Firea n-are destui bani ca sa asigure caldura in Bucuresti. Termoenergetica, pe urmele falimentarei RADET
Postat la: 07.02.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
Nici bine n-a inceput noul RADET sa dea caldura in Bucuresti ca a si intrat in datorii. Iar daca nu primeste in cateva saptamani banii de care are nevoie, va face primul pas pe urmele fostei Regii, care tot din cauza datoriilor a intrat in faliment, riscand sa lase Capitala in frig.
Ani la rand, administratiile Capitalei au folosit in fel si chip banii pe care, in mod normal, ar fi trebuit sa-i dea la RADET. In principal din aceasta cauza, dar si din vina unor contracte prost negociate, Regia nu si-a putut plati furnizorii la timp si a acumulat datorii impovaratoare, de aproape un miliard de lei. Iar acestea au creat alte si alte penalitati.
In 2016, RADET a intrat in insolventa. Apoi, vreme de aproximativ 3 ani, a functionat asa, cum un picior in groapa.
In cele din urma, insa, la inceputul lunii noiembrie 2019, Regia a intrat in faliment. Iar de la acel moment nu mai putea distribui, in Capitala, agentul termic produs de ELCEN. Capitala risca sa ramana in frig si fara apa calda.
In aceste conditii, Gabriela Firea le-a propus consilierilor generali sa-i dea dreptul - prin delegare de gestiune a serviciului public de termoficare - Companiei Municipale Termoenergetica SA sa preia activitatea falimentarei RADET.
La acel moment, administratia Capitalei a sustinut ca a gasit solutia ca Termoenergetica SA sa nu o ia pe urmele RADET.
Ce inseamna acest lucru? Ca plata catre Termoenergetica a subventiei (Primaria plateste in acest fel 62% din costul incalzirii orasului - n.red.) avea sa nu mai intarzie, ca in anii din urma. Asa ca la randul ei compania municipala - adica noul RADET - urma sa isi plateasca datoriile la timp si sa ramana in echilibru financiar.
Consilierii au girat planul Gabrielei Firea. Ba, mai mult, odata cu delegarea serviciului de termoficare catre Termoenergetica SA, consilierii generali au adoptat hotararea 626/2019. Prin intermediul acesteia, au imputernicit-o pe Gabriela Firea sa semneze conventii de plata in avans a gazului folosit pentru incalzirea Capitalei.
Cu alte cuvinte, ELCEN - care produce agentul termic in uzinele sale - urma sa estimeze de cat gaz are nevoie pentru a incalzi Capitala intr-o luna. Iar Primaria urma sa plateasca contravaloarea respectivei cantitati de gaz nu catre Termoenergetica, nici catre ELCEN, ci catre Romgaz (compania de la care ELCEN ia gaze ca sa produca agent termic).
Iar cu gazul platit in avans, intreg sistemul de termoficare urma sa functioneze fara sincope. Pe 20 decembrie, surse din administratia Capitalei au precizat in clar pentru Ziare.com ca o conventie de plata in avans a gazelor era pe circuitul administrativ. Ce s-a intamplat intre timp cu respectivul document nu stim. Cert este ca PMB n-a platit in avans nicio molecula de gaz.
ELCEN: PMB n-a platit nimic, in iarna asta. Ultimii bani i-a dat pe octombrie
Reprezentanti ai ELCEN (detinuta de Ministerul Energiei) au precizat pentru Ziare.com ca - in ciuda declaratiilor si promisiunilor - PMB n-a platit inca nimic din incalzirea Capitalei din noiembrie, decembrie si ianuarie. Asta, desi bani ar avea.
"Noi am indicat inca de la inceput si de unde pot fi luati banii. Anume, din capitalul social al companiei municipale Energetica SA, unde sunt 217 milioane de lei nefolositi. Puteau fi luati de PMB si utilizati pentru plata in avans a gazelor pe ianuarie si februarie. Dar n-au fost folositi asa, iar lucrurile se complica", au precizat sursele din ELCEN pentru Ziare.com.
Problema este, intr-adevar, una serioasa. PMB mai are inca de platit sute de milioane de lei, inclusiv in contul falimentarei RADET, de la care ELCEN nu si-a recuperat toti banii.
In plus, PMB ar fi trebuit sa ii achite CM Termoenergetica SA, ca subventie pentru luna decembrie, suma de 212 milioane de lei. Din aceasta suma, Termoenergetica SA trebuia sa isi opreasca o parte si sa le vireze restul furnizorilor. Spre exemplu, catre ElCEN avea de achitat, pana pe 29 ianuarie 2020, 170 de milioane de lei. Factura a depasit termenul de scadenta. Daca trece si de finele lunii februarie, va produce penalitati.
Va veni apoi factura lunii ianuarie, iar Termoenergetica ar risca sa ajunga, la fel ca si RADET, sa se sufoce sub povara datoriilor.
ELCEN sustine ca pana acum banii pe care i-a incasat din productia de energie electrica i-au fost suficienti pentru a livra, fara sa incaseze nimic de la PMB, agent termic in Bucuresti. Dar ca prea mult n-o va mai putea duce asa. Ba, ca sa se faca mai bine inteleasa, ELCEN a depus si o plangere prealabila impotriva PMB, in incercarea de a obliga administratia Firea sa plateasca.
Termoenergetica: Azi am inceput platile. Nu riscam, momentam, nicio penalitate
Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a precizat pentru Ziare.com ca PMB nu a platit gazele in avans pentru simplul motiv ca nu are bani.
"Plati catre furnizori au inceput sa se faca chiar azi. Aceste plati se fac dintr-un cont escrow. In acest cont intra subventia de la PMB si platile incasate de la bucuresteni. Apoi, banii se impart in functie de anumite procente pe care noi le-am negociat (cu furnizorii - n.red.).
Alexandru Burghiu, directorul CM Termoenergetica SA
Concret, daca in cont intra acum 100 de lei, 26 lei raman la Termoenergetica, 65 lei se duc la ELCEN, iar restul se impart intre Engie, Vest Energo si CET Grivita.
Astazi (marti, 4 februarie - n.red.) in acest cont au intrat 60 de milioane lei. S-au facut plati. A plecat procentul aferent si catre ELCEN (39 de milioane, din calculele noastre - n.red.).
In zilele urmatoare vor mai intra in contul escrow alte cateva zeci de milioane de lei. Se vor mai face plati si atunci. Saptamana viitoare ne asteptam, de asemenea, sa primim bani si sa facem plati. Lucrurile incep sa intre intr-un ritm normal.
N-am intarziat cu nicio plata atat de mult incat sa ni se perceapa penalitati.
Dimpotriva, noi am optimizat toate circuitele, am renegociat si am eliminat tot ce producea artificial penalitati pentru companie (Termoenergetica - n.red.). Sigur ca mai ramane problema platii efective.
De aceea, este important ca PMB sa primesca bani de la Guvern in masura necesara", a declarat Alexandru Burghiu pentru Ziare.com.
Ce s-a intamplat cu cei 217 milioane de lei de la Energetica SA?
Toate aceste probleme provin din faptul ca PMB sustine ca nu are bani de incalzire. Ce-o fi facut, insa, cu cele 217 milioane pe care le tinea in capitalul social al Companiei Municipale Energetica SA si pe care i-a cerut ELCEN?
Alexandru Burghiu sustine ca parte din acei bani au ramas la compania Energetica SA, astfel incat aceasta sa isi poata desfasura activitatea.
Dar, mai spune directorul, alte zeci de milioane din respectiva suma au fost deja virate catre Termoenergetica, pentru plata salariilor, functionare si achitarea de datorii. Per total, cam 100 dintre cele 217 milioane de la Energetica SA ar urma sa ajunga la Termoenergetica SA.
Problema e alta. Chiar daca toti cei 217 milioane de lei ar ajunge la Termoenergetica, n-ar fi suficienti decat sa rezolve pentru moment problemele cauzate de lipsa banilor din termoficare. Intrebarea este, daca mereu se plange ca nu primeste suficienti bani de la Guvern - asa cum a facut-o in timpul premierilor Viorica Dancila si Ludovic Orban - cum va reusi PMB sa tina, pe termen lung, pe linia de plutire compania de termoficare?
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...