Document CIA: Ce credeau spionii americani despre viitorul lui Ceaușescu în noiembrie 1989

Postat la: 01.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Document CIA: Ce credeau spionii americani despre viitorul lui Ceaușescu în noiembrie 1989

Un document declasificat din arhiva CIA, care analiza situația din țările din estul Europei înainte de Întâlnirea de la Malta din 1989, dezvăluie ce știa și ce credea spionajul american că se întâmplă în România lui Nicolae Ceaușescu cu mai puțin de o lună înainte de Revoluția din 22 Decembrie.

Din document reiese că agenții de informații erau la curent cu situația din țară, însă nu aveau nicio idee despre sfârșitul violent al regimului, care avea să vină peste doar câteva săptămâni. Documentul, declasificat și publicat pe site-ul Black Vault, este un memorandum întocmit de CIA pe 29 noiembrie 1989, care conține o scurtă analiză a țărilor europene din sfera de influență a Uniunii Sovietice - Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia și România. Analiza a fost întocmită de șeful Direcției de Analiză Sovietică, George Kolt, și pusă în atenția directorului CIA.

Memorandumul are ca subiect „Europa de Est în ajunul Întâlnirii de la Malta". Întâlnirea de la Malta, care a avut loc pe 2-3 decembrie 1989 între președinții SUA, George Bush Sr., și al URSS, Mihail Gorbaciov, este considerată practic sfârșitul Războiului Rece. Zidul Berlinului căzuse de câteva săptămâni, iar Europa - în special partea de Est, de sub influența Uniunii Sovietice - se pregătea de schimbări majore. În acest context al pregătirii întâlnirii dintre cei mai puternici doi oameni ai planetei a fost întocmit memorandumul CIA.

El analizează pe rând fiecare din țările enumerate, pe două paliere: situația la zi și ce evenimente importante se prefigurează în viitorul apropiat. Spațiul dedicat României este mai mic decât cel acordat altor țări analizate. De fapt, România este inclusă la pachet cu Iugoslavia (fosta Republică Socialistă Federativă Iugoslavia), într-un singur paragraf. Din analiza agenților de informații americani reiese că erau la curent cu situația la zi din țară, însă pare că nu aveau nici cea mai mică idee că peste doar câteva săptămâni avea să izbucnească cea mai violentă revoluție din estul Europei.

CIA Romania
Analiza dedicată României în memorandumul CIA. Sursa: The Black Vault

„În România, ultimul bastion al ultra-ortodoxiei din Pactul de la Varșovia, recent încheiatul congres al partidului (Partidul Comunist Român - n.t.) l-a reales în unanimitate pe Președintele Ceaușescu, care a respins emfatic reformele politice și economice care străbat Europa. Boicotul ambasadorilor occidentali și al altora reflectă izolarea internațională tot mai mare a României. În ciuda deteriorării continue a situației economice și popularității în scădere a lui Ceaușescu, nu există niciun rival convingător, iar o schimbare este puțin probabilă până când va părăsi scena".

După cum se vede, spre deosebire de celelalte țări, analiștii americani nu prevesteau nicio schimbare pentru România până când Nicolae Ceaușescu „va părăsi scena" - cel mai probabil din cauze naturale, având în vedere că se afla la conducerea țării din 1965. La data întocmirii memorandumului, Ceaușescu abia fusese reales la al XIV-lea Congres PCR (22-24 noiembrie 1989), iar regimul său, în ciuda neajunsurilor și sărăciei, părea de neclintit, în viziunea analiștilor americani. În mai puțin de o lună de la redactarea memorandumului, regimul Ceaușescu era dărâmat în printr-o revoluiție sângeroasă, Ceaușescu însuși executat în urma unui proces sumar, iar România intra pe calea democrației, urmând să ajungă, peste încă două decenii, partener strategic al Statelor Unite.

loading...
PUTETI CITI SI...