DNA: Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene

Postat la: 24.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

DNA: Dumitru Buzatu făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea proiectelor finanţate din fonduri europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, făcea presiuni asupra subalternilor săi care se ocupau de derularea unor proiecte finanţate din fonduri europene pentru ca unele sume de bani să fie decontate către firmele care aveau contracte, în funcţie de propriile interese.

În dosarul în care a fost prins în flagrant primind mită, Buzatu ar fi făcut, iniţial, presiuni pentru ca o expertiză să fie în defavoarea constructorului, pentru ca, ulterior, să se intereseze personal de modul în care se derulau contractele şi plăţile, după ce omul de afaceri care l-a denunţat i-a promis mita.
Conform documentelor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, proiectul derulat de firma omului de afaceri care l-a denunţat pe Dumitru Buzatu la DNA era finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi viza reabilitatea mai multor tronsoane de drum, întregul proiect depăşind, ca valoare, 222 de milioane de lei şi fiind împărţit în trei loturi.

În anul 2019, firma şi-a adjudecat, ca ofertant unic, două dintre cele trei loturi, unul în valoare de 50,4 milioane lei, celălalt în valoare de puţin peste 20 de milioane de lei.

„În cursul anului 2021, pe fondul deteriorării relaţiei dintre Buzatu Dumitru şi (.....), care controlează (.....) SRL şi (.....) SRL (CUI (.....)), există indicii privind intervenţiile preşedintelui CJ Vaslui pe linia influenţării conducerilor unor autorităţi publice cu atribuţii de verificare şi control pentru defavorizarea (.....) SRL, care execută lucrări pe două din cele trei loturi componente ale proiectului POR 2014 - 2020 REGIUNEA NORD-EST - AXA RUTIERĂ STRATEGICĂ 4: Vaslui - Reabilitare şi modernizare drum strategic judeţean Bârlad - Laza - Codăeşti (DJ 245, DJ 245M, DJ 247, DJ 246). Ulterior, în cadrul execuţiilor subsecvente au fost vehiculate suspiciuni cu privire la încălcarea criteriilor calitative asumate de (.....) SRL, reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra-Neamţ recomandând realizarea unei expertize tehnice pentru determinarea cantităţii şi calităţii materialelor utilizate, cu ocazia controlului realizat la data de 06.07.2021 la obiectivul investiţional", se arată în documentele DNA.

Buzatu, acuzat că a făcut presiuni asupra reprezentanţilor firmei pentru a modifica rezultatele expertizei
În acest context, o firmă din Piatra Neamţ a încheiat cu Consiliul Judeţean Vaslui, în luna august a anului 2021, un contract care prevedea realizarea unei expertize care să arate în ce măsură prevederile din caietul de sarcini pentru realizarea celor două loturi au fost respectate. Procurorii DNA au reţinut, pe parcursul anchetei, că Buzatu a făcut presiuni asupra reprezentanţilor firmei pentru a modifica rezultatele expertizei, deşi primele concluzii arătau că cerinţele fuseseră respectate.

„Demersurile lui BUZATU DUMITRU vizau persuadarea reprezentantului societăţii (.....) SRL Neamţ, (.....), de a modifica rezultatele expertizei tehnice în cadrul lucrărilor executate de (.....) SRL în proiectul POR, în sensul confirmării indiciilor de fraudă cu privire la cantitatea şi calitatea materialelor utilizate de constructor pentru lucrările ascunse. Rezultatele parţiale ale expertizei indicau respectarea cerinţelor contractuale de către (.....) SRL, expertul solicitând, ulterior, rezilierea contractului încheiat cu CJ Vaslui invocând o serie de probleme de natură personală", precizează DNA.

În cele din urmă, expertiza realizată de alte o asociere formată din alte societăţi, controlate însă de către acelaşi expert, iar la începutul anului 2022, expertiza a condus la concluzia că firma care realizase lucrările trebuia să primească cu câteva milioane de lei mai puţin decât prevedea contractul.

„Expertiza a declanşat un diferend între părţile implicate, privind măsurile necesare în urma constatărilor din teren, care prevedeau şi înlocuirea ultimului strat de asfalt executat de (.....) SRL. Urmare a efectuării acestei expertize, activităţile de execuţie din cadrul proiectului POR - Cod SMIS 108704 au fost oprite în cursul lunii iunie 2022. (.....) În fapt, de la momentul depunerii expertizei, respectiv de la începutul anului 2022, SC (.....) SRL trebuia să primească de la CJ Vaslui suma de aprox. 15.000.000 lei aferentă lucrărilor executate pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui, ulterior urmând a-i fi imputate sumele de bani conform concluziilor expertizei, sume comunicate prin actul adiţional nr.(.....)28.02.2023. În perioada 2022-2023 (.....) a luat legătura de mai multe ori cu reprezentanţii SC (.....) SRL, inclusiv cu numitul (.....), cărora le-a pretins sume de bani pentru a modifica în interesul lor concluziile expertizei pe care a depus-o la CJ Vaslui privind obiectivul de investiţii. (.....) le-a promis reprezentanţilor SC (.....) SRL faptul că aceste concluzii adaptate vor fi primite de către factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui. Suma pretinsă de (.....) drept mită a fost de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA, urmând ca această activitatea să fie disimulată prin încheierea unui contract de prestări servicii. Totodată numitul (.....) a promis reprezentanţilor SC (.....) SRL faptul că concluziile adaptate vor fi acceptate de către reprezentanţii CJ Vaslui", se mai arată în documentele procurorilor.

La jumătatea lunii februarie, a fost încheiat un contract privind „adaptarea concluziilor" primei expertize.

„În cursul lunii mai 2023 (.....) a înaintat către reprezentanţii CJ Vaslui concluziile adaptate ale expertizei depuse iniţial, activitate prin care a redus la aprx. 1.5 cm stratul de asfalt pe care antreprenorul SC (.....) SRL trebuie să-l mai toarne pe suprafaţa loturilor 1 şi 2 a Drumului Strategic. De asemenea (.....) a calculat şi sumele de bani pe care autoritatea contractantă, CJ Vaslui, trebuie să le impute antreprenorului ca urmare a noilor concluzii emise, respectiv suma de 1.793.720,50 lei faţă de suma iniţială de 5.206.954 lei. Aceste concluzii cât şi centralizatorul cu sumele pe care l-a emis (.....) au fost acceptate de către CJ Vaslui", precizează anchetatorii.

Ulterior acestui fapt, preşedintele CJ Vaslui şi managerii de proiect au început să întârzie decontarea sumelor pentru lucrări, „argumentând faptul că lista de cantităţi ale materialelor folosite pe loturile 1 şi 2 a Drumului Strategic întocmită de către antreprenor nu se încadrează în cerinţele supervizorului".

„Drept urmare, antreprenorul SC (.....) SRL a trebuit să accepte suma de 12.337.087 faţă de suma de aprox. 15.000.00 lei, cât se estima iniţial. Tergiversarea decontării sumelor de bani către antreprenorul SC (.....) SRL de către reprezentanţii CJ Vaslui reprezintă o presiune asupra numitului (.....) de a accepta condiţiile impuse de aceştia. Este de menţionat faptul că antreprenorul a executat lucrările la obiectivul de investiţie, respectiv lot 1 şi 2 a Drumului Strategic din jud. Vaslui în cursul anului 2021 iar până în cursul lunii septembrie 2023 nu i-a fost achitată această sumă", se mai arată în documentele DNA

Începând din luna mai 2023, Dumitru Buzatu a început să se implice personal pentru decontarea banilor către firma denunţătorului, deşi aceste atribuţii nu îi reveneau, ci erau ale managerului de proiect, ale managerului tehnic şi ale unor angajaţi ai Direcţiei Tehnice din Consiliul Judeţean Vaslui.

„Controlul exercitat zilnic de către numitul Buzatu Dumitru asupra managerilor proiectului Drumului Strategic evidenţiază presiunea pe care acesta o exercită pentru a urgenta întocmirea documentaţiei decontului pentru SC (.....) SRL. Acest demers este unul de importanţă deosebită pentru numitul Buzatu Dumitru deoarece se interesează zilnic de această procedură şi doreşte să fie informat de îndată de orice acţiune se întreprinde de funcţionarii responsabili din cadrul CJ Vaslui", mai notează procurorii, care remarc faptul că, în realitate, Buzatu era „cel care trasează sarcini şi coordonează activitatea" celor care se ocupau de acest proiect derulat din fonduri europene.

„Aceştia resimt presiunile exercitate de preşedintele CJ Vaslui asupra lor şi urgentează întocmirea unor acte de către diverşi funcţionari din cadrul CJ Vaslui sau transmit de îndată sarcinile trasate de Buzatu Dumitru supervizorului (.....) pentru ca acesta să întocmească documentele care cad în atribuţiile sale. Toate aceste acţiuni au ca scop urgentarea întocmirii documentaţiei aferente decontului sumei de bani către SC (.....) SRL, plată care trebuie procesată de către numitul (.....), asupra căruia Buzatu Dumitru exercită presiuni în acest sens", mai notează DNA.

Referatul cu propunere de arestare preventivă pe numele președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, arată detalii despre modul în care procurorii au instrumentat acest caz. În momentul primirii genții cu 1,25 de milioane de lei, Buzatu îi și mulțumește omului de afaceri care l-a denunțat "sărut mâna! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie".

Oprit în trafic câteva minute mai târziu, Buzatu susține că geanta îi aparține, iar banii din interior reprezintă economiile sale.

Potrivit anchetatorilor el a spus că banii sunt din propriile economii. Ulterior, Buzatu le-a spus procurorilor că de fapt i-a cerut lui Savin un împrumut de 125 de mii de lei și este surprins să vadă acum că de fapt i-a dat 1,25 de milioane de lei, neștiind despre ce e vorba.

„În data de 22.09.2023, în jurul orelor 19.12, autoturismul Dacia Duster cu nr. de înmatriculare YYY utilizat de către Consiliul Județean Vaslui a fost oprit la ieșirea din ferma Cârja, în autoturism fiind identificat numitul Dumitru Buzatu însoțit de un conducător auto angajat al Consiliului Județean Vaslui. Procedând la efectuarea percheziției auto, în portbagajul autoturismului, în partea stângă, a fost identificată o geantă de culoare maro, după cercetarea acesteia putându-se constata faptul că în această geantă se află o sumă de bani în lei, respectiva sumă era compusă din bancnote de 500 de lei (1.250.000, adică 2500 bancnote de 500 de RON).

Cu privire la această geantă și la suma aflată în interior, Dumitru Buzatu precizează următoarele:
"Această geantă și suma de bani din interior îmi aparține, sunt bani din economiile mele.", a susținut mereu șeful CJ Valui când a fost prins în flagrant.

Fiind audiat în cauză, Dumitru Buzatu a spus că presiunile pe care le-a exercitat asupra funcționarilor responsabili de implementarea proiectelor desfășurate de către Consiliul Județean Vaslui a fost una intensă dar justificată de faptul că data implementării proiectelor era una limită și exista riscul ca Consiliul Județean Vaslui să piardă finanțarea cu obligația acestuia să asigure fondurile implementării din bugetul propriu lucru care era imposibil.

Dumitru Buzatu a spus faptul că în urmă cu aproximativ două sau trei săptămâni s-a întâlnit cu Emil Savin în parcarea Consiliului Județean Vaslui căruia i-a solicitat suma de 125.000 lei ca împrumut. Acesta a fost de acord iar în cursul zilei de 22.09.2023 s-a deplasat în localitatea Cârja din județul Vaslui unde se află un iaz de pescuit și s-a întâlnit cu niște prieteni și inclusiv cu Savin Emil. Acesta i-a dat o geantă de culoare maro în care a crezut că se află suma de bani solicitată ca împrumut și ulterior după ce a fost oprit de poliție și procuror a constatat că în geantă se afla suma de 1.250.000 lei sumă pe care nu a solicitat-o niciodată ca împrumut.

Declarațiile inculpatului Dumitru Buzatu sunt însă contrazise de probele pe care procurorii le aveau dejaː

În ceea ce privesc presiunile exercitate asupra angajaților responsabili de implementarea proiectelor din procesele verbale de redare aflate la dosarul cauzei rezultă că aceștia sunt uimiți de rapiditatea cu care inculpatul vrea să se rezolve problemele cu privire la plata care trebuie efectuată către societatea ... S.R.L

În 16 august Alexandru Toma îl contactează telefonic pe numitul Bogdan Antohi și îi spune că trebuie să urgenteze întocmirea documentației privind decontul sumei către SRL ( Ai apucat să te bagi în ... scorbură?) deoarece a primit reproșuri de la președintele CJ Vaslui că această documentație trebuie să ajungă mai rapid la Mircea Țuțuianu (Că vezi dragă Doamne că mi s-a spus că trebuia să ajungă pe birou la MIRCEA dar MIRCEA n-are nimica pe birou la el și că nu știu mai ce și că nu știu mai cum) și că din cauza funcționarilor din cadrul Direcției Tehnice nu s-a efectuat plata către antreprenor (că vezi dragă Doamne din cauza noastră nu se plătește la...la ăia! Înțelegi? Și de asta voiam... !). Numitul Bogdan Antohi resimte puternic presiunea care se exercită asupra lui privind urgentarea întocmirii acestei documentații, afirmând (Nu mai că nu mai îmi văd capul de treabă! Amețesc aici în birou!)

La data de 25 august Cătălin-Alexandru Toma ia legătura cu Emeric Koti și poartă următoarea discuție:

Cătălin-Alexandru Toma: - Bine, înseamnă că președintele face.. înseamnă că președintele face acuma un .. ori face o amnezie datorită vârstei ori face un teatru ca să știe el că

Anchetatorii susțin că acum se manifestă o discrepanță de atitudine manifestată de către reprezentanții CJ Vaslui, pe fondul deteriorării relației dintre Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, și Savin Emil, administratorul în fapt a ...SRL, din perioada 2021-2022 și din a doua parte a anului 2023. Dacă în perioada 2021-2022 când ...SRL a întrerupt activitatea pe lot 1 și 2 a Drumului strategic județean Bârlad - Laza - Codăești (DJ 245, DJ245M, DJ247, DJ246), reprezentanții CJ Vaslui, inclusiv Buzatu Dumitru, au manifestat o atitudine pasivă, de nepăsare a situației contractuale cu ... SRL privind obiectivul de investiție a Drumului Strategic, iar în a doua parte a anului 2023 se observă că Dumitru Buzatu manifestă un interes major ca CJ Vaslui să deconteze antreprenorului sumele de bani pe care le datora din cursul anului 2021.

În ceea ce privește faptul că a solicitat suma de 125.000 de lei de la numitul Emil Savin sumă pe care a crezut că a primit-o la data de 22.09.2023

Procurorii susțin că din conținutul convorbirilor telefonice și ambientale aflate la dosarul cauzei rezultă faptul că inculpatul de cele mai multe ori în care s-a întâlnit cu martorul Emil Savin i-a dat de înțeles că după ce va rezolva problema cu plata se vor întâlni la baltă ʺsa mai discuteʺ

Din convorbirile lui Buzatu cu un alt martor, susțin anchetatorii, rezultă clar intenția pe care o avea șeful CJ Vaslui în momentul în care s-a deplasat în localitatea Cârja pe data de 22 septembrie, ziua flagrantului, și anume de a-și primi banii în legătură cu efectuarea plății către ... S.R.L.

În acea zi Dumitru Buzatu discută cu martorii și reiese clar că deși vrea să disimuleze vorbind de "pescuit", în fapt întâlnirea era pentru a lua banii:

BD: - Ai pescuit ceva?

BI: - Am prins câte un pește toți!

BD: - Altceva ... decât pește?

BI: - Altceva n-am prins! Încă n-am pescuit! Altceva n-am pescuit!

BD: - Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!

BI: - Hai! Hai!

BD: - Aranjați acolo, când vin eu să se prindă peștele ca lumea! Nu mai umblați cu prostii!

BI: - Deja am aranjat, le-am dat tot ce le trebuia, a făcut cerere scrisă, referat tot, gata!

BD: - ... când vin ... vin, pescuiesc 5 minute și plec!

BI: - Gata! Da! Da! Dar cât durează ca să-i spun lui E. să vină cu mâncarea caldă?

BD: - Acuma vin! Acuma ajung!

BI: - Acuma ajungeți?

BD: - Acuma, vin acum, da.

În aceiași zi, după sosirea inculpatului BD la Ferma Cârja acesta a luat masa alături de SE, BI, OAM și CE, ulterior BD având o scurtă discuție singur cu SE, în cuprinsul acesteia colaboratorul cu identitate reală remițându-i președintelui CJ Vaslui geanta cu suma de 1.250.000 lei pusă la dispoziție de organele de urmărire penală. Numitul BD a preluat geanta și a așezat-o în portbagajul autoturismului DACIA DUSTER", potrivit referatului procurorilor DNA.


Prins în flagrant de procurori Dumitru Buzatu a susținut că banii reprezentau un împrumut pe care îi solicitase omului de afaceri, dar din discuțiile premergătoare acțiunii înregistrate reiese altceva - șeful CJ Vaslui cerea de fapt 10% din valoarea facturilor decontate de CJ Vaslui către .. SRL.

Finalul este apoteotic. Președintele ia șpaga și mulțumește: "Sărut mâna! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie!", se arată în referatul procurorilor.

loading...
PUTETI CITI SI...