archer, Hunter Biden și alții. Joe Biden avea motive să se teamă că toate acestea se vor răsfrânge în cele din urmă asupra fiului său", a declarat Shokin.

Întrebat care sunt reacțiile sale cu privire la ideea că nu doar Biden ar fi vrut să plece, ci și alte instituții, precum FMI sau UE, Shokin a răspuns:

"În primul rând, nu-mi amintesc niciun moment, nici măcar unul, în care Biden să fi cerut oficial demiterea mea în timp ce eram procuror general. Cred și am motive să cred că totul este o înșelătorie. Eu i-am întrebat: Dați-mi un singur exemplu care să dovedească faptul că sunt corupt - o orice abatere pe care aș fi putut să o comit. Nimeni nu a reușit încă să facă acest lucru, inclusiv Biden", a declarat Shokin.

"Nu sunt un politician și nu am urmărit niciodată un scop politic în nicio investigație, inclusiv în cea privind Burisma. M-am întâlnit deseori cu ambasadorul Pyatt, precum și cu alți ambasadori și nu mi s-a spus niciodată că munca mea a fost slabă sau proastă. Mai mult, aceiași ambasadori mi-au spus deja în toamna [2015]: "Viktor, stai puțin! Înțelegem că toate acestea sunt calomnii. Nu știm de unde a venit. Nu s-a făcut nimic în mod oficial. Toate acestea sunt neoficiale și au loc în spatele scenei", a povestit Shokin.

În 2015, deputatul poporului Serhii Leshchenko a comentat decizia sa de a vota pentru candidatura lui Viktor Shokin la postul de procuror general. El a spus că Shokin este cel mai bun procuror din ultimii 20 de ani.

"Mi-l amintesc pe Shokin, care a inițiat cazuri împotriva lui Pukach, Kolesnikov, Kushnaryov și Kolomoiskyi. Și, ca persoană care comunică cu unii anchetatori ai Parchetului General, am informații din interior despre modul în care Shokin s-a comportat în funcție. Potrivit acestora, acesta este cea mai bună dintre propunerile pentru postul de procuror general din ultimii 20 de ani", a scris Leshchenko.

Acest lucru servește ca o dovadă în plus că afirmația că Shokin este corupt este lipsită de temei.

"Dacă s-ar fi dovedit corupția mea, Biden și alți politicieni ar fi spus totul cu voce tare în mod oficial, pentru Parlament și în mass-media. Ei ar fi dat exemplu specific de corupție și necinste din partea mea. Puteți verifica foarte simplu. Am lucrat timp de un an ca procuror general. Munca mea a fost analizată în presă și s-a dovedit că rezultatele mele au fost mai bune decât cele ale procurorilor anteriori. Este ușor de verificat, pentru că aceste cifre sunt reale."

Shokin a menționat că a scris o scrisoare secretarului de stat al SUA și a primit un răspuns pozitiv.

"V-am spus deja că am scris o scrisoare secretarului de stat al Statelor Unite și am primit un răspuns prin intermediul doamnei Nuland. Iar aprecierea ei a fost foarte pozitivă. Ea mi-a spus că actuala organizare a Procuraturii Generale este bună și că aceasta va investiga și soluționa cazurile legate de corupție și alte infracțiuni într-un mod eficient și transparent. Aceasta era situația înainte ca Joe Biden să înceapă să mă persecute și să facă presiuni asupra președintelui Poroșenko în legătură cu demiterea mea", a declarat Shokin.

Shokin a primit o scrisoare din partea subsecretarului de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite, Victoria Nuland. Comentariile lui Shokin se extind până la o critică puternică a modului în care regimul Obama a tratat Ucraina în timpul mandatului său, sugerând că Biden și alți oficiali au privit Ucraina ca pe un "fief".

"Știți, multe lucruri mi se par ciudate în legătură cu această perioadă a mandatului prezidențial al lui Obama asupra Ucrainei. În opinia mea, ei credeau că Ucraina era fieful lor. Domnul Biden a umilit Ucraina și pe președinte. A demonstrat lumii întregi cum că el era șeful în Ucraina."

"După părerea mea, acest om nu are niciun drept, moral sau de altă natură, să candideze la președinția SUA, cea mai democratică țară din lume, și nici măcar să se gândească la asta. Acest om a insultat-o pe mama mea folosind insulte obscene, știți asta. A insultat toate mamele din lume, chiar și pe propria mamă. Este nedemn să numești mamele în acest fel [b*tch]", a declarat Shokin, referindu-se la un videoclip în care Joe Biden se lăuda că l-a concediat.

Din interviul video:

Întrebare: În opinia dumneavoastră, în ce măsură a intervenit Joe Biden în afacerile interne ale Ucrainei? Ați depins uneori de aprobarea americană?

Shokin: În timpul președinției Obama, așa părea să fie cazul. Cel mai șocant lucru este că toate numirile au fost făcute în acord cu Statele Unite și cu Biden în special, chiar și la nivelul adjunctului procurorului general, pe care îl știu cu siguranță.

Întrebare: Dacă Joe Biden ar fi în fața dumneavoastră, ce i-ați spune?

Shokin: Îi urez noroc, pentru că va avea nevoie de el. În opinia mea, calitățile sale morale și individuale sunt foarte scăzute și pentru a continua să trăiască normal în Statele Unite sau în altă țară va trebui să aibă noroc. Dacă legea îi va fi aplicată lui Joe Biden, în Ucraina sau în Statele Unite, atunci cel mai probabil va fi tras la răspundere pentru faptele pe care le-a comis.

loading...
PUTETI CITI SI...