Domnia interimatului în Poliție și Ministerul de Interne. Întreaga țară paralizată de numirile politice

Postat la: 29.07.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Domnia interimatului în Poliție și Ministerul de Interne. Întreaga țară paralizată de numirile politice

Drama de la Caracal scoate la iveală situația dramatică în care se găsește Poliția Română în special și Ministerul de Interne în general. După trei ani cu ministrul Carmen Dan, jumătate din IGPR merge la cotă de avarie. LumeaPolitică.ro prezintă o radiografie a felului în care Poliția Națională a ajuns la un pas de disoluție. Situația este generalizată la nivel de MAI unde 63% din șefi sunt interimari fără concurs.

Un sfert din inspectoratele județene nu au șefi

Cea mai simplă modalitate prin care Carmen Dan a știut să-și „fidelizeze" oamenii a fost să-i mențină în incertitudine. Practic, după mandatul ei un sfert din structurile teritoriale ale Poliției Naționale nu au șefi.

Inspectoratele județene din Bistrița Năsăud, Botoșani, Călărași, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Olt, Sălaj, Vâlcea și București au la comandă interimari. Aceștia funcționează pe bază de împuternicire, pot să fie schimbați atunci când vor șefii politici și nu sunt respectați de subalterni pentru că nu sunt considerați șefi de drept.

Altă treime din IPJ-uri stau sub domnia interimatelor

La cele 12 inspectorate în care șeful este incert se adaugă alte nouă județe unde funcția de șef este ocupată prin concurs, dar conducătorii polițiilor din orașele importante sunt interimari la cheremul decidenților politici.

Aiud, Pitești, Onești, Beiuș, Tecuci, Sighetul Marmației, Sighișoara, Câmpina, Satu Mare sunt orașe din România care unde mai marii de la interne au perpetuat interimatul pentru a-și asigura obediența șefilor.

Peste jumătate din Poliția Română funcționează pe „delegație"

La nivel central, direcțiile Inspectoratului General al Poliției Române funcționează pe bază de delegație. Din cele 33 de structuri centrale ale IGPR 17 sunt conduse de persoane care au fost delegate în funcțiile respective. Practic peste jumătate din structurile centrale ale Poliției Naționale funcționează în așteptarea unui șef.

Direcția de Investigații Criminale are și șeful și adjunctul pe bază de deletație. Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate se află în aceiași situație de a funcționa cu doi director împuterniciți. Poliția Economică are numai directorul adjunct interimar la fel ca și Poliția Rutieră.

Poliția Transporturi are șef numit fără concurs. În aceiași situație se regăsește și șeful Unității Speciale de Analiză a Informațiilor. Institutul Național de Criminalistică al IGPR are, la rândul său, un adjunct numit fără concurs.

Celebra Direcție de Operațiuni Speciale care putea să o localizeze pe Alexandra în câteva minute funcționează cu doi adjuncți care nu au dat concurs pe funcție. „Mascații" au un adjunct interimar la fel ca și direcția de Rersurse Umane, locul în care se angajază toate pilele din IGPR.

Direcția de Management, Direcția Juridică, Direcția de Afaceri Europene Direcția de Logistică și cea de Comunicații se regăsesc în aceiași situație.

Structura de Securitate, care trebuie să sesizeze problemele din Poliția Română are, la rândul ei, un interimar la conducere. Aceiași stare de fapt se regăsește și la Unitatea de Implementare a Proiectelor.

Articol integral AICI

loading...
PUTETI CITI SI...