Firea isi bate joc de cetateni ca la concurs! Bucurestenii nu scapa nici in 2020 de avariile care-i lasa in frig
Postat la: 05.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS
Ajuns anul trecut intr-o situatie limita, uriasul sistem de termoficare al Bucurestiului - al doilea ca marime dupa cel al Moscovei - ramane si in 2020 tot in pericol de colaps.
Motivul: desi toti primarii generali ai Capitaliei din ultimii 30 de ani au promis ca vor rezolva marile probleme ale incalzirii centralizare din oras, niciunul nu a facut-o. Iar Gabriela Firea nici atat, in mandatul ei a fost maxim de batjocura, ca dovada ca pe o iarna destul de usoara ca asta, bucurestenii stau tot in frig.
Primele sunt CET-urile administrate de ELCEN (la randul sau controlat de Guvern). Acestea centrale produc apa fierbinte pe care o livreaza pe magistrala tur (conducta groasa, subterana, cu diametru de pana la 1,2 metri) catre circa 1.000 de puncte termice amplasate in toata Capitala. Ati crede ca aceasta apa oparita ajunge in calorifere si la robinete? Ei bine, nu! De la punctele termice, apa respectiva se intoarce, pe magistrala de retur (conducta la fel de groasa ca si magistrala tur), direct la centrala care a livrat-o.
Ce rost are deci tot acest circuit? E foarte simplu. Apa fiarta de la CET este transportata pana la punctul termic doar ca sa treaca printr-un dispozitiv numit schimbator de caldura. In interiorul acestuia, apa de la CET o incalzeste pe cea care pleaca pe conducte mai subtiri - numite retea secundara de distributie - catre calorifere si robinete.
Cei aproape 4.000 de kilometri de conducte din subteranele Bucurestiului, dar si punctele termice sunt in administrarea Companiei Municipale Termoenergetica SA. Firea a pus dezastrul pe seama grelei mosteniri, dar a promis solutii. Sistemul de conducte si de puncte termice a fost construit in timpul regimului comunist, in circa 25 de ani. Ca sa reziste, el ar fi trebuit intretinut. Si, din pacate, n-a fost.
Dupa Revolutie, cei mai multi dintre primarii generali ai Capitalei au preferat sa faca orice altceva cu banii publici decat sa investeasca in termoficare. Asa ca sistemul s-a deteriorat, an dupa an, inregistrand pierderi tot mai mari.
Au inceput mai intai sa pocneasca tevile subtiri de pe reteaua secundara de distributie. Apoi, de prin 2018, au crapat, cel putin o data pe luna, si conducte magistrale. Iar cand o magistrala se sparge, avaria e masiva. Se poate repara, dar greu si numai daca se sisteaza furnizarea apei calde si a incalzirii pentru o multime de oameni. In ultimele ierni, mii de oameni au ramas in frig din cauza avariilor produse la conductele magistrale...
Inca de la inceputul mandatului, Gabriela Firea a spus ca vina pentru haosul in care se afla termoficarea Bucurestiului le apartine primarilor care au condus Capitala pana in 2016. Cu toate astea, Firea mai spunea si ca are un plan pentru salvarea incalzirii centralizate si ca va accesa inclusiv bani europeni pentru asta.
Din pacate, desi mandatul primarului general se apropie de sfarsit, problemele raman in mare parte nerezolvate, iar sistemul de termoficare risca, in continuare, sa ajunga pe butuci. Iata de ce. Bucurestenii platesc din buzunar doar o mica parte din pretul incalzirii centralizate. Cu alte cuvinte, o Gigacalorie (cantitatea de energie necesara pentru a incalzi apa de pe tevi - n.red.) costa acum 428,14 lei, din care bucurestenii achita doar 163 de lei. Restul sumei este acoperita de Primaria Capitalei, prin subventie.
Ani la rand, Primaria Capitalei n-a platit la timp subventia catre RADET. In consecinta, la randul ei, Regia n-a avut cu ce sa isi achite datoriile catre furnizorul de agent termic (catre Elcen -n.red.). Si asa RADET a acumulat datorii, an de an.
In plus, contractul de livrare era dezavantajos pentru RADET, permitand ELCEN sa perceapa penalitati chiar si atunci cand Bucurestiul era pregatit sa isi plateasca la timp incalzire. Dintr-o multime de astfel de cauze - adesea trecute cu vederea de primarii Capitalei - RADET a ajuns sa datoreze ELCEN nu mai putin de 3,7 miliarde de lei. Iar in 2016, atat RADET cat si ELCEN au intrat in insolventa. Dar lucrurile abia atunci incepeau sa se complice intr-adevar...
Din cauza insolventei, RADET nu mai putea accesa cei 186 de milioane de euro prevazuti in Programul Operational de Infrastructura Mare 2014 - 2020 (POIM) special pentru modernizarea termoficarii din Bucuresti. Banii ii erau suficienti Primariei pentru cam un sfert din conducta magistrala uzata.
In consecinta, ca sa nu piarda acesti bani, Gabriela Firea a infiintat Compania Muncipala Energetica SA. Aceasta urma sa preia salariatii, infrastructura si activitatea RADET si, neavand datorii, sa poata accesa finantarea europeana.
Dar instanta a declarat ca respectiva companie s-a infiintat ilegal. In loc sa o inchida si sa infiinteze alta, insa, administratia Firea a tras de timp, luni la rand. In cele din urma, cu chiu, cu vai, primarul general a reusit sa scindeze compania ilegala si sa infiinteze altele doua: CM Termoenergetica SA (al carei rol era sa preia infrastructura, activitatea si angajatii RADET) si CM Energetica Servicii SA (care sa repare conductele si punctele termice).
In teorie, se facuse un pas mare spre accesarea fondurilor europene. PMB anunta ca lucreaza la proiect si ca urmeaza sa depuna pana la finele lui 2019, pe ultima suta de metri, cererea de finantare pentru atragerea banilor europeni. Din pacate, insa, din informatiile oferite pentru Ziare.com de surse apropiate fenomenului, PMB n-a depus nici pana astazi documentatia completa pentru accesarea fondurilor si spera la o noua prelugire a termenului in care sa poata accesa banii.
Oricum, toamna trecuta, administratia Firea a avut si alte griji. In noiembrie, RADET a intrat in faliment. De la acel moment, zilele in care Regia mai putea da caldura in Bucuresti erau numarate. Iar CM Termoenergetica SA - desi se infiintase deja - nu avea salariati cu norma intreaga care sa administreze termoficarea si nici utilaje. De fapt, nici macar nu avea dreptul sa o faca, din cauza ca nu i se delegase serviciul, nu avea in administrare conductele si nici macar nu obtinuse licenta de distributie a agentului termic. Deci, practic, nici CM Termoenergetica nu putea da caldura in Capitala.
A urmat o perioada de confuzie. Dar pana la urma, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a acordat licenta pentru CM Termoenergetica SA, iar aceasta a preluat, pe repede inainte, distributia de agent termic in Capitala, de la 1 decembrie 2019. In continuare se lucreaza la inchirierea sau cumpararea unor utilaje din patrimoniul privat al falimentarei RADET, cu care Termoenergetica sa lucreze.
Una peste alta, situatia administrarii sistemului de termoficare a inca neclara. Spre exemplu, CM Energentica SA exista inca, desi ar fi trebuit sa dispara, dand nastere companiilor Termoeneregtica SA si Energetica Servicii SA. Ramane sa vedem cum se vor clarifica lucrurile. In plus, CM Termoenergetica SA e la inceput de drum si risca sa ajunga repede in situatia RADET, daca administratia Capitalei nu va reusi sa tina lucrurile sub control.
In cazul RADET, spre exemplu, costul de distributie al agentului termic era mai mare decat incasa Regia din subventie si de la populatie. Iar asta inseamna pierderi continue. Or, daca nu actualizezi pretul Gigacaloriei - fie ca maresti pretul la populatie, fie ca majorezi subventia - nu ai cum sa elimini aceasta pierdere. Apoi, exista pierderile financiare (rezultate din activitatea curenta, productivitate scazuta etc). Conducerea RADET s-a laudat ca a redus aceste pierderi, in ultimii ani. Dar le-a redus in perioada de insolventa, cand RADET avea termene de plata mai generoase si nu ii curgeau penalitati. Acum, cu Termoenergetica SA, alta este situatia.
Pierderi exista si din cauza ca vara, societatea de termoficare vinde putin. Din 10 Gigacalorii cumparate, spre exemplu, societatea ajunge sa vand doar aproape 4 Gigacalorii. Si doar pentru acestea 4 facturate incaseaza subventie de la Primarie si bani de la populatie. In rest, e pierdere! Vara trecuta pierderile au ajuns la 67%. Abia iarna aceste pierderi mai scad, ajungand la 20-30%.
PMB si conducerea CM Termoenergetica sustin ca au solutii pentru toate aceste probleme. Din pacate, solutiile respective sunt momentan mai degraba teoretice. Spre exemplu, PMB a obtinut acordul Consiliului General sa dea Termoenergetica SA 645,8 milioane de lei, cu care compania sa plateasca energia cumparata de la ELCEN, salariile, utilitati si chiar sa aiba cu ce face investitii. Singura problema este ca PMB n-a avut si nici acum nu are toti acesti bani in vistierie. Si nici nu vrea sa-i ia din capitalul diverselor companii municipale. Asa ca, in cel mai bun caz, PMB ar putea sa-i dea companiei bani cu taraita, ca sa nu o lase sa se scufunde in datorii.
Spre exemplu, pe durata iernii, PMB ar trebui sa plateasca in avans gazul necesar producerii agentului termic. Vara, in schimb, ar trebui sa-i dea bani companiei Termoenergetica pentru ca aceasta sa poata plati la timp tot ce cumpara de la ELCEN, chiar daca reuseste sa vanda numai o parte. In caz contrar, in scurt timp, Termoenergetica SA se va scufunda in datorii, la fel cum a facut RADET.
Si nu in ultimul rand, lucrarile de inlocuire a conductelor vor trebui accelerate. Potrivit celor mai recente informatii oferite Ziare.com, Termoenergetica SA incearca sa inlocuiasca circa 20 de kilometri pe an in regie proprie si cu parteneri privati. Inlocuirea tevii nu e lucru usor. Cu toate astea, daca nu se va gasi o solutie pentru accelerarea lucrarilor, exista riscul ca inlocuirea conductei sa dureze cateva zeci de ani, in care mii de bucuresteni sa ramana in continuare in frig, iarna de iarna.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...