Discuții secrete, la cel mai înalt nivel: Pentagonul a rupt tăcerea și a contactat Beijingul

Postat la: 13.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Discuții secrete, la cel mai înalt nivel: Pentagonul a rupt tăcerea și a contactat Beijingul

Statele Unite au comunicat cu Beijingul în legătură cu presupusul balon de supraveghere chinez, doborât pe 4 februarie, după ce cererile de dialog din partea Pentagonului au fost respinse timp de câteva zile, a declarat duminică un responsabil din domeniul apărării, notează AFP.

"Au fost iniţiate contacte cu RPC cu privire la balonul de mare altitudine", a declarat presei adjunctul secretarului Apărării Melissa Dalton, referindu-se la Republica Populară Chineză, informează Agerpres.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cerut să vorbească cu omologii săi chinezi la scurt timp după ce un avion de luptă american a doborât balonul care se afla pe cerul Statelor Unite de câteva zile.

Cererile au rămas fără urmare, Beijingul criticând actul "iresponsabil" al Washingtonului de a doborî balonul.

"Acest act iresponsabil şi grav eronat nu a creat un climat propice dialogului şi schimburilor între cele două armate", a justificat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

"Statele Unite au insistat pentru a folosi forţa împotriva unui aerostat civil chinez, ceea ce contravine grav practicilor internaţionale şi creează un precedent prost", potrivit aceleiaşi surse.

Melissa Dalton nu a oferit detalii despre contactele dintre cele două puteri.

Duminică, Washingtonul a anunţat că a doborât un nou "obiect" la altitudine, fără a preciza natura acestuia. Acesta este al patrulea obiect doborât în spaţiul aerian al Statelor Unite sau Canadei în mai puţin de zece zile.

loading...
PUTETI CITI SI...