Fostii procurori si judecatori revin in magistratura doar cateva luni pentru pensii de mii de euro
Postat la: 19.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat saptamana aceasta, cu unanimitate, cererea de pensionare a procurorului Flavius Craznic, fost avocat reintors in magistratura si apoi pensionat de urgenta pentru a beneficia de pensie speciala.
Avocatul Flavius Craznic a revenit in magistratura in 7 decembrie 2020, ziua in care presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind numirea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Calarasi.
Cu un an inainte, el a facut o cerere de a se intoarce pe functia de procuror, fara concurs sau examen, intr-o functie vacanta de procuror la PICCJ sau la alt parchet din tara. Solicitarea sa a fost respinsa de procurorii din CSM, asa ca fostul magistrat a dat in judecata Sectia. Atat Curtea de Apel Bucuresti si apoi Instanta Suprema, au obligat CSM sa-l reincadreze pe Flavius Craznic, desi legea spune clar ca CSM "poate" dispune reincadrarea unui magistrat in functie, nicidecum nu obliga Sectia sa faca acest lucru.
"Obliga paratul Consiliul Superior al Magistraturii sa emita o hotarare prin care sa admita cererea reclamantului de numire in functie vacanta de procuror, fara concurs sau examen, in conditiile art 331 din Legea nr.303/2004 si sa inainteze propunere in acest sens catre Presedintele Romaniei", se arata in decizia Instantei Supreme.
In faza de fond a procesului, la Curtea de Apel Bucuresti, judecatorii au aratat ca decizia CSM de respingere a cereriii de reprimire in magistratura nu este corespunzator motivata. "Nu se explica rationamentul pentru care s-a ajuns la concluzia ca nu este oportuna numirea", sau "nemotivarea oportunitatii nu trebuie sa lase impresia unui exces de putere" sunt doar cateva concluzii in acest sens ale CAB.
Conform declaratiei de avere din decembrie anul trecut, fostul avocat a castigat din servicii de reprezentare juridica 249.000 de lei, adica 20.750 de lei pe luna. Odata pensionat din magistratura, Craznic va incasa o pensie lunara de aproximativ 18.000 de lei pe luna adica 3.800 de euro si isi va putea relua activitatea din avocatura.
Flavius Craznic si-a inceput cariera in magistratura in 1994 si a fost procuror la Parchetul Sectorului 3, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti si Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie unde a functionat pana in anul 2010 cand si-a incetat activitatea din motive neimputabile, prin demisie. El a intrat in avocatura.
In Parchetul General el a detinut mai multe functii de conducere printre care si cea de procuror sef, Serviciul de Combatere a Traficului de Droguri din cadrul DIICOT si a fost distins, in anul 2002 cu diploma "Meritul Judiciar" acordata de Presedintele Romaniei, pentru rezultate meritorii in activitate si calificativul anual de "foarte bine".
Flavius Craznic a fost unul dintre procurorii Antidrog care a instrumentat dosarul Cocaina pentru VIP-uri, in care a fost implicat fiul lui Ion Tiriac. Dupa alegerile prezidentiale din 2004, el a devenit consilier al ministrului Justitiei, Monica Macovei. Intr-un interviu acordat dupa iesirea din magistratura, Flavius Craznic a vorbit despre cariera sa de procuror si a precizat ca unul din motivele pentru care imaginea justitiei in tara noastra a decazut este si din cauza modului de selectie si promovare.
"Este adevarat ca imaginea justitiei din Romania a decazut mult. Imi amintesc ca tinerii procurori din generatia mea obisnuiau, in anii 1990, sa sustina cu mandrie "sunt procuror al Romaniei". Astazi, aproape ca ti-e rusine sa spui ca esti sau ca ai fost procuror. De ce s-a ajuns aici? Raspunsul este mai complex si vina este impartita intre noi, cei care activam in domeniu, puterea executiva si legislativa care asigura cadrul desfasurarii activitatii, invatamantul care nu mai este ce a fost, si probabil, modul de selectie si promovare in sistemul justitiei pentru ca, stiti cum se spune, omul sfinteste locul", declara acesta.
La finalul lunii octombrie a acestui an, Sectia pentru judecatori a CSM a aprobat cererea de pensionare a judecatorului de la Tribunalul Ilfov, Stefan Victor Achimescu, fost deputat PDSR. Acesta facuse o cerere de revenire in magistratura fara concurs in luna mai 2019, cerere aprobata de Sectia pentru judecatori a CSM cu scorul de 5 la 4. La momentul respectiv, el a dat asigurari ca nu revine in functie doar pentru a incasa pensie speciala, aratand ca acesta este vocatia sa, urmand sa profeseze pana la 65 de ani, dupa cum noteaza Radio Europa Libera. Insa, dupa doar 1 an si patru luni acesta si-a inaintat cererea de pensionare, aprobata de judecatorii CSM in 29 octombrie. Ca parlamentar ales din partea PDSR, Achimescu a luat cuvantul de 3 ori in patru ani.
In luna aprilie a anului trecut judecatorii CSM au aprobat, la fel, cererea de pensionare a judecatoarei Claudia Silinescu Gherbovan, cea care fusese, timp de 23 de ani, avocata. Aceasta mai fusese pana in 1996 magistrat, din acest motiv a putut ca ceara in 2019 sa se reintoarca in functia de judecator. Fosta avocata a obtinut in mai 2019 acordul Sectiei pentru judecatori din CSM sa se intoarca in magistratura dupa 23 de ani dupa ce s-a angajat in fata judecatorilor din CSM sa ramana in breasla atat timp cat ii permite legea, adica pana la 65 de ani. Inca de la finalul anului 2019 aceasta a cerut insa pensionarea. Ambii magistrati vor incasa o pensie speciala de circa 16.000 de lei pe luna.
Potrivit mass-media, Claudia Gherbovan Silinescu este nepoata fostului general SIE Tudor Silinescu, fost consilier al premierului Adrian Nastase. Avocata a fost implicata in dosarul in care erau judecati patru judecatori de la Inalta Curte - Anton Pandrea, Claudia Corbu, Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu - pentru mai multe fapte de coruptie.
Acuzatiile DNA la adresa Claudiei Gherbovan Silinescu: 2 infractiuni de dare de mita, 2 infractiuni de spalare a banilor si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata. Un complet de 3 judecatori si un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte au decis achitarea tuturor celor implicati in acest caz, inclusiv a Claudiei Gherbovan Silinescu. Un alt caz similar este si cel al fostului vicepresedinte al CSM, George Balan (57 de ani), care a revenit din avocatura in functia de procuror la Parchetul Oltenita, dar a solicitat dupa cateva luni eliberarea din functie, prin pensionare.
Toti acesti fosti magistrati au beneficiat direct de una dintre modificarile legilor Justitiei aduse de Comisia Iordache in Parlament. Incepand din octombrie 2018, fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica, avocatii, notarii, consilierii juridici, politistii, grefierii sau executorii judecatoresti cu studii superioare juridice pot reveni in magistratura, daca au o vechime de specialitate de cel putin 10 ani. "Concursul" de admitere consta intr-un interviu sustinut in fata judecatorilor din CSM.
"Persoanele care au ocupat minimum 10 ani functia de judecator sau procuror si magistrat-asistent, care nu au fost sanctionate disciplinar, au avut numai calificativul "foarte bine" la toate evaluarile si si-au incetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior", este articolul 33 din Legea nr.242 din 12 octombrie 2018.
Initiatorul acestei modificari a fost Florin Iordache, iar proiectul sau a fost sustinut de parlamentarii PSD Eugen Nicolicea, Nicusor Halici, Serban Nicolae dar si de fostul ministru al Justitiei, Robert Cazanciuc.
De altfel si CSM-ul, satul de aceste practici, a propus inca de anul trecut ca fostii magistrati care se intorc in breasla sa ramana pe functii de judecatori sau procurori cel putin 5 ani pentru a putea beneficia de pensia speciala. O alta modificare importanta este aceea ca nu se mai pot intoarce in magistratura persoanele care, in ultimii 2 ani, au fost membri ai unui partid politic, sau au fost deputati, senatori, secretari de stat, primari, prefecti, consilieri locali sau judeteni. Propunerea CSM fost trimisa ministerului Justitiei in aprilie 2020.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...