Din lac în puț: ELCEN face eforturi să iasă din insolvență însă indolența PMB ar putea s-o trimită direct în faliment!
Postat la: 28.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Electrocentrale București SA (ELCEN), principalul producător de energie termică al Capitalei, și, totodată, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică la nivel național, continuă măsurile anunțate pe 8 februarie pentru ieșirea din insolvență.
Astfel, ca urmare a îndeplinirii tuturor obligațiilor de plată asumate prin Planul de reorganizare confirmat, precum și a achitării creanțelor curente scadente la 2 martie, administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant Filiala București SPRL, a inițiat demersurile legale la Tribunalul București pentru ieșirea din procedura de insolvență. Eforturile ELCEN de a identifica soluții viabile de redresare a situației financiare ar putea fi zădărnicite de întârzierile majore cu care Primăria Municipiului București (PMB) virează subvenția la energie termică.
CMTB, datorii de sute de milioane de lei la ELCEN. Facturi neplătite de anul trecut
Potrivit datelor disponibile pe site-ul ELCEN, actualizate la 20 martie, pentru energia termică livrată în perioada noiembrie 2021-februarie 2022, Compania Municipală Termoenergetica București SA (CMTB), operatorul regional al serviciului public de alimentare cu energie termică în București, are un sold neachitat față de ELCEN de aproape 850 milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 600 milioane sunt debite restante cumulate, unele chiar și de peste 80 de zile.
Este posibil ca, între timp, CMTB să mai fi plătit din datoria față de ELCEN, însă, până la data publicării acestui articol, site-ul nu a fost actualizat.
S-a ajuns în această situație, pe de-o parte, din cauza faptului că prețul gigacaloriei aproape s-a dublat față de sezonul rece anterior, iar pe de alta, din cauza practicilor inveterate ale PMB în privința virării contribuției pentru subvenția la termoficare. OG 36/2006 privind unele măsuri pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației obligă unitățile administrativ-teritoriale care aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, să asigure din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației.
În consecință, conform art. 5^1, alin. 1 din OG, PMB are obligația să vireze în termen de 15 zile de la prezentarea deconturilor justificative, în contul tip ESCROW, sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației. Cu toate acestea, PMB și-a încălcat constant această obligație, subvenția la energie termică fiind achitată cu întârzieri foarte mari. Spre exemplu, în februarie 2022 a fost achitată ultima tranșă din subvenția pentru luna noiembrie 2021.
Somată în repetate rânduri de ELCEN să-și achite debitele, CMTB a încercat, atât anul trecut, cât și anul acesta, să obțină un ordin comun al ministrului finanțelor și al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, pentru alocarea cotei defalcate din impozitul pe venit, cuvenite municipalității bucureștene numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective. Demersul CMTB a fost în zadar: proiectele de ordin sunt blocate intenționat la ministere, în hățișuri birocratice, întrucât emiterea și punerea în aplicare a unui astfel de ordin ar bloca activitatea PMB pentru mai multe luni.
Unde se va ajunge: PMB îngroapă nu doar compania municipală, ci și ELCEN, și, odată cu ele, sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET)
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, anunța anul trecut că „Singurul mod în care ELCEN poate să iasă din insolvență este cu bani de la Primăria Municipiului București", însă PMB nu numai că nu are bani să cumpere activele productive ale ELCEN, prin CMTB, pentru realizarea unui SACET integrat, conform scenariului prevăzut de Planul de reorganizare a ELCEN, ci riscă să trimită ambele societăți în faliment.
Pe perioada stării de alertă, compania municipală a fost salvată de la insolvență de Legea 55/2020, care a eliminat obligativitatea debitorilor, aflați în stare de insolvență la data intrării în vigoare a legii sau care ajung în stare de insolvență pe durata stării de alertă, de a adresa tribunalului o cerere pentru a fi supuși prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Starea de alertă s-a încheiat anul acesta, pe 8 martie, astfel că, de a doua zi, a început să curgă termenul de 30 de zile, în interiorul căruia, Consiliul de administrație al CMTB are obligația să formuleze cerere de deschidere a procedurii de insolvență.
Dacă în următoarele 2 săptămâni, adică până pe 7 aprilie, PMB nu va căuta soluții să stingă datoriile către ELCEN, insolvența CMTB nu va mai putea fi evitată.
Totodată, ELCEN ar putea ajunge, la rândul său, să acumuleze datorii față de furnizorii săi, cu riscul de a intra direct în faliment. ELCEN asigură peste 90% din producția de energie termică la nivelul Bucureștiului și aproximativ 5% din cea de energie electrică la nivel național. În consecință, falimentul ELCEN va atrage nu doar falimentul CMTB, ci și implozia SACET (aproximativ 560.000 de apartamente, 754 de instituții şi 4.227 de operatori economici), riscuri majore în alimentarea Capitalei cu energie electrică și în funcționarea sistemului electroenergetic național la parametri optimi.
Nicușor Dan știe că Bucureștiul nu are alternativă la SACET, acest lucru fiind evidențiat de strategii, memorandumuri etc., aprobate din 2009 până în prezent, însă nu pare să fie prea preocupat de acest lucru: în recent aprobatul (7 martie) buget al PMB pentru anul în curs, suma pentru subvenția la energie termică este chiar mai mică (!) decât cea de anul trecut, cu toate că CMTB ceruse 2,21 miliarde lei, ca urmare a majorării costului gigacaloriei. De trei luni, situația critică în care se găsește sistemul de termoficare bucureștean este analizată și în Comitetul interministerial privind situația termoenergetică din România, înființat anul trecut, în decembrie, printr-o decizie a prim-ministrului, la ședințele căruia participă și primarul general, nimeni însă nu comunică ce soluții sunt avute în vedere și când vor fi puse în aplicare.
Incompetență sau rea intenție?
A vrut Nicușor Dan să falimenteze ELCEN sau a semnat ca primarul, provocând o pagubă de 140 milioane lei? Cui bono? Cui prodest? Pentru a fi eligibilă pentru noua schemă de cogenerare de înaltă eficiență, aplicabilă din luna aprilie, ELCEN trebuie să iasă din insolvență până la sfârșitul lunii martie. Din acest motiv, a solicitat Tribunalului București preschimbarea termenului de judecată acordat la 26.05.2022, astfel încât o decizie a judecătorului sindic de închidere a procedurii de insolvență să poată fi obținută anterior datei de 31 martie. Cererea ELCEN a fost aprobată de instanță la 10.03.2022, termenul fiind preschimbat pentru data de 24.03.2022.
Cu aproape o săptămână înainte de data la care instanța urma să se pronunțe, la 16.03.2022, Municipiul București, prin primar general, a depus contestație împotriva măsurilor administratorului/lichidatorului judiciar, cuprinse în raportul pentru închiderea procedurii insolvenței, publicat în Buletinul Procedurilor de insolvență nr. 387/03.03.2022, pe rolul Tribunalul București fiind înregistrat în acest sens dosarul 6620/3/2022. Nu este cert motivul pentru care Nicușor Dan a inițiat un astfel de demers. Potrivit unor surse, dincolo de faptul că termenul de contestare a raportului (7 zile) administratorului judiciar al ELCEN a fost depășit, cauza în interesul căreia a depus această contestație nu ar avea legătură cu dosarul de insolvență a ELCEN.
Ca urmare a contestației depuse de PMB, ieșirea ELCEN din insolvență în cursul lunii martie a fost blocată, instanța fiind nevoită să acorde un nou termen, în mai. În consecință, ELCEN va pierde bonusul de cogenerare pentru luna aprilie, de aproximativ 140 de milioane de lei, pierdere care se va reflecta în costurile de producere a energiei termice, și, implicit, în factura ce va fi emisă către compania municipală, la un preț ce va fi stabilit și aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, conform metodologiei de stabilire a prețurilor pentru energia termică livrată în SACET din centrale cu unități de cogenerare, care nu beneficiază de scheme de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Eur ...
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac ...
-
Asasinarea generalului rus: a fost publicată prima mărturie a suspectului reţinut
Rusia a reţinut un cetăţean uzbek despre care anchetatorii cred că a plasat bomba care l-a ucis pe generalul Igor Kirill ...
-
Ies la iveală abuzuri inimaginabile ale lui Alfred Bulai. Își bătea elevele de școală generală la fundul gol pe care le apleca peste bancă
Fostul profesor de la SNSPA, Alfred Bulai, este tinta unor noi dezvaluiri. Astfel, actualelor victime li se adaugă amint ...
-
Fostul dictator sirian Bashar al-Assad deține proprietăți imobiliare in România conform unei liste publicate de Wall Street Journal
Odată cu căderea regimului fostului președinte sirian Bashar al-Assad, a început o „vânătoare internațională" pentru bun ...
-
Fost procuror general identifică o greșeală care ar putea fi speculată de Călin Georgescu
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, spune că serviciile secrete și Consiliul Suprem de Apărare al Țării ...
-
Până la urmă, rușii lui Putin, sau oamenii lui Trump l-au propulsat pe orbita prezidentialelor pe Georgescu?
Ceva interesant: în noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea voturilor la parlamentare era în toi, apare o posta ...
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a ...
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit ...
-
A fost virusul Covid scăpat dintr-un laborator chinez? Cea mai plauzibilă variantă, conform unei comisii din SUA
O comisie a Congresului american privind pandemia de COVID-19 a publicat luni, 2 decembrie, un raport în care consideră ...
-
Presa americană: Viziunea lui "Trump de România" - respingerea războaielor perpetue și a politicilor woke!
Dacă ești atent la context și la preocupările cetățenilor obișnuiți, victoria lui Georgescu în România nu a fost deloc u ...
-
Viața fiicelor țarului. Cine sunt Maria, Katerina și Luiza Rozov: între nunţi de miliarde și cariere departe de lumina reflectoarelor
Putin și-a păzit mereu cu gelozie viața privată, protejând-o în special pe cea a fiicelor sale, Maria și Katerina, născu ...
-
De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta. Telefonul care a schimbat soarta României!
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu, candidatul independent care a dat toate calculele peste cap după ce s-a ca ...
-
O criză mondială uriașă despre care nimeni nu vorbește: urmează un colaps major pentru jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii
Îmbătrânirea populației globale pune deja presiune asupra finanțelor publice, iar agențiile de rating avertizează că dec ...
-
Bolojan a dat jos 28 de statui românești și a pus 10 monumente pentru Ungaria!
Ascunse într-o firidă din spatele marii clădiri a actualului Muzeu al Țării Crișurilor, zac roase de mucegai și găinaț d ...
-
Rachetele folosite de Rusia în Ucraina conțin componente occidentale: descoperiri alarmante despre lanțurile globale de aprovizionare
Între ianuarie și noiembrie 2024, Rusia a lansat 194 de rachete balistice asupra Ucrainei, atingând un vârf al atacurilo ...
-
Angela Merkel face dezvăluiri. Fostul cancelar al Germaniei nu crede in șarada lui Donald Trump
Angela Merkel, care, în noile sale memorii, îşi exprimă temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald ...
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul ...
-
Păun Gabriel de la Ocolul Silvic Vidra, caz clasic de infractor-pacient scăpat de la Bălăceanca
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Rompres ...
-
Departamentul de Stat al SUA a finanțat Ateismul pe plan global
Un raport al Camerei Reprezentanților din Statele Unite acuză Departamentul de Stat că a promovat ateismul în lume, sub ...
-
Reportaj Hotnews: Ce înseamnă „expulzările în masă" pe care vrea să le facă Donald Trump. Primele semne că lucrurile se schimbă în America au apărut deja
Corespondentul HotNews în SUA a stat de vorbă cu imigranți și avocați din Philadelphia specializați în acest domeniu pen ...
-
Ciolacu, Grindeanu și Simonis au călătorit de mai multe ori la Nisa cu jet privat închiriat de Nordis împreună cu fetițele favorite
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu (PSD) și Alfred Simonis (pe atunci deputat P ...
-
Lovitură de teatru în scandalul fraudării fondurilor europene la OS Vidra. Clasare a cauzei pentru șase dintre cei anchetați timp de un an
Ziarul nostru a relatat pe larg cum Baza experimentală a Ocol Silvic Vidra aparținând de INCDS MARIN DRACEA București, a ...
-
Mișcarea pe care o face miliardarul Warren Buffett ridică multe semne de întrebare. Se pensionează sau anticipează criza financiară?
Berkshire Hathaway, condusă de legendarul investitor Warren Buffett, a publicat recent rezultatele economice, care arată ...
-
Trump face o promisiune-șoc: "Voi spune adevărul despre OZN-uri și marile secrete ale lumii"
Donald Trump a declarat că, din prima zi a noului său mandat, va începe refacerea imaginii Statelor Unite, după ce a înv ...
-
Ministra Sănătății din Olanda: Operatiunea "Covid" a fost o punere in scenă a NATO
Un membru al guvernului Olandei a recunoscut că pandemia Covid a fost o „operațiune militară", dezvăluind că, în timpul ...
-
HG-ul care dovedește faptul că Vila din Aviatorilor este pregătită pentru Klaus Iohannis cu semnătura lui Nicolae Ciucă
În ședința de Guvern s-a luat decizia desecretizării Hotărârii de Guvern prin intermediul căreia s-a recondiționat, de c ...
-
Proiectul "Burduja" pentru vânzarea țării: Lacurile de acumulare din România vor fi cedate străinilor. Interesul e unul enorm
Conform proiectului de lege care se află în prezent în consultare publică, lacurile de acumulare din România pot și vor ...