Cum s-au păgubit „Apele Române" cu peste un milion de euro

Postat la: 22.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Directorul general Vasile Pintilie a păgubit „Apele Române

Corupul de Control al AN Apele Române a confirmat in februarie 2016 ceea ce Curtea de Conturi a constatat in 2014 si Ziuanews semnalase din 2012 intr-o investigatie de presa. Apele Române au fost pagubite in mai multe rânduri de societatea COIS SRL, o firma italieneasca abonata la licitatii cu dedicatie in segmentul amenajarilor hidro.

In ecuatia noastra, manevra pusa la cale de COIS se petrece in zona Muresului, mai precis la priza AZOMURES, unde italienii au obtinut printr-o licitatie acuzata ca fiind trucata sa se ocupe de amenajarea bazinului hidrografic, pagubind Apele Române cu peste un milion de euro, cu largul concurs al unei parti din conducerea acestei societati. Cum Curtea de Conturi si Corpul de Control au ajuns la concluzia Ziuanews republicam ancheta noastra din 2012 in care precizam cum printr-o inginerie financiară, directorul general Vasile Pintilie a păgubit Administraţia Naţională „Apele Române" (ANAR) cu 1.000.000 de euro, dezinformând în acelaşi timp, prin înscrisuri oficiale, şi Curtea de Conturi a României.

ZIUAnews a semnalat de mai multe ori că Vasile Pintilie, director general al ANAR, om susţinut şi promovat de către baronul de Vrancea, Marian Oprişan, a transformat compania într-o feudă personală. Numiri pe posturi fără respectarea prevederilor legale, acordarea preferenţială de prime şi salarii, achiziţionarea de bunuri la preţuri mult supraevaluate, contractarea de lucrări hidrotehnice cu firme de apartament. Sunt doar câteva dintre "performanţele" realizate de când Vasile Pintilie a fost numit în fruntea "Apelor Române" în mai 2012.

Avertismentul

Pe data de 11 iulie 2012, Curtea de Conturi a României îi sesizează directorului general al ANAR, Vasile Pintilie, "unele aspecte cu privire la scoaterea la licitaţie în luna iunie 2012 a unor lucrări contractate în 2004 de Administraţia Bazinală de Apă Mureş cu SC C.O.I.S. SRL Italia, din Bucureşti, precum şi cu refuzul nejustificat al ABA Tg.Mureş de a plăti lucrări efectuate şi recepţionate, pentru care s-au pronunţat instanţele judecătoreşti competente". Mai mult, consilierul de conturi Dumitru Alămîie îl atenţionează pe Vasile Pintilie să ia "măsuri pentru verificarea aspectelor sesizate şi intrarea în legalitate, pentru a se evita astfel prejudicierea bugetului public prin plăţi duble ale unor lucrări şi prin plăţi de dobânzi aferente sumelor cuvenite SC C.O.I.S. SRL, refuzate la plată de către ABA Mureş". Sesizarea Curţii de Conturi venea ca urmare a sentinţei Tribunalului Mureş din 21 mai 2012, prin care ANAR este obligată să plătească firmei respective suma totală de 4.448.440,11 de lei, adică 1.000.000 de euro. Această sumă reprezenta un debit de bază de 3.546.751,93 de lei, dobânda până la acea dată de 771.328,74 de lei şi cheltuieli judiciare de 130.359,44 de lei.

Dezinformarea Curţii de Conturi a României

În loc să dispună măsurile legale cerute de Curtea de Conturi, Vasile Pintilie tergiversează soluţionarea problemei. Dar, în schimb, pe 20 iulie 2012, directorul general al ANAR dezinformează, în scris, Curtea de Conturi a României precizând că "procedura de licitaţie a fost demarată" şi că "nici autoritatea contractantă şi nicio altă instituţie terţă, nu poate interveni, în mod legal, pentru suspendarea, stoparea sau modificarea condiţiilor de licitaţie avansate de către ABA Mureş". Practic, Vasile Pintilie minte în adresa către Curtea de Conturi susţinând că lucrările sunt în curs de licitare. În realitate, lucrările erau deja efectuate şi recepţionate de către ABA Mureş încă din anul 2009, aspect evidenţiat şi de instanţele judecătoreşti.

Cu toate acestea, directorul general al ANAR amână soluţionarea cazului şi formează o comisie care să cerceteze cauzele şi să stabilească persoanele vinovate. Totodată, el dispune ca ANAR să facă plata către acea firmă din banii destinaţi investiţiilor, deşi acest lucru este ilegal. De ce? Pentru că lucrările au fost contractate şi recepţionate de ABA Mureş şi, prin urmare, ABA Mureş trebuia să facă plata şi nu ANAR. În plus, Vasile Pintilie solicită subalternilor ca plata de un milion de euro să se facă din capitolul "alte cheltuieli", urmând ca suma achitată să fie înregistrată ca pagubă în contul "Datorii". Directorul economic al companiei, Dumitru Dumitru, pe care ulterior Vasile Pintilie l-a dat afară, îl avertizează că suma revendicată de firma bucureşteană reprezintă prejudiciu al patrimoniului public şi ca atare nu poate fi plătită din bani publici destinaţi investiţiilor. Mai mult, consilierul juridic Sanda Şerban îl atenţionează în scris pe şeful ANAR că plata banilor către acea firma este ilegală.

Jocul păgubos al tergiversărilor

Acest joc al tergiversărilor practicat de Vasile Pintilie este unul cu bătaie lungă care, ulterior, se va demonstra că a prejudiciat serios bugetul companiei. De ce? Pentru fiecare zi de întârziere, ANAR va suporta şi totodată va achita penalităţi către firma C.O.I.S SRL Italia. Din documentele de chemare în judecată, din data de 26.07.2013, pentru neplata datoriei reiese că firma a mai solicitat amendarea părâtului Vasile Pintilie cu suma de 160 lei/zi de întârziere constând în 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere începând cu data 21 mai 2012. Totodată, firma în cauză cere obligarea părâtului Vasile Pintilie la plata de despăgubiri pentru întârziere în cuantum de 100.000 euro.

Mai trebuie precizat că din 2012 şi până la sfârşitul lunii iulie 2013 penalităţile au crescut cu circa 200.000 de lei, ajungând în total la aproximativ un milion de lei, adică circa 250.000 de euro. Însă, în august 2013, Pintilie dispune plata către firma bucureşteană şi, ulterior, se deplasează la Târgu Mureş, unde se înţelege cu reprezentaţii firmei C.O.I.S. SRL Italia să-şi retragă plângerea împotriva sa. Nici până acum nu s-a stabilit cine se face vinovat de crearea acestui prejudiciu. Potrivit unor informaţii deţinute de către ZIUAnews, acest joc al tergiversărilor de plată a fost regizat de către Vasile Pintilie, iar la final au avut de câştigat atât firma bucureşteană cât şi directorul general al ANAR.

Ion TELEANU

loading...
PUTETI CITI SI...