Faţa ascunsă a războiului din Ucraina: Apropierea oligarhilor ruso-ucraineni de România!

Postat la: 15.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Faţa ascunsă a războiului din Ucraina: Apropierea oligarhilor ruso-ucraineni de România!

Afacerile din România au ajuns în vizorul unor oligarhi ruso-ucraineni urmare a conflictului din Ucraina, domeniile vizate fiind cele ale energiei regenerabile şi infrastructurii, domenii pentru care România va beneficia de fonduri structurale semnificative în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Magnați din cele două state beligerante, ca Rinat Akhmetov, Roman Abramovici şi Ruslan Tarpan se luptă prin interpuși să-și asigure supremația în mediile de afaceri vizate, aceștia sunt trimiși în România, pentru ca "boss"-ii să nu apară.

Investigațiile ziariștilor noștri au identificat un astfel de pion cu scopuri clare în persoana cetăţeanului ucrainean VIKTOR KARII, care în calitate de director al companiei ROSTDORSTROY LIMITED LIABILITY (RDS) din Odessa, și-a înființat propriile filiale în diverse medii de afaceri din România.

KARII s-a stabilit în România imediat după începerea conflictului militar în țara sa (deși vârsta și pregătirea i-ar fi permis să se înroleze în armata ucraineană pentru a-și apăra țara alături de compatrioții săi)

Pentru că Viktor Karii are state vechi în lumea businesului românesc și, cel mai important, beneficiază de prietenia și ajutorul unor persoane conexate la nivel de vârf în medii decizionale guvernamentale unde poate cere sprijin ori de câte ori îi solicită șefii lui din Rusia.

Această lecție a solicitării de ajutor și-a însușit-o Viktor Karii de-a lungul experiențelor sale prin România, iar unele eșecuri în concretizarea proiectelor vizate de magnații pe care îi reprezintă - precum cel al preluării de către oligarhul ucrainean Ruslan Tarpan a acțiunilor firmei SUPERQUATRO GRUP SRL deținută de NAVROM SA din Galați - nu l-au făcut să renunțe la demersurile sale, ba chiar l-au activat.

Un super business orchestrat de Karii a fost în 2021, când a reușit organizarea unor întâlniri între oficialii Ministerului Energiei şi reprezentanții DTEK din Ucraina, companie finanțată de Rinat Akhmetov, cel mai bogat om de afaceri din Ucraina, cu o avere de 3,9 miliarde de dolari, care mai deține şi companiile METINVEST (producător de oţel) şi SCM GROUP.

La acel moment, investitorii ucraineni erau interesați de realizarea unor exporturi de energie electrică către România, respectiv de dezvoltarea unor parcuri foto-voltaice în ţara noastră în perspectiva accederii la fonduri din PNRR alocate domeniului energiei regenerabile, acest ultim interes fiind încă de actualitate.

În prezent, KARII este încă în căutarea marelui business, acesta cutreieră țara noastră şi se întâlnește cu diverși oameni de afaceri sau politici, care cunosc detalii utile în perspectiva participării unor firme din Ucraina la licitații pentru mari proiecte de infrastructură (precum Autostrada A7 sau magistrala de metrou din municipiul Cluj-Napoca), proiecte reprezentative pentru dezvoltarea României în următorii anii.

La începutul anului 2022, Karii Viktor a participat, cu firma RDS, la licitația proiectului "Platforma Multimodală Galaţi", relansată de Administrația Porturilor Dunării Maritime Galaţi. Însă, deși RDS s-a auto proclamat firma reprezentativă în domeniul construcțiilor de drumuri din Ucraina sub aspectul anvergurii lucrărilor efectuate şi a proiectelor implementate (invocând inclusiv licitații internaționale), documentația tehnică depusă pentru cele 2 licitații aferente Proiectului nu a fost conformă cu cerințele de calitate din caietele de sarcini, comisia respingând-ui participarea.

Și care este legătura vă veți întreba? Pentru a răspunde trebuie să ne întoarcem la istoria RDS Odessa, companie fondată de magnatul rus cu cetăţenie israeliană Roman Abramovici împreună cu Jukov Evgheni (fostul socru al lui Abramovici), acesta din urmă fiind partener de afaceri cu un alt amic de-al lui Karii Viktor, respectiv Aleksandr Angert (cetăţean ucrainean, care deţine şi cetăţenia Israelului şi a Venezuelei).

Angert este fost lider al grupului "Neftmafia", cunoscută cu numele de "Oil Mafia". Considerat a fi „donul donilor" mafiei din Odessa. Condamnat la moarte în 1979 pentru crimă, însă eliberat în 1990, Aleksandr s-a aflat în centrul activităților criminale, a căror evaluare totală se ridică la miliarde de dolari, asociate controlului afacerilor petroliere, transporturilor maritime, bancare, traficului de droguri și arme, dar și influenței politice în întreaga Europă, de la Moscova la Londra.

Presa ucraineană a atras atenția la legăturile dintre liderul mafiot Aleksandr Angert și Ghennadi TRUKHANOV, primarul Odessei, acesta fiind conexat (conform site-ului otkat.od.ua/ 12.05.2017) cu fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, dar şi cu oligarhi şi interlopi ruşi stabiliţi la Londra, UK, precum Roman Abramovici și Aleksandr Zukov (directorul Muzeului de Artă Contemporană din Moscova tatăl lui Daşa Zukova, actuala soţie a miliardarului rus Roman Abramovici).

Rezultatele unei investigaţii jurnalistice derulate de usionline.com/ 04.05.2017 au relevat faptul că cele mai multe licitaţii organizate de Primăria din Odessa ar fi fost obţinute de firme deţinute de "oamenii de încredere ai primarului" Ghennadi Trukhanov, printre aceștia numărându-se nimeni altul decât Iuri Schumacher (adjunct al preşedintelui Consiliului, considerat "persoana cea mai influentă", deținătorul ROSTDORSTROI), adus în România chiar de Karii Viktor.

loading...
PUTETI CITI SI...