Europa Liberă: Statul român oferă 16 lei pe zi unui refugiat și un sandviș la intrare. Mulți ucraineni pleacă direct în Vest
Postat la: 27.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Punctul de trecere al frontierei de la Vama Siret a fost aglomerat pe 25 februarie. Multe femei, împreună cu copiii lor, fug din cauza războiului declanșat de Rusia. La toate punctele de trecere dinspre Ucraina, timpul de așteptare poate ajunge în situațiile extreme până la 24 ore, potrivit mărturiilor celor care au trecut frontiera spre România.
De cele mai multe ori se stă câteva ore. Unii vin cu mașina, alții trec pe jos sau cu bacul. Multe familii s-au despărțit din cauza războiului, în România intrând doar femei și copii în ultima zi. Bărbații între 18 și 60 de ani nu pot ieși de pe teritoriul Ucrainei, din cauza instalării legii marțiale. Ce îi așteaptă în România? Traversarea graniței reprezintă porția spre libertate și ieșirea rapidă din război, mărturisesc autorităților române cei care trec granița. Uneori, sunt așteptați cu un sandviș, cu un ceai fierbinte sau o cafea.
Autoritățile locale, dar mai ales oamenii de afaceri din zonă și ONG-urile, au încercat să ofere un prim punct de sprijin. Informațiile sunt cele mai valoroase: unde este cel mai apropiat oraș, aeroport sau pensiune. Cei mai norocoși sunt așteptați de o rudă, o cunoștință sau un prieten. Cum s-a pregătit România? Autoritățile nu au instalat taberele mobile deținute de Inspectoratul de Stat pentru Situații de Urgență. Un ordinul nu a fost dat în acest sens, iar ministrul de Interne invocă prudența. Informația este confirmată din teren de prefecții din Maramureș, Botoșani, Suceava sau Tulcea, județe cuprinse în planul privind refugiații din Ucraina. Oficialii spun că sunt pregătiți, dar taberele nu au, încă, ordinul de instalare.
Surse guvernamentale au dezvăluit pentru Europa Liberă că instalarea taberelor mobile ar putea fi privită ca o invitație pentru refugiați să vină în România. De aceea, taberele vor fi instalate doar în caz de urgență, în cazul unui aflux masiv de persoane care vin din Ucraina. În cele 39 de tabere mobile pe care le deține România ar putea fi cazate până la 7.839 de persoane. O astfel de tabără mobilă, conține pe lângă corturi, paturi, pături, perne, cearșafuri, toate utilitățile care ar permite cazarea temporară.
Ce fac refugiații după ce trec granița? Persoanele care ajung în România se împart, din punct de vedere legal, în două categorii: cei cu pașaport, considerați turiști, care pot sta 90 de zile, sau cei care au doar buletin și intră în categoria persoanelor care cer azil. Ulterior pot obține statutul de refugiat pe baza unei solicitări. Până vineri la ora 12.00, ministrul de Interne anunța că România are 11 refugiați dintr-un total de 10.000 de persoane care au intrat din Ucraina. Informația a fost actualizată la ora 19.00, când au fost anunțate 34 de persoane care au solicitat protecție din partea statului român.
Situația este dinamică, iar prefectul de Suceava a declarat pentru Europa Liberă, vineri în jurul orelor 14.00, că există 14 persoane care au cerut statutul de refugiat doar în județul său. Ele se aflau cazate în centrul pentru imigrări din Rădăuți. O altă persoană se afla în centrul pentru imigrări din Șomcuta Mare, județul Maramureș. Conform surselor Europa Liberă, în acest caz, este vorba de o femeie, fără pașaport, care a venit în România împreună cu soțul său. Acesta avea însă pașaport, astfel că nu e obligat să stea în centrul pentru refugiați. Cei doi au trecut granița înainte de a se aplica interdicția ca bărbații să nu poată ieși din Ucraina.
În centrul pentru solicitanții de azil din Rădăuți, județul Suceava, potrivit unor surse locale, mai sunt aproximativ 70 de paturi libere. Aici au ajuns 11 adulți și 3 copii din Ucraina după începerea războiului declanșat de Rusia. Fiecare persoană adultă primește, potrivit legii, 16 lei pe zi pentru hrană și apă. Cu această sumă trebuie să se descurce, centrul nu oferă mese calde. La intrarea în centru, fiecare solicitant de azil, mai primește un pachet pentru igiena personală: periuță, săpun, pastă de dinți. Partea de alimentație, dar și de igienă, este suplimentată, însă, de organizațiile non-guvernamentale, spun sursele locale din județele Suceava și Maramureș. Camerele din centrele statului au între 4 și 10 paturi, existând posibilitatea ca numărul de persoane dintr-o cameră să fie redus dacă există situații excepționale.
Iulia Stan, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetul Marmației, a confirmat pentru Europa Liberă că, pe 24 februarie, a existat o solicitare de azil din partea unei persoane din Ucraina. Persoanele care au un pașaport pleacă din zona de frontieră, direct către o pensiune sau o cazare privată la o rudă sau cunoștință. Prefectul din Suceava a declarat pentru Europa Liberă că există cazuri în care persoanele care vin din Ucraina pleacă spre aeroportul din Suceava, cu destinația vestul Europei. O situație similară se produce, potrivit surselor Europa Liberă, cu cetățenii ucraineni care trec vama cu mașina pe la Sighetul Marmației. Mulți se îndreaptă apoi spre punctul de frontieră de la Petea, granița cu Ungaria. Potrivit surselor citate, vama de la Petea începe să se aglomereze pe sensul de ieșire din România, fiind mulți cetățeni ucraineni.
Prefectul din Maramureș a declarat pentru Europa Liberă că s-a dat un vot în Comitetul pentru Situații de Urgență pentru instalarea taberei mobile la Sighetul Marmației. Cererea a fost trimisă la București, dar răspunsul de aprobare nu a venit. „Există o singură persoană care a intrat cu buletinul pe teritoriul României și a fost deja preluată de colegi. Celelalte persoane au intrat în condiții legale, justificat, cu pașaport, mulți dintre ei cu scopul de turiști. Mulți s-au cazat la rude. Colegii de la Imigrări s-au ocupat de persoană, ea se află în Șomcuta Mare", a precizat prefectul.
Rudolf Stauder a completat că la graniță nu sunt mulți ucraineni care vor să vină în România, declarația fiind făcută vineri, în jurul orei 12.00. Oficialul a precizat că nu au existat raportări privind trecerea clandestină a frontierei. În lipsa taberelor mobile, s-au identificat și alte spații pentru cazarea eventualilor refugiați. „Vrem să îi tratăm în omenește. Vor avea condiții. Sunt identificate pensiuni, săli de sport, internate, mai multe locații. La săli de sport apelăm ca ultima soluție, acum nu avem un număr foarte mare. Am discutat cu pensiuni și hoteluri", a afirmat prefectul din Maramureș pentru Europa Liberă.
Ajutorul umanitar vine din partea privaților, iar oferta este foarte vastă, potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu. „Companiile ne pun la dispoziție spații de cazare în mod gratuit, oferă și mâncare", completează prefectul. Statul oferă condițiile de la Șomcuta Mare, până în acest moment, pentru refugiați. „Am instituit un punct gestionat de personalul voluntar de la SMURD. Oferă apă minerală, ceaiuri, sandvișuri. Toți primarii din zona de frontieră s-au organizat și se vor aduna demersului. Aduc mâncare. După ce o persoană trece frontiera să îi poată fi oferită, există un cort amplasat, un ceai cald, apă, sucuri, un sandviș. Acolo vom plasa și un centru de informații non stop, cu un translator de limbă ucraineană", a declarat prefectul Munteanu pentru Europa Liberă.
În cursul zilei de vineri, la Vama Siret din județul Suceava urma să sosească ministrul de Interne, dar și premierul Nicolae Ciucă. Pregătirile urmau să fie astfel supervizate de la București. Punctul de informare trebuie să îndrume persoanele venite din Ucraina spre pensiuni sau rute de transport. Mobilizarea vine la două zile după izbucnirea războiului din Ucraina, iar lângă autorități au venit și ONG-urile. În județul Suceava există trei tabere mobile care pot să fie amplasate, dar nici aici nu există ordinul de la vârful Ministerului de Interne. „Sunt 14 persoane care au cerut azil, sunt la centrul din Rădăuți", a spus prefectul.
Cei mai mulți cetățeni ucraineni, din observațiile autoritățile, au un traseu prestabilit și se îndreaptă spre rude sau tranzitează România spre Vest. „Unii au bilete luate la Aeroportul Internațional Suceava și pleacă în diferite țări din UE. Nu am avut cerere de cazare", a adăugat Munteanu. Potrivit acestuia, autoritățile locale au pregătit alte trei centre care pot adăposti 200, 150 și 50 de eventuali refugiați. „Avem și situații în care oamenii, cetățenii din județ, s-au oferit să-i găzduiască dacă situația o impune", explică prefectul. În județul vecin, Botoșani, nu există vreo cerere de azil din partea cetățenilor care au venit din Ucraina. Punctul de trecere este însă dinspre Republica Moldova.
„Avem 176 de persoane cu cetățenie ucraineană, adulți și copii, aflați în tranzit în județul Botoșani. S-au cazat noaptea trecută în municipiul Botoșani. Traficul dinspre Republica Moldova începe să crească traficul, dar timpii de așteptare sunt de 10 minute. A fost decizia lor să se cazeze. Nu au cerut ajutor", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Botoșani, Sorin Andronache.
În Tulcea, dinspre Ucraina se vine cu bacul. Și au început să sosească din ce în ce mai mulți cetățeni, potrivit autorităților. Cei mai vulnerabili sunt cei care nu au pașaport și nici un plan după ce trec granița. „Se trece masiv dinspre malul ucrainean", a spus primarul din Issaccea. Edilul explică că a pregătit, într-o clădire adiacentă sălii de sport a orașului, un centru pentru ucraineni.„Sunt paturi, e cald, au apă, au toalete, tot ce le trebuie pentru o noapte liniștită", susține primarul din Isaccea. Capacitatea de cazare este de 15 locuri și mai există un loc unde se pot caza patru persoane.
Spațiul este dedicat, în principal, celor care nu au unde să stea o noapte și nu au mijloc de transport spre a pleca mai departe. „Noi așteptăm oamenii cu ceai și produse. Stau mult în partea ucraineană, din cauza aglomerației. Încercăm să-i dirijăm, că sunt destul de bulversați. Sunt unii care au stat 24 de ore, familii cu copii mici", a precizat primarul. Pentru buna comunicare cu cei care sosesc din Ucraina a fost adus și un translator. După ce coboară de bac, mulți întreabă cum se ajunge la Tulcea, Galați sau București.
„Dacă vin noaptea și nu mai merg mijloacele publice de transport, îi ducem la centrul nostru. A doua zi își continuă drumul. Nu îi obligăm să plece. Azi noapte am avut 15 oameni. Îi întrebăm ce probleme au, dacă au nevoie de ajutor" a precizat primarul din Isaccea. Localitățile de lângă Isaccea sunt și ele dispuse să preia cetățenii ucraineni, dacă există un aflux la vamă. „Ne sună oameni din Oradea, București, din Galați, Constanța, Tulcea, care își pun la dispoziție casele. Spune cineva, am un bloc de garsoniere, am produse, încercăm să le facem mâncare caldă", dezvăluie primarul. Tabăra mobilă nu a fost instalată nici în județul Tulcea.
Președintele Iohannis a convocat ședința CSAT pentru marți, 1 martie. Precedenta ședință a avut loc joi, 24 februarie. Marți, se vor discuta subiecte referitoare la măsurile pentru gestionarea unui eventual flux masiv de refugiați sau persoane strămutate pe teritoriul național, dar și evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că, după evaluarea făcută la nivelul instituției pe care o conduce, dar și în instituțiile subordonate, estimează că poate pune la dispoziție 25.000 de locuri pentru cazarea de urgență a eventualilor refugiați. Cea mai mare parte din aceste locuri vor fi pe Arena Națională, dar și în sălile de sport din mai multe școli. Edilul anunță că se pot oferi 5.000 de porții de mâncare pe zi prin cantinele sociale. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că România poate primi până la 500.000 de refugiați, dar nu a indicat clar locul în care aceștia ar putea să fie cazați.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...