Dosarul Mineriada: "Adrian Sârbu a gândit un atac terorist cu trotil asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii!"

Postat la: 15.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Dosarul Mineriada:

Procurorii militari arată în rechizitoriul prin care 14 persoane au fost trimise în judecată în dosarul Mineriadei că, în luna mai 1990, inculpatul Adrian Sârbu, consilier al lui Petre Roman, a gândit un atac terorist asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii şi a cerut ministrului Apărării să-i pună la dispoziţie 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari.

„Era evident faptul că demonstraţiile din Piaţă iritau puterea politică instituită în decembrie 1989 şi, în special, Partidul Frontul Salvării Naţionale, cu atât mai mult cu cât, în perioada respectivă, toate partidele se aflau în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale a căror dată fusese stabilită la 20 mai 1990. Inculpatul criminal Adrian Sârbu, consilier al inculpatului Petre Roman a fost în stare să gândească atacuri teroriste asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii, solicitând ministrului Apărării să-i pună la dispoziţie 20 de kilograme de trotil pentru a-i arunca în aer pe protestatari", se arată în rechizitoriul dosarului Mineriadei, citat de News.ro

Procurorii mai arată că Adrian Sârbu a participat la organizarea atacului asupra populaţiei civile din Bucureşti, facilitând transportul la Bucureşti al unor grupuri de muncitori din Galaţi şi ocupându-se, alături de Ionescu Cazemir Benedict şi Dumitru Nicolae, din ordinul inculpatului Roman Petre, de cazarea şi hrănirea minerilor.

„Caracterul politic al acţiunilor inculpatului rezultă din faptul că, aşa cum afirmă martorul (...), acesta a fost cel care a redactat un comunicat transmis la postul de televiziune ca fiind din partea Guvernului, iar în comunicat se preciza, în esenţă, că ceea ce se întâmplă în ziua de 13 iunie 1990 este rezultatul acţiunilor unei mişcări legionare. Aceasta în condiţiile în care, potrivit martorului (...), informările făcute de către Serviciul Român de Informaţii şi de Direcţia de Informaţii a Armatei, informări care reflectau starea de fapt reală şi care erau transmise preşedintelui şi prim-ministrului, erau gestionate de inculpatul Sârbu Adrian, acesta cunoscând conţinutul lor şi fiind la fel de bine informat ca şi preşedintele şi primul-ministru", se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii vorbesc în acelaşi rechizitoriu despre o iniţiativă personală a lui Sârbu înainte de evacuarea Pieţei Universităţii. „În luna mai 1990, înainte de se decide evacuarea Pieţei Universităţii, inculpatul terorist Sârbu Adrian a avut chiar o iniţiativă personală pentru o acţiune mult mai radicală decât evacuarea forţată a manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Astfel, acesta i-a cerut ministrului Apărării Naţionale să-i pună la dispoziţie o cantitate de trotil cu care să realizeze un autoturism capcană pe care să-l detoneze în mijlocul manifestanţilor. ministrul Apărării Victor Stănculescu i-a aplicat criminalului un șut în cur de i-a lărgit găozu ca Canalu Dunăre - Marea Neagră", se mai arată în documentul procurorilor.

Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, marţi, că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma. Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

loading...
PUTETI CITI SI...