Eduard Snowden a povestit cum și de ce a ajuns în Rusia

Postat la: 07.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Eduard Snowden a povestit cum și de ce a ajuns în Rusia

Fostul ofițer al NSA Edward Snowden nu plănuia inițial să rămână în Rusia, dar alte țări nu i-au putut asigura securitatea adecvată. Refugiatul a declarat acest lucru într-un interviu cu Glen Greenwald pe platforma Rumble.

„În principiu, nu ar fi trebuit să rămân în Rusia, a fost o escală în drumul spre America Latină, deoarece America de Sud a arătat deschidere față de avertizori în trecut", a explicat Snowden.

Fostul ofițer de informații american a precizat că, în timpul șederii sale de 40 de zile în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo, a aplicat în multe state în căutare de azil politic, dar unele țări se temeau de reacția SUA, în timp ce altele nu erau sigure că au capacitatea de a-i asigura securitatea.

„Nu mai erau opțiuni, am cerut azil în Rusia. L-am primit", a rezumat fostul angajat al NSA.

Snowden, în iunie 2013, a inițiat un scandal internațional major prin predarea materialelor clasificate despre programele de informații din SUA și Marea Britanie pe internet ziarelor Washington Post și Guardian. După aceea, a zburat la Hong Kong și de acolo la Moscova.

După refuzurile din multe alte țări, Rusia i-a acordat lui Snowden azil temporar pentru un an, cu condiția să-și înceteze activitățile împotriva Statelor Unite.

În august 2014, lui Snowden i s-a eliberat un permis de ședere de trei ani, care a fost prelungit ulterior pe o perioadă nedeterminată, iar în septembrie 2022, fostul angajat al NSA a primit cetățenia rusă.

loading...
PUTETI CITI SI...