Economia Chinei, într-o scădere istorică. Ce înseamnă deflația de pe piața asiatică pentru economia europeană
Postat la: 14.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
În timp ce Uniunea Europeană, SUA și multe alte state de pe glob fac eforturi să oprească evoluția ratei inflației, economia Chinei se confruntă cu o situație opusă, și anume fenomenul de deflație.
Prețurile de consum au fost în cădere pentru prima dată după mai bine de doi ani, cheltuielile a scăzut drastic atât în rândul populației, cât și în mediul de afaceri, iar în acest context, a doua economie a lumii se chinuie să aducă nivelul cererii la valori mai bune. Pe piețele americane și europene, riscurile au început imediat să fie speculate de economiști și să se resimtă pe piață.
Piețele bursiere au înregistrat scăderi și discuțiile dintre liderii americani și chinezi pe subiectul comerțului de mărfuri au devenit mai tensionate. Prețurile mai mici din prezent pentru mărfurile chinezești nu vor fi un prilej de bucurie pe termen lung, susțin economiștii străini, deoarece pot duce la amplificări ale inflației în statele blocului comunitar.
Deși majoritatea economiilor au raportat creșteri ale consumului după pandemie, cererea ridicată pentru produse și servicii cuplate cu rezervele limitate, alături de criza energetică și războiul din Ucraina au determinat o creștere a prețurilor, însă acest fenomen nu a avut loc și în China.
George Magnus, consultant asociat pentru Oxford China Centre a declarat pentru BBC că deflația se referă la o scădere susținută a prețurilor, în aceeași măsură în care inflația comportă o creștere în acest sens. Expertul a declarat că circuitul ridicat de știri legate de China din ultima perioadă este direct legat de lansarea raportului Consumer Price Index din partea Biroului de Statistică al Chinei în iulie, care a dovedit o scădere a indicilor economici, pe fondul faptului că în aceeași perioadă a anului trecut prețurile pentru mai multe mărfuri (mai ales tarifele pentru carnea de porc en-gros, au înregistrat creșteri, iar în anul acesta au rămas intacte sau au scăzut.
Financial Times a sesizat faptul că autoritățile chineze au exercitat o presupusă presiune asupra unor economiști locali de renume pentru a evita discutarea tendințelor negative din economie, inclusiv fenomenul de deflație.
Indicele prețurilor la consum, principala măsură a inflației, a scăzut cu 0,3% în iulie, a anunțat Biroul Național de Statistică al Chinei (NBS), după ce a stagnat în iunie. Un sondaj printre analiști anticipase o scădere anuală de 0,4% arată date publicate de cotidianul britanic The Guardian.
Conform analizei britanicilor, datele din iulie au fost prima lectură a inflației negative a Chinei de la începutul anului 2021, când indicele prețurilor scăzuse pe fondul pandemiei de Covid-19 care a afectat cererea și prețurile la carne de porc. Mai mult, date separate publicate săptămâna această au indicat faptul că importurile și exporturile țării au scăzut mai abrupt decât se anticipase în luna precedentă, în contextul scăderii cererii globale pentru produsele chineze.
De asemenea, costul autovehiculelor a înregistrat scăderi, după ce Tesla a declanșat un război al comercial pe piața chineză prin scăderea prețurilor la automobilele electrice. Scăderea prețurilor la alimente a adus în jos și costul vieții. Rata inflației de bază a Chinei, care exclude costurile alimentelor și energiei, a crescut la +0,8% în ritm anual, față de +0,4% în luna iunie a anului 2023, arată sursa citată.
În consecință fabricile țării încasează deja mai puțin pentru bunurile lor, deoarece reacționează la slăbirea cererii după ce prețurile mărfurilor au scăzut. Inflația la prețurile producătorilor din China, care urmărește prețurile la poarta fabricii, a fost de -4,4% în iulie, după o scădere anuală de 5,4% în iunie.
Se preconizează că alunecarea economiei chineze în deflație va conduce la mai multe apeluri pentru stimuli din partea guvernului chinez, în timp ce Beijingul încearcă, de asemenea, să abordeze activitatea comercială în scădere și încetinirea sectorului imobiliar din China.
Conform Bloomberg, ar putea exista unele beneficii ale deflației chineze pentru țările dezvoltate, cel puțin pe termen scurt.
1. Reduceri ale prețurilor pe termen scurt pe piețele vestice. Pe măsură ce producătorii chinezi reduc prețurile pentru a scăpa de excesul de ofertă, acest lucru ar putea avea un efect în lanț către locuri precum SUA și Europa, oferind o anumită ajutor centralilor bancare de acolo în timp ce încearcă să controleze inflația ridicată. Există totuși anumite limite:
Ambele regiuni au devenit mai protecționiste în ultimii ani și au încercat să-și limiteze dependența de China. În plus, susține Jill Elaine Disis, Asia Editor pentru CNN Business și contributor Bloomberg, bunurile fabricate în China reprezintă o pondere relativ mică în cheltuielile consumatorilor din țările dezvoltate. De exemplu, coșul CPI (indicele prețurilor de consum) din SUA este dominat de locuințe, hrană, energie și îngrijire medicală, care au relativ puțin de-a face cu importurile din China. Piețele emergente ar putea saluta prețurile mai mici ale utilajelor - cu anumite rezerve, deoarece analiștii au remarcat că aceste țări ar putea fi precaute în privința primirii unei concurențe chineze prea mari care ar submina industriile interne.
2. Ratele dobânzilor la credite ar putea să crească într-un ritm mai scăzut sau să stagneze. Deflația din China "ar trebui să ajute la moderarea inflației în SUA și Europa", a declarat Ding Shuang, economist-șef pentru China de Mare și Asia de Nord la Standard Chartered, citat de mai multe publicații străine, precum Bloomberg sau The Guardian. Aceasta este o veste bună pentru gospodăriile din țările dezvoltate, multe dintre acestea sperând că băncile centrale vor opri ciclul susținut de creștere a ratelor dobânzilor.
3. Riscul creșterii economice mai scăzute. Deflația poate afecta creșterea economică și pe piețele europene, deoarece consumatorii vor amâna cumpărarea produselor dacă cred că acestea vor fi mai ieftine în viitor. Aceasta determină companiile să reducă investițiile pe măsură ce profiturile lor scad și poate duce la înghețarea angajărilor sau la concedieri de personal.
Deși cumpărătorii se bucură de reduceri, reprezentanții lor din guverne nu vor dori să vadă prețurile scăzute ale exporturilor chinezești să inverseze o reducere recentă a deficitelor comerciale cu China, care rămân mult mai mari decât înainte de pandemie, arată Bloomberg.
4. Situația globală a tarifelor de import-export poate deveni și mai tensionată. Șeful comerțului Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis a promis săptămâna această să preseze China să accepte mai multe importuri europene, ceea ce a atras critici din partea Beijingului care a spus că restricțiile la export ale UE sunt de vină.
La nivelul Statelor Unite, situația de criză din China alimentează tensiuni deja existente între cele două puteri economice. Președintele Joe Biden a criticat problemele economice ale Chinei ca fiind o "bombă cu ceas" și a făcut referire la liderii Partidului Comunist ca la "oameni răi" (n.r. eng. bad folks), ultima sa săgeată împotriva guvernului președintelui Xi Jinping, chiar dacă administrația sa încearcă să îmbunătățească în ansamblu relațiile cu Beijingul.
Conform Bloomberg, președintele american a lansat recent o serie de atacuri la adresa politicii economice și monetare a Chinei, multe dintre acestea distorsionând sau amplificând date factuale. Jurnaliștii au sugerat că atacurile președintelui urmăresc să speculeze momentul actual pentru a crește restricțiile comerciale și a descuraja avansul militar și tehnologic al Chinei, în pofida negocierilor diplomatice cu liderii chinezi în vederea prezenței lor la summitul APEC din noiembrie 2023.
5. Fluctuații ale piețelor bursiere europene și americane. Randamentele titlurilor de trezorerie americane au scăzut ușor. Pe plan global, analiștii au sesizat o creștere a fluxurilor de numerar, în timp ce investitorii au turnat 6,9 miliarde de dolari în obligațiuni în săptămâna până pe 9 august, conform datelor de la Bank of America.
La prima vedere, prețurile mai mici par să fie în avantajul consumatorilor, dar asta nu înseamnă neapărat că aceștia vor începe să cheltuiască bani. Atunci când prețurile scad pentru o gamă largă de bunuri pe o perioadă îndelungată, oamenii încep să considere că este mai bine să amâne cumpărarea articolelor scumpe, cum ar fi electrocasnicele, crezând că prețurile vor continua să scadă. Acest lucru reduce și mai mult activitatea economică, forțând afacerile să reducă prețurile. Pentru consumatori, aceasta se traduce, de obicei, în venituri mai mici sau pierderi de locuri de muncă, ceea ce duce apoi la o scădere a cheltuielilor într-un cerc vicios periculos.
Prețurile mai mici în general duc la venituri și profituri mai slabe, ceea ce determină apoi companiile să reducă investițiile și angajările. Deflația crește, de asemenea, nivelul ratelor de dobândă "reale", ajustate la inflație, în economie. O creștere a costurilor de servicii pentru împrumuturile destinate afacerilor reduce capacitatea acestora de a investi, ceea ce la rândul său restrânge cererea, provocând mai multă deflație. Economiști citați de Bloomberg consideră că această "deflație a datoriei" poate declanșa recesiuni pe măsură ce oamenii nu își mai pot achita împrumuturile și băncile sunt slăbite. Un exemplu oferit de analiștii Bloomberg se referă la Japonia, unde scăderea prețurilor a avut loc în anii 1990 și a contribuit la o perioadă prelungită de stagnare care încă îi afectează a treia cea mai mare economie din lume.
Fenomenul a mai avut loc în China în 2009, 2015 și 2020, când Beijingul a răspuns cu măsuri monetare puternice și stimul fiscal mare. În timp ce Beijingul și-a asumat să accelereze unele proiecte de infrastructură și să sporească sprijinul pentru piața imobiliară în declin de această dată, mulți economiști nu se așteaptă la un boom de construcții pe scară largă, așa cum s-a întâmplat în trecut, deoarece președintele Xi Jinping s-a concentrat pe transformarea economiei sale spre noi motoare de creștere, cum ar fi tehnologiile avansate.
Aceasta ar face ca răspunsul Beijingului să fie mai asemănător cu răspunsul său la o perioadă de deflație în 1998, care este acum amintită ca fiind structurală, arată analiștii economici. Beijingul a recapitalizat băncile subperformante și a redus dimensiunea sectorului său de stat înainte de a adera la Organizația Mondială a Comerțului.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de infor ...
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...